En Meşhur Muğla lezzetleri

En Meşhur Muğla lezzetleri

Geleneksel Türk mutfağında Osmanlı ve Türk tatlılarından İncir (yemiş) Pekmezi, Kabaklı Tatlı, Türk Mutfağı Yemek Arşivinde Yemişli Tatlı... Bizim çocukluğumuzda...

En Meşhur Muğla lezzetleri
Fazile Günel Paksoy
 
Bizim çocukluğumuzda bu günlerdeki gibi çok tatlı çeşidi yoktu. Evimizde tatlı olarak ne pişerse onu bilir onu yerdik. Evdeki tatlılarda çoğunlukla pekmezden yapılırdı.
 
Eylül ayı ortalarında bağ bozumu olurdu. Karpuz, üzüm, yemiş tarlada ne varsa toplardık. Pekmez yapıldığı gün bizim görevimiz odun taşımak ve su dağıtmaktı arada kalan zamanlarda da pekmez yapımını seyrederdik. Son pekmez tavasında kabaklı ve yemişli tatlı yapılırdı. Hevesle o tatlıların yapılmasını beklerdik.
 
O yıllardan kalma bilgilerle ve yine annemin ve ablamın desteğiyle her yıl pekmez yaparım. Bu yılda üzüm ve incir pekmezi yaptık ve incir pekmezi yapımını sizlerle paylaşmak istiyorum.
 
Geleneksel Türk mutfağında Osmanlı ve Türk tatlılarından İncir (yemiş) Pekmezi
Yemeklik kuru yemişler seçildikten sonra kalanlar yıkanır ve doğranır. Pekmez tavasında 2 su kaynatılarak iyice pişirilir ve suları kovalarda biriktirilir. Oluşan posa bir çuvala doldurulur ve üzerine ağırlık koyularak bütün suyun çıkması sağlanır. 
 
Kovalarda biriktirdiğimiz yemiş suları el girecek kadar soğuduğunda 1 kg suya bir yemek kaşığı gelecek şekilde ak toprak(pekmez toprağı koyulur ve iyice karıştırılır. Bu şekilde bir gece bekletilir.
 
En Meşhur Muğla lezzetleri
Ertesi gün yemiş suları bir süzgeç ve tülbent yardımıyla 2 kez süzülür ve topraktan ve yemişin çekirdeğinden arındırılır. Kovaların dibinde kalan 2-3 parmaklık topraklı kısım kullanılmaz atılır.
 
Süzülen sular pekmez tavasına alınır arada karıştırarak ve üstünde biriken köpükleri alınarak orta harlı ateşte pekmez kıvamı alana dek kaynatılır. (Pekmez kıvamına geldiğini anlamak için rengi koyulaşmaya başladığı zaman bir kaşık ile baş parmağımızın tırnağına bir damla damlatıyoruz. Damla tırnak üstünde dağılmadan duruyorsa kıvam almış demektir)
 
En Meşhur Muğla lezzetleri
Kabaklı Tatlı
Kabaklar soyulur ve dilimlere ayrılır. Odun külüne bulanır ve 3 saat bu şekilde bekletilir. Sonra üzerlerini geçene kadar su doldurulur. Bir gece bu şekilde bekletilir ve çıkarılır. 2-3 su iyice yıkanır. Kaynamakta olan son tavanın içine atılarak pekmez kıvamı alana kadar pişirilir.
 
En Meşhur Muğla lezzetleri
Geleneksel Türk Mutfağı Yemek Arşivinde Yemişli Tatlı
Kuru yemişler doğranır ve kaynamakta olan pekmezin içine atılır. Koyulana kadar karıştırarak pişirilir. Ceviz ve kavrulmuş susam eşliğinde servis edilir.
 
Afiyet Olsun...


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler