• Turquality Projesi...

    Turquality Projesi...

  • Turquality Projesi...

    Turquality Projesi...

  • Turquality Projesi...

    Turquality Projesi...

  • Turquality Projesi...

    Turquality Projesi...


Turquality Projesi...

Gastronomi ve Mutfak Sanatlarında ABD'li şefler yönelik yapılan etkinlikte, hububat, yağlı tohumlar, bakliyat ve mamulleri tanıtılırken yapılan son çalışmada Türkiye...

Turquality Projesinde Amacımız Türk Mutfağını Tanıtmak...Turquality Projesinde Amacımız Türk Mutfağını Tanıtmak...
 
İzmir Ekonomi Üniversitesi şefleri, 'Turquality Projesi' kapsamında Türkiye'ye özgü baharatlarla hazırlanan geleneksel Türk mutfağına ait yemekleri, canlı yayında ABD'nin ünlü şefleriyle beraber yaparak tadım etkinliği gerçekleştirdi. Aynı zamanda Türk şefler, hazırladıkları kuzu şiş, çipura ve bulgur pilavının tarifini ABD'li meslektaşlarına verdi.
 
Ege İhracatçı Birlikleri bünyesinde 6 gıda birliğinin ortaklığında 2 yıldır devam eden ve Ticaret Bakanlığı'nın desteklediği 'Turquality Projesi' kapsamında  ABD'de kuru meyve, su ürünleri, meyve sebze mamulleri, zeytin ve zeytinyağı, hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve odun dışı orman ürünlerinin tanıtımı sürüyor. 
 
Daha önce ABD'li şefler yönelik yapılan etkinlikte, hububat, yağlı tohumlar, bakliyat ve mamulleri tanıtılırken yapılan son çalışmada Türkiye'ye özgü baharatlar tanıtıldı. 
 
İnternetten canlı olarak yapılan etkinliğe İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Gastronomi ve Mutfak Sanatları Yüksek Okulunun şefleri ve Amerika'dan da Las Vegas Üniversitesi'nin şefleri katıldı. Türk şefler tarafından gönderilen ve Türkiye'ye özgü isot, sumak, kekik, defne, ada çayı gibi baharatlarla Amerikalı şefler tarafından hazırlanan baharatlı tavuk ve baharatlı mayonez yapıp etkinliğe gelenlere tattırıldı. 
 
Etkinlikte İEÜ Gastronomi ve Mutfak Sanatları Yüksek Okulu Öğretim Görevlisi Türk mutfağı şeflerinden Eğitmen Şef Ece Şener Aslay ve Araştırma Görevlisi Şef Asistanı Aypar Satı tarafından hazırlanan kuzu şiş, çipura, bulgur pilavı ve salatalar İzmir'deki katılımcılara tattırıldı.
 
'Amacımız Türk Mutfağını Tanıtmak'
 
Turquality Projesi...
İEÜ Uygulamalı Yönetim Bilimleri Yüksekokulu Müdürü Dr. Betül Öztürk, "Projedeki amacımız Las Vegas Üniversitesi'nde hem onların eğitim müfredatına Türk mutfağının geleneksel ve günümüzde inovasyon olarak değerlendirebileceğimizi yönleriyle tanıtmak ve bunları da hazırlarken bizim Türkiye'de üretmiş olduğumuz ürünlerle o lezzet kombinasyonunu onlara anlatmak üzere projemiz bulunmakta. 
 
Bugün ilk defa canlı olarak, Amerika'da bir üniversite ile birlikte, bağlanıp hem onların tarafında şef onların tarifleriyle, hem de bizim tarafımızda Ece şefimizle beraber Türkiye'den belli ürünleri kullanmak şartıyla yemek tariflerimizi paylaştık" dedi. 
 
'Türk Mutfağını Öğrencilerine Öğretecekler'
 
Turquality Projesi...ABD'li meslektaşlarının öğrendikleri Türk mutfağı hakkındaki bilgilerini öğrencilerine aktaracağını söyleyen Öztürk, "Projenin ilerleyen aşamalarında özellikle, onların akademik döneminin başlamasıyla beraber derslerine Türk eğitim mutfağının ve Türk geleneksel mutfağına ait eğitim videolarını onlara göndereceğiz. 
 
