Mutfakta Kadın Farkı...

Mutfakta Kadın Farkı...

Geleceğin nesli olan bugünün çocuklarını en iyi yetilerle donatacak olan kadınlardır. Peki, böyle açık bir gerçek varken profesyonel mutfaklarımıza ilham olacak, hikâyeleri olan...

Mutfakta Kadın Farkı...
Adnan Şahin
 
Kadın şeflerin sayısı neden bu kadar az?
 
Birçok alanda olduğu gibi mutfağın da en önemli unsuru olan kadınlar, gelenekten beslenir ve geleneği oluşturur. Bu döngü mutfaklarda kesinlikle kültür olarak anlaşılmalıdır. Böyle açık bir gerçek varken profesyonel mutfaklarımızda kadın şeflerimiz neden bu kadar az?
 
Kimi araştırmacılar Anadolu kelimesinin kökenini Türkçe ‘ana’ ve ‘dolu’ kelimeleri ile açıklıyor. Coğrafyaları temsilde genellikle ana tasviri kullanılıyor. 
 
Çünkü doğduğumuz andan itibaren dünya ya gelişimizin en önemli kaynağı kısaca doğuran yetiştiren, sınırsız şefkat veren, koruyan, öğreten, besleyen. Vazgeçemediğimizdir annelerimiz aynı ‘Toprak Ana’ gibi. Ana (anne) geleneğin kadim bilgisini yaşadığı dünyaya ve geleceğe revize eder.
 
Özetle yeni olmak, eskinin sırrını bulmaktır. Geçmiş zaman alışkanlıklarını uygulamak ve yorumlamaktan doğan zenginliktir, millî mutfağımızın zenginliklerini gün yüzüne çıkaran da şüphesiz evlerimizin mutfaklarıdır ve doğaldır ki mutfakları var edenler de kadınlar olmalıdır.
 
Mutfakta Kadın Farkı
 
Kadınlar gelenekten beslenir ve geleneği kadınlar oluşturur. Bu döngü mutfaklarda kesinlikle kültür olarak anlaşılmalıdır. 
 
Kadınlar toplumlarda yer alan bütün olgular gibi mutfak geleneklerini de yaşatır, kendilerinden sonraki gelenlere aktarırlar. Kadınların mutfaktaki gücü geleneği ve orijinali yaşatma, yeniden yakalama isteğinden kaynaklanır.
 
Birçok alanda olduğu gibi mutfağın da en önemli aktörü onlardır. Bir lezzetin derinliğini anlamak ancak yıllar sonra özlediğiniz tatları hatırladıkça mümkün. 
 
Tüm dünyada mutfakların farklı dönemlerdeki referans noktalarını ortaya çıkarabilmek için kadın kavramını doğru anlamak gereklidir diye düşünüyorum. Şüphesiz ki bilinen on dört bin yıllık kültürlerin, uygarlıkların coğrafyası Anadolu’dan konuşabilmek için de Anadolu kadınını tanımak, anlamak, ondaki derinliği hissedebilmek lazım.
 
REÇİNE ELBETTE ANA-DOLU
 
Anadolu’da hayat süren tüm kültürleri dini ya da etnik ayırt etmeden düşündüğümüzde reçine elbette “Ana-dolu” olacaktır. Aslında değerli edebiyatçı Sezai Karakoç çok güzel anlatmış.
 
“Öldü anne ve mutfaklar kilitlendi,
Kilerler boşaltıldı farelerce,
Anne gitti ve evler döndü yazlık otellere.
Anne gitti ve sular buruştu testilerde,
Artık çamaşırlar yıkansa da hep kirlidir,
Herkes salonda toplansa da kimse evde değildir.”
 
Geleceğin nesli olan bugünün çocuklarını en iyi yetilerle donatacak olan kadınlardır. Peki, böyle açık bir gerçek varken profesyonel mutfaklarımıza ilham olacak, hikâyeleri olan kadın şeflerimiz neden bu kadar az?
 
BAŞARILI KADIN ŞEFLER
 
İşte bir elin parmaklarını geçmeyen başarılı kadın şefler.
 
Şef Ebru Baybara Demir, Şef Zeynep Moroğlu, Şef Esra Muslu, Şef Pelin Çakar, Şef Didem Şenol, Şef Aylin Yazıcıoğlu, Şef Deniz Çevik Şahin, Şef Müge Ergül, Şef Melda Farimaz ve dünyadan ünlü kadın şefler Elena Arzak, Allegra McEvedy, Silvena Rowe, Sonja Finn, Margarita Forés, Anne Burrell, Rachel Khoo, Hélène Darroze…


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler