Ağrı Mutfağı Nedir? En Sevilen Ağrı Yemekleri Nelerdir?

Ağrı Mutfağı Nedir? En Sevilen Ağrı Yemekleri Nelerdir?

Ağrı mutfağına ait yöresel köftelerden “Abdigor Köftesi”, Ağrı mutfağında en sevilen hamur işi tariflerinden “Hengel”, Türk mutfağı yemek...

Ağrı Mutfağı Nedir? En Sevilen Ağrı Yemekleri Nelerdir? 
Şef Erol SEVEN
Ağrı Aşçılar Derneği Başkanı
 
Ağrı mutfağı nedir? En sevilen Ağrı yemekleri nelerdir? Ağrı’ya gidince hangi yemekler yenmelidir? 
 
Ağrı'ya gidildiğinde tadına bakılacak en iyi ve en bilinen Ağrı yemeklerini sizler için sıraladım...
 
Ağrı mutfağına ait yöresel köftelerden “Abdigor Köftesi”
Ağrı İlinin en tanınmış yemeği Abdigor Köftesi ’dir. Doğubeyazıt ilçemizde yaygın olan bu köfte, içli köfteye benzer. Yöremizin en lezzetli yemeğidir. Yağsız, sinirsiz, kemiksiz sığır eti, çok az miktarda soğan, bir adet yumurta ve baharatlardan yapılır. 
 
En iyi köfte tariflerinden Abdigor Köftesi Hazırlanması ise:
Taze et, bir tokmak ile taş üzerinde merhem şeklini alıncaya kadar dövülür. Hamur haline gelen et, soğan ve su katılarak elle çırpılır. Çırpıldıktan sonra bir saat dinlendirilen köfteler pilav üzerine konularak servis yapılır.
 
Gösteberg Et
Malzemeler: Genç kuzu veya oğlak eti, Tereyağı, Salça, soğan, Gosteberg adı verilen dağ otu...
 
Hazırlanışı: 
Genç kuzu veya oğlak kesilip yüzüldükten sonra ayıklanıp doğranır. Tereyağı ve salça ile yoğrulur. Üzerine gosteberg otu ince kıyılarak serpilir. 
 
Tüm bu karışım aynı hayvanın postu içerisine koyularak açık yerleri dikilir. Düz bir yerde üzerine nemli toprak yığılır, bu toprağın üzerinde bir saat kızgın ateş yakılır. Bir süre dinlendirildikten sonra post açılarak servis yapılır
 
Haşıl
Haşıl yapılırken ince yarma önce bulamaç şeklinde pişirilir. Sonra ortası havuz gibi açılır ve üzerine tereyağı konur. Çevresine ise sarmısaklı yoğurt gezdirilir. Haşıl ortasına açılan yağ havuzu nedeni ile ayrı tabaklara bölünmez ve tek bir kaptan yenir.
 
Ağrı mutfağında en sevilen hamur işi tariflerinden “Hengel”
Buğday unundan hazırlanan hamur bir süre dinlendirilir, yufka şeklinde ince olarak açılır ve kareler şeklinde kesilir. Kaynar suda haşlandıktan sonra süzülür ve bir tepsiye çekilir. 
 
Üzerine sarımsaklı yoğurt veya hengel sosu dediğimiz yöremize has kurut isimli bir malzeme ezilerek dökülür yine içinde küçük soğan parçacıkları kavrulmuş tereyağı dökülerek servis yapılır. Bekletilmeden ve soğutulmadan yenmesi gerekir.
 
Geleneksel türk mutfağında kış hazırlıklarının olmazsa olmazı "Erişte"
Evde kesilen erişte ve yeşil mercimekle hazırlanır. Önceden haşlanan yeşil mercimek, erişteyle kaynatılıp süzüldükten sonra yağlanmış tencerenin tabanına patates dizilir, üzerine mercimekli karışım konur. Son olarak üzerine kızdırılmış yağ gezdirilir ve patatesler kırmızı renk alıncaya kadar pişirilir. Ters çerilip servis edilen bu yemek, kimi zaman patates yerine lavaş ekmeği ile de yapılır.
 
Pişi (Bişi) Erdek
İsteğe göre, süt veya su ile mayalanarak yoğrulan hamur, biraz bekletildikten sonra, elle hafif ekmek boyutuna getirilinceye keder çevrilir, yuvarlak hamur kızgın yağa atılarak kızarıncaya kadar pişirilir. 
 
Ağrı Mutfağında en eski yemeklerden "Hasude"
Hasuda tatlı bir yiyecektir. Önce şerbet hazırlanır. Şerbetin içine çok az un atılır ve çırpılır. Daha sonra tavada yağ ısıtılır ve içine hazırladığımız şerbetle un dökülerek karıştırılır. 5-10 dakika böylece ateşte pişirildikten sonra hazır olan hasuda yenmeye hazırdır
 
Türk mutfağı yemek arşivinde en iyi çorbalardan "Ayranaşı"
Kabuğu alınmış buğdayın güzelce suda kaynatılıp, ayran eklenerek nane ve doğranmış kabağın içinde kaynatılması ile yemeye hazır hale getirilir.
 
Yöresel mutfaklarımızda en farklı ekmek çeşitlerinden "Ciriş Ketesi"
Buğday unundan hazırlanan hamur bir süre dinlendirilir, yufka şeklinde açılır ve içine yöremizde yetişen çiriş isimli bir bitki konularak sac üzerinde pişirilir. Biraz dinlendirildikten sonra içine tere yağı dökülerek yenilir.
 
Halise
Kabuğu alınmış buğday ve Tavşan etinin tandırda kiremit kaplarda saatlerce tuz katmadan kaynatılıp hazır hale getirildikten sonra üzerine yağ ve tuz katmak suretiyle yemeye hazır hale getirilir.
 
Ağrı Mutfağı Nedir? En Sevilen Ağrı Yemekleri Nelerdir?


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Yorumlar

  • Yorumlayan: TEKİN KIZILKAYA
    1/8/2021

    Sayın erol sevin chef'im Ağrı'mızı temsilen yapmış olduğunuz mutfağimizi tanımını için teşekkür ediyorum. Bende bir ağrılı gibi sizin atlamış olduğunuz yemekler. 1 Keledoş 2 Gırar 3 jajerun 4 Gulik 5 z,yağlılar t,sılmazk, t,sipitak, t,cağ, t,belghaves Umarım bir faydam olur.arz eder SAYGILARIMLA TEKİN KIZILKAYA

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler