Gastronomi Sektörünün Hızla Dijitalleşmesi Tesadüfmü?

Gastronomi Sektörünün Hızla Dijitalleşmesi Tesadüfmü?

Türkiyede Gastronomi Haberleri ve Turizm Haberlerinde'de Yer Alan Gastronomi Sektörünün Dijital dönüşüm turizm zincirinin en önemli halkalarından biri..

Türk aşçı haberleri olarak Kaynak kabul ettiğimiz Sn. "Burcu ILGAZ"ın gastronomi sektörü ile ilgili yazılarından olan "Robot Aşçılı Akıllı Turizm" makalesini yine kaynak belirterek takipçilerimiz ile paylaşmak istedik. Türkiyede Gastronomi Haberleri ve Turizm Haberlerinde'de Yer Alan Gastronomi Sektörünün Hızla Dijitalleşmesi Tesadüfmü?
 
Gastronomi Sektörünün Hızla Dijitalleşmesi Tesadüfmü?Robot Aşçılı Akıllı Turizm
Burcu ILGAZ
 
Hizmet sektörünün hızla dijitalleşmesi tesadüf değil. Zamanın zorunlu getirilerinden biri. Özellikle pandemi ile temassız uygulamalar hızla arttı
 
Bu dijital ilerleyiş sektörün yapısında da akıllı değişimlere zorladı. Bu nedenle turizm işletmeleri mevcudiyetlerini koruyabilmeleri için ister istemez bu süreçlere kapılarını açıyor. 
 
Turizm sektörü 54 sektörü doğrudan, 185 sektörü ise dolaylı olarak etkiler. Sektörde gerçekleşecek bir dönüşüm ister istemez tüm bu sektörleri de etkisi altına alıyor. Dolayısıyla zorunlu dijitalleşme, sektörlerde domino etkisi yaratıyor denebilir.
 
Son yılların en çok üzerinde durulan kavramlarından bir tanesi olan “Akıllı Turizm”den bahsedelim. Bu kavram aslında ilk olarak sürdürülebilirlik temelinde ele alındı. Turistik talebi etkin yönlendirme ve bu süreçte uygun mesajları müşterilere yönelik kullanabilme amaçlı karşımıza çıktı. Yani ilkel dönemlerinde aslında pazarlama odaklıydı. Günümüzde ise akıllı turizm; bilgi ve iletişim teknolojileri ile birlikte anılıyor. 
 
Bununla beraber büyük veri, nesnelerin interneti ve akıllı destinasyon gibi kavramlara da dikkat çekiliyor. Dünya artık geri dönüşü olmayan bir ilerleyişin içerisinde. Sektörde “akıllı olmayana yer yok” desek isabetsiz bir tabir olmaz.
 
Turizm sektöründe başarı elde etmek ve sürdürülebilir bir gelir için değişim şart. Bu nedenle turizm işletmelerinin teknolojiye yapacakları yatırım onlar için geleceğe bir yatırım. “Akıllı” uygulamalar hizmet sektörünün geleneksel yapısını da değişmeye kararlı. İsteseniz de istemeseniz de bu değişimin bir parçası haline geliyorsunuz.
 
Sıfır Temas
 
Ancak tüketiciler “sıfır temas” sistemlere yönelirken gelenekseli dijitale entegre ederek devam etmek de mühim. Geleneksel tanımlamada hizmet sektörü insan eliyle varlığını sürdürürken zaman içerisinde bu eller yerini robotlara bırakabilir. Pandemi hepimizi ne yazık ki teması en aza indirgeyecek alışkanlıklara yöneltirken, dijital teması da bize hızla kabul ettiriyor.
 
Peki “akıllı” uygulamalar konaklama sektöründe nasıl yer açar kendine? Bu çok da uzun sürmez. Gelecek yıllarda otellerin hızla akıllanacağı kesin. Önümüzdeki yaklaşık 20 yıl içerisinde oteller; robot aşçılar, odalarda 3D yazıcılar, DNA analizi ile yemek-SPA hizmetleri, sanal gerçeklik gibi sıra dışı deneyimler sunacak. Bilginin kendini katlama hızındaki artışı da düşünürsek bu süre belki çok daha kısalabilir.
 
Dijital dönüşüm turizm zincirinin en önemli halkalarından biri olan en iyi restoranlar da bu konuda önemli inovasyonlar gerçekleştiriyor. Aslında bu sürece zorunlu yöneliyor da denebilir. Şu an restoranlarda müşteriler akıllı yazılımlar aracılığıyla QR kod kullanarak menü görsellerine temassız ulaşıyor ve garson aracılığı ve teması olmadan siparişlerini verebiliyor. 
 
Bu sipariş mutfağa aynı anda ulaşıyor aynı zamanda restoranlara akıllı stok takibi imkânı da sağlıyor. Restoranlarda kiosklar üzerinden sipariş almak bir trendken, hızla yaygınlaşan ve bir gereksinim oldu. Son yıllarda günlük hayatımızda oldukça dijitalleşiyoruz farkında bile olmadan ve bu sürece alışmak çok da zamanımızı almıyor.
 
Tüm bu eğilimler artık insanlar için alışkanlık haline geldi. Yani pandemi bitse de insanların dijital ve temassız eğilimleri pek biteceğe benzemiyor. Bu nedenle sektörlerin mevcut ve gelecek yapılarını bu yeni tüketici türüne göre şekillendirmesi elzem! Teknolojiye yatırım yapmak ve aynı zamanda gerek çalışanların gerekse müşterilerin güvenliğini korumak elbette işletmelere ekstra maliyetler doğurmakta. Yine de talep üzerinden ele alındığında işletmeler bu maliyetlerden kaçabilecek lükse sahip değil.
 
Kaynak: hurriyet.com.tr


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler