İtalyan Şeflerinin Yeni Tutkusu Geleneksel Türk Mutfağı Lezzetleri
İtalyan şef ülkesinin mutfağını tanıtmak için başkente geldi. Şef Giovanni Terracciano dünyada Türk mutfağının sevildiğini, kendisinin de en çok analı kızlı çorbası içtiğini söyledi
Michelin yıldızlı şeflerle çalışan, 15 yıldır Türkiye'de yaşayan ve eşi Türk olan, iki uluslararası otelin baş aşçısı Napolili Giovanni Terracciano, Türk mutfağının yurt dışında tanınmasının, ülkede son beş yılda
mutfak sanatları ve gastronomi eğitimlerinin artması ile başarıya ulaştığını belirtti. JW Marriott Ankara otelinin ev sahipliğinde İtalyan lezzetlerini tatmak ve öğrenmek isteyenlere workshop yapmak için Ankara'ya gelen Terracciano, İtalyan mutfağının kapılarını açtı.
Napoli doğumlu Terracciano, İstanbullu olan eşiyle evlendikten sonra bu kente yerleşerek uluslararası mutfakları yeni tatlarla birleştirmeye başladı. Terracciano, İstanbul'a 2001'de çalışmak için ilk kez geldiğinde ünlü uluslararası mutfaklarda genellikle yabancı şeflerin çalıştığını ve bu durumun zaman içinde kırıldığını anlatarak, "5-6 yıldır üniversitelerde gastronomi eğitimleri veriliyor.
Mutfak eğitimlerinin artmasıyla Türkiye'de başarılı Türk şefler yetişti. Eğitimli yeni bir nesil yetişiyor. Türk mutfağı da dünyada bu kadar popüler değildi. Gastronomi eğitimleri arttıkça Türk mutfağı dünyada tanındı" diye konuştu.
İtalyan Şefi Napolili Giovanni Terracciano Geleneksel Türk Mutfağı Ve Anadolu Mutfağından Börek İstiyor
Yurt dışında Türk mutfağından en çok dönerin ve baklavanın sevildiğini dile getiren Napolili şef, "Türk mutfağı çok seviliyor. Önceden kruvasan arardı yabancılar şimdi döner istiyor. Geçenlerde bir haber okudum. İtalyanlar böreğe ilgi göstermeye başlamış, böreği çok seviyorlar" dedi.
Terracciano,
Türk mutfağının leziz yemeklerinden en iyi
kebap tariflerinden Adana kebap,
Osmanlı ve turk tatlılarından künefe,
Antep mutfağından analı kızlı,
zeytinyağlılar ve ayvalı tatlıları hem yapmayı hem de yemeyi sevdiğini ifade etti. İtalya'da, Türkiye'de ve dünyanın pek çok ülkesinde evlerdeki lezzetlerin uluslararası düzeyde tanıtılamamasını, insanların zamanla yarışarak hızlı yaşamasına bağlayan Terracciano şöyle devam etti: "Artık insanların zamanı yok.
Eve yemek siparişi veriyorlar. Pazarlamada en kolay ne pişiyor, hazırlanıyorsa ona göre menü belirleniyor. Ev yemekleri de pazarlamada yer almamış oluyor."
Dinlendirilmeyen Pizza Midede Şişer
Terracciano, pizzanın her yerde doğru metotla yapılmadığını belirterek püf noktasını şöyle anlattı: "Pizzada önemli olan hamuru dinlendirmek. Hamuru hazırlıyorsunuz ve dinlendiriyorsunuz, 2-3 defa döndürerek kabartıyorsunuz ve tekrar dinlendiriyorsunuz. Dinlendirmeden yapılan pizza hamuru, midede şişer. Türkler çıtır pizza seviyor. Türk peynirleri pizzaya uygun değil. Pizza odun fırınında pişince daha da bir güzel olur" dedi.
Türk şefler yetenekli ve hızlı Japon şefleri ise disiplinli ve sistemli. İtalyanlarla Türklerin yemek yeme kültürlerinin ve sofraya verdikleri özen benziyor.