Onlar da bizim aktardığımız Türk mutfak kültürünü hem Türkiye'de üretilen bu ürünlerin mutfak kültürüne nasıl girdiğine dair, hikayelerini, bunların tedarikini, satın aldıklarında saklama koşullarının nasıl olacağını ve yine geleneksel ve inovatif tariflerle nasıl kullanacaklarını ve nasıl lezzet kombinasyonu elde edeceklerini öğrencilerine derslerde paylaşacak. İlerleyen zamanlarda eğer pandemi koşulları imkan verirse biz onlara misafir olacağız onlar bize misafir olacak böylece  şeflerimizin, ellerinden çıkan lezzetli yemekleri onlar da burada tatma imkanı bulacaklar" diye konuştu.
 
'Türk Ürünlerine Bayılıyorlar'
 
Yurt dışından gelen şeflerin Türk baharatlarını sevdiğini söyleyen Öztürk, "Türk ürünlerine bayılıyorlar. Biz de burada ağırlıyoruz yurt dışından gelen şefleri ve hepsi bizim ne kadar şanslı olduğumuzu belirtiyorlar. Çünkü biz, üretimi yapılmış bir bölgede 10-15 dakika uzaklıkta bu ürünleri elde edebiliyoruz. Onların bu ürünlere erişilebilirliği bizler kadar kolay değil.
 
O yüzden biz onlara doğru yolu gösterdiğimizde onlar nasıl temin edeceklerini öğreniyorlar. Buraya geldiklerinde de, bavullarına birçok Türk baharatlarıyla, nar ekşisiyle doldurarak gidiyorlar" ifade etti.
 
ABD'li şeflere Türk mutfağında
 
Ticaret Bakanlığı tarafından desteklenen Turquality projesi kapsamında Ege İhracatçı Birlikleri'nce düzenlenen çevrim içi etkinlikte İzmir Ekonomi Üniversitesi'nden şefler, ABD'nin Las Vegas Üniversitesi'nden şeflere, kuzu şiş, çipura ve bulgur pilavı yapımını anlattı.
 
ABD'li şeflere Türk mutfağıTicaret Bakanlığı tarafından desteklenen Turquality projesi kapsamında Ege İhracatçı Birlikleri'nce düzenlenen çevrim içi etkinlikte İzmir Ekonomi Üniversitesi'nden şefler, ABD'nin Las Vegas Üniversitesi'nden şeflere, kuzu şiş, çipura ve bulgur pilavı yapımını anlattı.
 
Turquality Projesi...
ATA-DC, ABD’nin başkentiyle Türkiye’nin tanınmış gastronomik şehirleri arasında kültürel bir köprü kurmak amacıyla, gastronomi sektörünün önde gelen isimlerinin sunumlarını, mutfak, sanat ve kültürel etkinlikleriyle harmanlayarak düzenleyecek.
 
Vashington’un köklü kuruluşlarından Meridian International Center işbirliğinde, dünyaca ünlü Türk gastronomisini anlatan özel sunumlar vasıtasıyla, yüzyıllardır süregelen pişirme metotları ve bölgede yerleşik yerel toplumlarla olan tarihsel bağlar da yıl boyunca vurgulanacak.
 
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın resmi olarak 2020 yılını ‘Türk Mutfağı Yılı’ ilan etmesiyle bu girişimi başlattıklarını belirten ATA-DC Başkanı Sıtkı Kazancı, “Yıl boyunca yöresel lezzetlerimizi ve mutfak sanatlarımızı Amerikan toplumuyla buluşturacağız. Amerika’dan ve Türkiye’den katılacak ünlü yemek ve kültür yazarlarımızı yıl boyunca sanal buluşmalar kapsamında ağırlayacağız” diye konuştu. 
 
Kampanyanın ana hedefinin içinde bulunduğumuz Covid-19 sürecinde zengin Türk Mutfağı’nın tanıtımının devamlılığını sağlamak olduğunu belirten Kazancı, başkent Vaşington bölgesinin önde gelen Türk restoranları işbirliğinde mutfak kültürümüzü etkili şekilde tanıtırken, Türkiye’nin gastronomik şehirlerden temsilcilerin katılımıyla yöresel lezzetlerin daha geniş kitlelere aktarılmasının amaçlandıklarını vurguladı.
 
Kazancı, bu bağlamda Turizm, Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmeleri Derneği’ne (TURYID) desteklerinden dolayı teşekkür etti.
 
‘Sanal Türk Gastronomi Etkinlikleri’ Mayıs ve Ekim 2020 ayları arasında önde gelen Türk şeflerin katılımıyla mutfak gösterileri ve seminerlerini içeriyor:
 
• 19 Nisan: Ödüllü yemek kitabı yazarı Özlem Warren ile açılış etkinliği
 
• 26 Nisan: Barbara Aydan Dario ile Ramazan pidesi tarifi ve sunumu
 
• 2 Mayıs: Ebru Demir Baybara ile gıdanın sürdürülebilirliği sunumu
 
• 9 Mayıs: Müge Karslıoğlu ile Türk Mutfağı sunumu
 
• 10 Mayıs: Sahrap Soysal ile UNESCO Dünya Kültür Miras Listesi'ne giren keşkek
 
• 2 Ağustos: Ottoman Taverna’da Geleneksel Türk Mutfağı sunumu ve vejeteryan yemek tarifleri
 
Türk Mutfağı bugün dünyanın en zengin, en sağlıklı, en çeşitli ve lezzetli mutfaklarından biri olarak tanınıyor. Fransız, Çin, İtalyan ve Meksika mutfaklarıyla beraber ilk onda yer alan Türk Mutfağı’nın kültürel zenginliği, Orta Asya, Balkanlar, Osmanlı İmparatorluğu ve Güney Avrupa’nın etkisiyle şekillenmiştir.
 
Peynir ihracatının yıldızı, Türkiye'nin dünyada benzeri olmayan markalaşma programında, Turquality seviyesine yükseldi.
 
Peynir ihracatının yıldızı, Türkiye'nin dünyada benzeri olmayan markalaşma programında, Turquality seviyesine yükseldi. Muratbey Yönetim Kurulu Başkanı Necmi Erol, "Türk ekonomisine ve katma değerli ürün ihracatına sağladığımız destek her geçen gün artarak devam ederken bu program sayesinde uluslararası alanda rekabet gücümüzü çok daha iyi yerlere taşıyacak olan birçok kazanımı elde etmiş olacağız" dedi.
 
Türkiye'nin tamamen yerli sermayeli, milli peynir markası dünya çapında 5 kıtaya gerçekleştirdiği ihracatlar ile ülke ekonomisine döviz katkısı sağlamaya devam ederken, ülkemizin en prestijli Destek Programında "Turquality" seviyesine yükseldi. 
 
Muratbey Yönetim Kurulu Başkanı Necmi Erol, "Ülkemizin rekabet avantajını elinde bulundurduğu ve markalaşma potansiyeli olan ürün gruplarına sahip firmaların, kurumsallaşma ve gelişimlerini sağlayarak uluslararası pazarlarda kendi markalarıyla global bir oyuncu olabilmeleri ve söz konusu markalar aracılığıyla olumlu Türk malı imajının oluşturulması ve yerleştirilmesi amacıyla oluşturulmuş devlet destekli ilk ve tek markalaşma programı olan TURQUALITY programına Muratbey olarak kabul edilmenin gururunu yaşıyoruz. 
 
TURQUALITY Programı'nın odağında, klasik ihracat desteklerinden farklı olarak salt ihracatı artırmak yerine firmaların markalaşma hedeflerine katkıda bulunmak yer almaktadır. Türkiye genelinde hizmet sektörü de dahil tüm sektörlerden sadece 199 firmanın 211 markasının kabul edildiği Turquality programının 200. firması ve 212. markası olduk. 
 
Bu kapsamda Türkiye ekonomisine ve katma değerli ihracatına sağladığımız katkı ile Turqualıty programında, süt ve süt ürünleri sektöründen de 3. marka olmanın mutluluğunu yaşıyoruz" şeklinde konuştu.
 
Yeni Ülkeler, Yeni Fırsatlar
 
Erol, "Daha önce marka destek kapsamında olduğumuz ve şimdi en süt seviyeye yükseldiğimiz, global rekabet gücümüzü üst noktalara taşıyacak Turqualıty Programı sayesinde operasyonel yapımızda, ihracatta, yüksek katma değer elde etmede, gelişimde ve sürdürülebilirlikte ilerleyecek, ülke ekonomimize katkı sağlamayı sürdüreceğiz. Bu destek ve motivasyonla yeni ülkelere daha güçlü girecek ve Türk markası olarak bilinirliliğimizi ve algımızı yukarılara taşıyarak stratejik hedeflerimiz doğrultusunda hızla ilerlememizi sürdüreceğiz" dedi.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler