Konu Karbon Salınımı Değil !

Konu Karbon Salınımı Değil !

Koyun, meradan en iyi şekilde yararlanabilen, merayı en iyi şekilde değerlendiren, yılın her döneminde merayı kullanabilen bir hayvandır. Bunun yanında, ülkedeki meraların...

Konu Karbon Salınımı Değil Aslında! Konu Karbon Salınımı Değil Aslında! 
Şef Ebru Baybara Demir
 
Hayvansal proteinin, ucuz ve erişilebilir olması, toplumların dengeli ve yeterli beslenmeleri açısından önemlidir. 
 
Türkiye’nin coğrafi yapısı, geniş meraları göz önüne alındığında, ucuz maliyetli ve kaliteli hayvancılık için önemli potansiyele sahip olduğu görülmektedir. 
 
Koyun ve keçi yetiştiriciliği, ülkede yapılabilecek en ucuz maliyetli hayvancılıktır. 
 
Koyun, meradan en iyi şekilde yararlanabilen, merayı en iyi şekilde değerlendiren, yılın her döneminde merayı kullanabilen bir hayvandır. Bunun yanında, ülkedeki meraların büyük çoğunluğu düşük verimli olup, küçükbaş hayvancılık açısından daha uygundur. 
 
Türkiye küçükbaş hayvan sayısı bakımından önemli bir potansiyele sahipken bu potansiyelini her geçen gün kaybetmektedir. 
 
Son yıllarda önem kazanan büyükbaş hayvancılık, ülkemiz için elverişli olmayan pahalı bir hayvancılık modelidir.
 
Çünkü bizim ülkemizde yüksek boylu ot azdır. 
 
Büyükbaş hayvanın  bir otu yiyebilmesi için diliyle kavrayabileceği kadar yüksek olması lazım. 
 
Bu nedenle  büyük çiftlik sahipleri, büyükbaş hayvanlarını  dışarıda besleyemeyince içeri kapatmaya başladı. 
 
Yurtdışından alınan  kültür ırkı büyükbaş hayvanlar  bizdeki yerel ırklara göre yirmi kat daha fazla yem tüketiyor. Bu da bizi  yem ve saman ithalatçısı bir ülke haline getirdi. 
 
Türkiye’de şu an hayvanların yemi, ilacı ve hayvanın kendisi dışarıdan geliyor! 
 
Hayvancılıkta maliyetin yüzde 70’i yem, yüzde 10’u veterinerliktir.
 
Bu hayvanlar sürekli ahırda tutuldukları için dayanıksız hale geliyorlar. Haliyle daha çabuk hastalanıyorlar ve daha çok ilaca, veterinere ihtiyaç duyuyorlar. 
 
Yem, veterinerlik, ilaç giderlerini, bunların fiyatlarının da dövize göre değiştiğini düşünürsek büyükbaş hayvan çiftçilerinin neden zor durumda olduğu daha iyi anlaşılır. 
 
Çiftçinin ürün fiyatını herhangi bir kamu kuruluşu değil de tüccarlar belirlediği için, tüccarların baskılamasıyla fiyatlar düşük belirleniyor ve  maliyetler  yüksekken  çiftçi para kazanamadığı için zarar ediyor.
 
Geleneksele dönmemiz lazım! Yüzümüzü toprağa çevirmemiz lazım! 
Eskiden olduğu gibi meralarda küçükbaş hayvancılığı yaygın hale getirmemiz lazım!


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler