Yeni Mutfak Teknolojileri Gastronomi Sektörünü Nasıl Etkileyecek?
Gümüşhane Üniversitesi Turizm Fakültesi ev sahipliğinde yapılan “Gastronomi Söyleşileri” adlı etkinliğin ilki 21 Aralık 2020 Pazartesi günü geniş katılımlı bir şekilde düzenlendi.
Moderatörlüğünü Öğr. Gör. Rıfat Pir’in yaptığı etkinliğe Turizm Fakültesi öğretim elemanları ve öğrencilerinin yanı sıra Gümüşhane Sosyal Bilimler MYO Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri bölümü ve Şiran MYO Aşçılık bölümü öğrencileri de ilgi gösterdi.
Dört kuşaktan beri
aşçılık mesleğini sürdüren bir ailenin üyesi olan ve ülkemizin önde gelen aşçılık okullarından Bolu-Mengen Aşcılar Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi diplomasına sahip olan
Türk mutfağı şeflerinden Umut Eyioğlu, uzun yıllardır sektörün içinde çok çeşitli işletmelerde ve kademelerde görev aldı.
Düzenlenen etkinlikte, gastronomide teknoloji ve yeni trendler konusu konuşuldu. Etkinlikte ağırlıklı olarak hayatımızın her anında ve alanında etkileri yadsınamaz bir olgu olarak hissedilen teknolojinin gastronomi alanında nasıl konumlandığı, teknolojinin ne gibi uygulamalara konu olduğu, yararları ve istihdama etkileri ele alındı.
Soru-cevap şeklinde ilerleyen etkinlikte Şef Eyioğlu, gastronomi alanında (
gastronomi haberleri) teknolojinin ağırlıklı olarak pişirme yöntemlerinde kullanıldığına ve bunda büyük kolaylıklar sağladığına değindi.
Eyioğlu ayrıca kimi sektörlerde istihdama olumsuz etkileri görülebilen teknolojinin gastronomi sektörünü nasıl etkileyeceği sorusu üzerine, teknolojinin gastronomi alanında insanın yerini almaya aday olmadığını ve daha çok insana yardım eden ve işlerini kolaylaştıran bir unsur olarak görülmesi gerektiğine değindi.
Ancak gelecekte mutfaklarda daha fazla kullanılacak olan akıllı cihazlar ile ilgili olarak hizmet verebilecek ya da danışmanlık yapabilecek kişilerin mutfaklarda istihdam edilebileceğini ve böylelikle teknolojinin istihdama katkı yapabileceğini de dile getirdi.
Etkinlikte, gastronomide görülen güncel trendler konusu da konuşuldu. Bu konuda füzyon mutfak ve moleküler mutfak hakkındaki sorular üzerine Şef Umut Eyioğlu, bu akımların son yıllarda dünya üzerinde ve ülkemizde ciddi şefler tarafından takip edildiğini ve uygulandığını belirtti. Ancak ülkemiz açısından bunun uzun soluklu bir akım olmayacağına inandığını söyleyen Şef, öğrencilere en öncelikli olarak Türk Mutfağını ve yerel mutfak unsurlarını, reçetelerini ve ürünlerini çok iyi bilmeleri gerektiği yönünde tavsiyeler verdi.
Günlük hayatın her anı ile bütünleşen ve istisnasız her bir insanın hayatını ilk gününden son gününe dek çok çok derinden etkileyen gastronomi bilimi, Gümüşhane Üniversitesi Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümünce düzenlenen etkinlikte keyifli ve bilgilendirici bir sohbet ortamında konuşuldu. Etkinlikte son olarak aşçılık mesleğinde karşılaşılabilecek zorluklar konuşuldu. Umut Şef bu konuda öğrencilere bazı tavsiyelerde bulundu.
Oldukça keyifli bir sohbet ortamında geçen program yaklaşık olarak iki saatlik süre boyunca devam etti ve karşılıklı iyi dilek temennileri ile son buldu.
Düzenlenen program hakkında düşüncelerini dile getiren Rektör Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek, şunları söyledi: “Bilindiği üzere son dönemlerde giderek popülerliği artan ve istihdam alanı giderek genişleyen bir bölüm olan Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü, üniversitemizde de öğrenci alımına başlanmıştı.
Bu bölümümüz için yaptığımız çalışmalar neticesinde modern eğitim alanları, uygulama atölyeleri ve bölgenin sunduğu uygulama imkânları ile Türk mutfak kültürünü uluslararası alanda temsil edebilecek gastronomi uzmanlarını yetiştirmesi bakımından ülkemiz için önemli bir potansiyele sahip olacağını söyleyebiliriz.
Halen devam etmekte olan salgın nedeniyle de eğitimlerimizde olduğu gibi etkinliklerimizi de sanal sınıflarımızda gerçekleştirmeye devam ediyoruz. Fakültemiz tarafından seri bir şekilde 2 hafta süresince düzenlenecek bu etkinliklerde alanında uzman ve gurme insanları davet ederek hem keyifli anlar hem de bilgilendirici deneyimler elde edeceğimize inanıyorum. Bu seri programların düzenlenmesinde emeği geçenleri kutluyorum. Programlarımıza katılıp deneyimlerini bizlere paylaşan ve paylaşacak olan konuklarımıza da teşekkür ediyorum.”
Etkinlikler 21 Aralık-12 Ocak tarihleri arasında 4 farklı çevrimiçi söyleşi olarak düzenlenecek. “Gastronomi Söyleşileri”nin 2’ncisinde ise mutfak koordinatörü ve Şef Murat Aslan 28 Aralık 2020 tarihinde, 3’üncüsünde Türkiye Aşçılar Federasyonu Başkan Vekili Mustafa Erol 04 Ocak 2021 tarihinde ve son olarak Milliyet Gazetesi Yazarı/Gurme Haldun Tüzel ise 12 Ocak 2021 tarihinde deneyimlerini bizlerle paylaşacak. Söyleşi etkinlikleri akşam Saat: 20.00’de başlayacak olup, tüm halkımıza açıktır.
Programa aşağıdaki linkten çevrimiçi olarak katılım sağlanabilir.
https://sanalsinif1.gumushane.edu.tr/b/gas-ler-ct7-wtx