Şeflerin Özel Yemek Tarifleri 'nden

Şeflerin Özel Yemek Tarifleri 'nden "Satsivi" Nasıl Yapılır?

Gürcistan mutfağı nedir? özellikleri nelerdir? Uluslararası mutfaklarda Gürcistan mutfağına ait hangi yemekler yapılır? Türk mutfağı şefleri...

Şeflerin Özel Yemek Tariflerinden "Satsivi" Nasıl Yapılır?
Şef Özlem Mekik
 
Gürcistan mutfağı nedir? Gürcistan mutfağının özellikleri nelerdir? Uluslararası mutfaklarda Gürcistan mutfağına ait hangi yemekler yapılır? Gürcistan mutfağının en sevilen yemekleri hangileridir?
 
Gürcistan mutfağı özelliklerini merak edenlere özel... Gürcistan mutfağı hakkında bilinen Türk mutfağı şeflerinden Şef Özlem Mekik Gürcistan mutfağının en bilinen yemeklerinden Satsivi’nin tarifini verdi!
 
Dünyadaki en eski medeniyetlerinden biri olan Gürcistan, Doğu ve Batı kültürünün harmanlandığı bir coğrafya. Çoklu kültürlülük, günlük yaşam kadar mutfak sanatlarını da etkiliyor. 
 
Tarihi İpek Yolu’nun güzergâhında bulunan ülke, dünyanın en önemli merkezlerinden gelen tüccarları ağırlamış, en kaliteli baharatları öğrenmiş, pek çok farklı mutfak temsilcisiyle kaynaşmış ve tüm bu birikimle kendi mutfağını da ayrı bir noktaya taşımış.
 
Gastronomi turizmi dendiğinde akla gelen ilk ülkelerden biri olan Gürcistan;
 
Akdeniz, Arap, Moğol, Pers ve Osmanlı mutfaklarından büyülü bir karışım elde ediyor. Baş aktör ceviz olsa da, en beğenilen yemeklerinde hamur işi ve sebze kullanımı dikkat çekiyor. Gürcistan mutfağı, bünyesindeki lezzetleriyle deneyenleri mest ediyor. Gürcü mutfağında, ceviz ve mısır ile çok sık karşılaşılır. 
 
Aynı zamanda sebze ağırlıklı bir mutfağa da sahip olan Gürcü yemeklerinde patlıcan, lahana, pancar ve pırasa çok sık yer alır. Et tüketiminde beyaz eti tercih eden Gürcüler, tavuk ile yapılan yemeklerde ceviz ve cevizli soslar kullanır. Bunun en bileneni ise Baja’dır.
 
Peki Gürcistan Mutfağında Satsivi Nasıl Yapılır? Satsivi Yapabilmek İçin Hangi Malzemelere İhtiyaç Vardır? Gürcistan Mutfağından Satsivi Yaparken Nelere Dikkat Edilir?
 
En İyi Gürcistan Yemeklerinden Satsivi Nasıl Yapılır? (4 Kişilik):
Gürcistan Mutfağında Satsivi Yapabilmek İçin Kullanılan Malzemeler Nelerdir?
 
*     2 Kg Ağırlığında Bir Bütün Tavuk
*     1 Adet Havuç
*     2 Adet Soğan
*     2 Lt Su (10 Su Bardağı)
*     200 Gr Ceviz İçi
*     4 Diş Sarımsak
*     1 Demet Maydanoz
*     2 Yemek Kaşığı Elma Sirkesi
*     2 Çay Kaşığı Toz Kişniş
*     2 Çay Kaşığı Toz Zerdeçal
*     1 Çay Kaşığı Toz Kırmızı Biber
*     1 Çay Kaşığı Köri
*     1 Çay Kaşığı Kimyon
 
Uluslararası Mutfaklarda Şeflerin Özel Yemek Tariflerinden Ve En İyi Lezzetlerden Satsivi Hazırlanış Tarifi
 
Şeflerin Özel Yemek Tariflerinden "Satsivi" Nasıl Yapılır?
Bütün tavuğu soğuk suyun altında iyice temizleyin. Özellikle iç kısımlarında kan torbası, artık yağ dokusu gibi kalıntılar olmadığına emin olun. Bunun için bütün tavuğu bir gece buzdolabında buzlu suyun içerisinde bekletebilirsiniz.
 
Tavuğu derin bir tencereye alın havucu iri parçalar halinde keserek içine atın.
 
Soğanı 4 eşit parçaya bölün ve tencereye ilave edin. Yarım demet maydanozu da tencereye ilave ettikten sonra tavuğu haşlamaya başlayın. Tavuk eti kemiğinden ayrılana kadar yaklaşık 1 saat kadar kaynatın. Ve tencereden tavuğu alın. Suyunu süzerek ayrı bir kaba alın.
 
Satsivi sosu hazırlamak için;
Cevizleri ister döverek isterseniz bir mutfak robotu yardımıyla un kıvamına gelene kadar çekin. Mümkün olan en ince forma getirdikten sonra cevizleri robottan alın. Soğan, sarımsak, sirke, bir tutam maydanoz ve baharatlarla birlikte tavuk suyunu da robota alın hepsini birlikte çekin.
 
Hazırladığınız sosu cevizlerle ağır ağır karıştırın. Ardından sosu tencereye alın ve bir taşım kaynatın. Sosunuz hafif koyu bir kıvam almalı.
 
Sos sıcakken haşlanmış tavuğun üzerine sosu gezdirin ve kalan maydanoz yapraklarıyla yemeğinizi süsleyerek sıcak olarak servis edin.
 
Satsivi Not: 
Tavuğun tamamen temizlenmesi için tavuğu tamamen içine alacak bir kabın içerisine yatırın. Litre başına 1 yemek kaşığı mısır nişastası ekleyin ve soğuk suyla tavuğu tamamen kapatın ve bu şekilde buzdolabında 1 gece dinlendirin. Mısır nişastası tavuğunuzun üzerinde bulunan tüm kirli kalıntıları alacaktır.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler