Araban Sarımsağı Nedir?

Araban Sarımsağı Nedir?

raban Sarımsağının özellikleri nelerdir? Araban Sarımsağımı yoksa Taşköprü sarımsağımı daha iyidir? Araban Sarımsağı lezzetinin önemi nedir? Araban Sarımsağı dayanıklımıdır?

Araban Sarımsağı Nedir?
 
Araban Sarımsağı nedir? Araban Sarımsağının özellikleri nelerdir? Araban Sarımsağımı yoksa Taşköprü sarımsağımı daha iyidir? Araban Sarımsağı lezzetinin önemi nedir? Araban Sarımsağı nerede yetişir? Araban Sarımsağı üretimi nasıl yapılır?
 
Araban Sarımsağının hasadı ne zaman yapılır? Araban Sarımsağı ne zaman ekilir? Araban Sarımsağı dayanıklımıdır?
 
Araban Sarımsağı'nda hasat başladıGaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, tadı, aroması ve yapısıyla özgün olan Araban sarımsağının başlayan hasatına katıldı.
 
Araban Sarımsağı Nedir?Gastronomi dalında 2015 yılında UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağına giren Gaziantep Mutfağı eşsiz lezzetleriyle ulusal ve uluslararası alanda adından sıkça söz ettiriyor. Büyükşehir Belediyesi coğrafi işaretli Araban sarımsağının üretimi ve tanıtımı için yürütülen çalışmaları hızlandırdı. 
 
Türkiye Gastronomi haberlerinde sıkça görmeye başladığımız Üretimin yüzde 50 arttığı, Türkiye’nin sarımsak ihtiyacının 3’de 1’ni karşılayan Araban Ovası’nda başlayan sarımsak hasatına Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’de katıldı. 
 
Hasatta açıklama yapan Başkan Fatma Şahin, kurum olarak soğuk hava depo desteğini, yenilenebilir enerjiyi kullanarak sulama yapılması, uygun maliyette sarımsak üretimi, tüketimi arttırmayı ve yeni pazarlar için destekleri arttırarak sürdürklerini vurgulayarak, “Çok üretim yapacağız ve tanıtacağız. Bütün dünyaya şifayı Araban’dan dağıtacağız” dedi. 
 
Söz konusu ürünle ilgili coğrafi işareti hızlı bir şekilde aldıklarını kaydeden Başkan Şahin, "Baklava, Avrupa Coğrafi İşareti’ni alan ilk üründü Türkiye’de. Şu anda sarımsak için de başvurduk. Çünkü Gastronomi turizminde ve gastronomi haritamızda da Araban Sarımsağına Avrupa pazarında ciddi bir talep var. Bu da bir network oluşturacak. Birçok yemeğimiz şifadır. Birçok coğrafi işaretli ürünümüz şifadır. Bağışıklık sisteminin güçlenmesi için sarımsağı anahtar olarak gösteriliyor. 
 
Pandemiden kurtulmanın yolu daha fazla Araban Sarımsağı yemek, yapılan yemekleri tüketmektir. Lezzetin Başkenti topraktan tabağa Gaziantep Araban sarımsağı sayesinde şifanın da başkenti olacak” diye konuştu. 
 
Araban Sarımsağı Nedir?Türk aşçı haberleri olarak yukarıdaki haber haricinde ayrı bir kaynak olan  şef Ebru Baybara Demir'in bloğunda yapmış olduğuz araştırmada bulduğumuz "Araban Sarımsağı" hakkındaki yazısını sizlerle paylaşmak istedik..
 
Araban Sarımsağının Özellikleri Nelerdir?
 
Günübirlik geldiğim Gaziantep'te üçüncü günüm. Toprak ve yerel tohum konusunda yaptığım çalışmalar dahilinde Gaziantep Ziraat Mühendisleri Odası ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ile çiftçilerin bilinçlendirilmesi İle ilgili bir proje başlatıyoruz. 
 
İleri ki günlerde projeyi daha detaylı paylaşarak bir farkındalık yaratmayı planlıyoruz. Uzun zamandır sizlerle paylaşmayı düşündüğüm Gaziantep Araban Sarımsağının yazısını yazmak bugüne kısmetmiş. 
 
Ülkemizde sarımsak deyince hepimizin aklına Kastamonu Taşköprü Sarımsağı geliyor. Kısa bir süre önce tezgahlarda yerini Çin sarımsağına bırakan Taşköprü sarımsağı, coğrafi işaret alınması ve üreticinin desteklenmesi ve pazardaki seçici müşterinin farkındalığı İle tekrar tezgahlarda yerini aldı. 
 
Bu olumlu gelişmenin ardından artık adından sıkça bahsettiren Gaziantep Araban Sarımsağı pazarda Taşköprü sarımsağı ile boy ölçüşecek duruma geldi.
 
Biz Türk mutfağımızda sarımsağı çok kullanıyoruz. Özellikle mezelerimizin olmasa olmazı! Ancak satın aldığımız sarımsakta istediğimiz aromayı yakalayamadığımızda üretimini yaptığımız üründe lezzeti de oturtmakta zorlanıyoruz. 
 
Bir ay önce Gaziantep çarşında köy ve ilçelerden gelen ürünlerin arasında dolaşırken burnuma çalınan Araban Sarımsağının kokusu beni benden aldı. İri dişli ve yüksek aromalı özellikle mutfakta sarımsak ayıklamakla başı dertte olanları mutlu edecek kadar dişleri tane tane ve birbirinden ayrık olan sarımsak, Gaziantep'in 65 km kuzeydoğusunda Araban'da yetiştiriliyor. 
 
Son dokuz yıl öncesine kadar buğday ve pamuk ekilen tarlalar yerini şimdilerde sarımsağa bırakmış durumda. Yıllık 40 bin dönüm arazide 40 bin ton üretimi yapılan sarımsağa yüksek getirisi sebebi ile yöre halkı "beyaz" altın diyor. Bu sarımsak Kastamonu, İstanbul, Mersin, Adana, Ankara, Mersin ve Şanlıurfa'san gelene sarımsak komisyoncuları ve yurtdışına ihracat yapan tüccarlar tarafından alıcı buluyor. Eylül ve ekim ayında ekimi yapılan sarımsağın hasadı, Mayıs ayında yapılıyor. 
 
Tarlaya ekilen ürünün üzerinden bir kış geçiyor.
 
Araban Sarımsağı Nedir?
Türkiye'nin en kaliteli sarımsağını yetiştirme yolunda hızla ilerleyen Araban sarımsak üreticilerinin arasında arazi kiralayıp sarımsak üreten tüccarlarında büyük payı var. Araban Ovası'nda sarımsak üretimine başlanıldığı tarihten beri Çin'den tohumluk sarımsak ithal edilirken, şimdi hem ilçe hem yurt genelinde sarımsak üretimi yapılan bölgelerin tohumluk sarımsak ihtiyacı Araban sarımsağı ile karşılanıyor.
 
Hatırlatmak isterim! Büyük şehirlerde marketlerde gördüğümüz file içerinde 5li-6lı diziler halinde paketlenmiş, bembeyaz, aromadan ve sarımsağın besleyici özelliğinden uzak, fiyatı bizim topraklarımızda yetişenlerden daha ucuz olan sarımsakların hepsi Çin'den ithal ediliyor. 
 
Evinize aldığınız bu sarımsaklar tabiri caizse saksı gibi bıraktığınız yerde olduğu gibi günlerce durabiliyor. Yerli sarımsağın ise, kendine özgü saklama koşulları var! Eğer buna uymazsanız kısa zamanda bozuluyor. Sağlık için bir mucize olan ve sofralardan eksik etmemenizi tavsiye edeceğim sarımsağın en iyisini kilo İle alabileceğiniz semt pazarlarında veya son zamanlarda Anadolu'nun coğrafi işaretli ürünlerinin üretimine katkı sağlayan büyük market zincirlerinde bulabilirsiniz.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler