Yöresel Mutfaklarımız Aşçılık Liselerinde Hayat Buluyor...

Yöresel Mutfaklarımız Aşçılık Liselerinde Hayat Buluyor...

Yöresel yemeklerin kayıt altına alınması, fotoğraflanması, hikayesi olanların yazılması ve bu yemekleri öncelikli olarak öğrenci ve ailesinin birlikte...

Yöresel Mutfaklarımız Aşçılık Liselerinde Hayat Buluyor
Şef Selma Atabey
 
Kültürümüz gibi köklü bir geçmişe sahip olan ancak yeterli ilgiyi göremeyen Türk Mutfağımız, nesiller boyunca çoğunlukla söz ile aktarılmış ve bu nedenle kültürümüze ilişkin birçok lezzet ya unutulmaya yüz tutmuş ya da gizli kalmıştır. Türk tarihinden gelerek bulundukları coğrafyanın kültürü ile harmanlanan yöresel yemeklerin annelerden / büyüklerden öğrenilerek kayıt altına alınması, hikâyelerinin ortaya çıkarılması, farkındalık oluşturulması, kültürünü bilen ve sahip çıkan aşçı bireyler yetiştirilmesi gibi amaçları ile ‘Yöremin Yemeği Annemin Emeği’ eTwinning Projesi planlanmış ve hayata geçirilmiştir. 
 
Yöresel Mutfaklarımız Aşçılık Liselerinde Hayat Buluyor
Proje Aşçılık Mesleği Hakkında aşçılık eğitimleri ülkemizde ilk olarak verilmeye başlandığı Bolu Mengen Aşçılar Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Yiyecek içecek öğretmeni Nihal Kemer tarafından geliştirilmiştir. Yürütücülüğünü yaptığı proje için Nihal Kemer Türkiye genelinden seçilen aşçılık liseleri ile işbirliği içerisine girerek projenin ülke genelinden Yöresel Mutfaklarımızda birçok yöresel yemeği, birçok öğrenciye ilk elden ulaştırma fırsatı yaratmıştır. 
 
Yöresel Mutfaklarımız Aşçılık Liselerinde Hayat Buluyor
‘Yöremin Yemeği Annemin Emeği’ projesi, Bolu, Sakarya, Mersin, Adana, Antalya, Hatay, Rize illerindeki öğretmenlerin birbiri ile iletişimde olarak 50 öğrenciyle yürütecekleri bir proje olarak hayata geçirilmiştir. 
 
Yöresel Mutfaklarımız Aşçılık Liselerinde Hayat Buluyor
MEB tarafından desteklenen, Mengen Belediye başkanı Turhan Bulut’un gönülden sahiplendiği projenin yöneticisi olan Nihal Kemer tarafından proje fikri, oluşum süreci ve planlanan sonucunu “Öncelikle proje fikri belirlenerek alanımızda çalışan diğer öğretmenler ile paylaşılmış, beyin fırtınası ile projeye genel bir şekil verilmiş, taslak ve planı oluştuktan sonra öğrencilere anlatılmış, öğrenciler arasından gönüllüler seçilerek proje logo-afiş ve sloganları belirlenmiş, öğrencilerin annelerinden ya da büyüklerinden kendi yörelerine ait yöresel tatlar hakkında bilgi sahibi olmaları sağlanmış ve tespit edilen bu yemeklerin yapılması için ise çalışmalara başlanılmıştır. 
 
Yöresel Mutfaklarımız Aşçılık Liselerinde Hayat Buluyor
Ayrıca projemiz ile ilgili alanında uzman kişiler ile görüşmeler yapılarak öğrencilere örnek olmaları ve merak ettikleri sorularına cevap bulmaları için webinarlar organize edilmiştir. Proje sonunda ise, öğrencilerimizin büyüklerinden öğrendikleri tarifleri akranlarına aktarımı ve farkındalık için öncelikle bunları atölye ortamında beraber yapmaları sağlanacak, ayrıca sonraki nesillere aktarımı için e-kitap ve baskı haline getirilmesi sağlanacaktır.” sözleriyle ifade etmiştir.  
 
Yöresel Mutfaklarımız Aşçılık Liselerinde Hayat Buluyor
Yöresel yemeklerin kayıt altına alınması, fotoğraflanması, hikayesi olanların yazılması ve bu yemekleri öncelikli olarak öğrenci ve ailesinin birlikte yapması ve daha sonrasında akranlarıyla mutfak atölyelerinde birlikte yapılması düşüncesiyle proje yapılandırılmıştır. Bugünün çocuğunun yarının büyüğü olacağı ve meslek olarak aşçılığı seçtikleri düşüncesiyle öğrenci de yöresel yemeklere yönelik farkındalık yaratacağı, öğrenciye sorumluluk kazandıracağı, ailenin projeye dahil edilmesiyle, okul-aile-çocuk iletişiminin kuvvetlendirilmesi ve aynı zamanda ilk ağızdan yemeklerin tariflerine ulaşılması amaçlanmaktadır. 
 
Yöresel Mutfaklarımız Aşçılık Liselerinde Hayat Buluyor
Ekim 2020- Mayıs 2021 tarihleri arasında yapılması planlanan eTwinning Projesinin kapsamında düzenlenen ilk program 515 kilogramlık baklavanın özel fırında pişirilmesiyle "Guinness Dünyanın En Büyük Baklava Rekoru" nu kıran, dünyada birçok ülkede Türk yemeklerini tanıtan eğitimler veren Mahmut Dolmacı öğrencilerin ve katılımcıların Türk mutfağının püf noktaları hakkında sorduğu soruları içtenlikle cevaplamıştır. 
 
Yöresel Mutfaklarımız Aşçılık Liselerinde Hayat Buluyor
İlk program 3 Kasım 2020 tarihinde yapılmış ve  Mengen Belediye Başkanı Turhan Bulut, Millî Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü Sosyal Ortaklar ve Projeler Daire Başkanı Şennur Çetin, Mengen İlçe Milli Eğitim Müdürü Salih Celepci, eTwinning Mersin il Koordinatörü Bircan Keleş, eTwinning Adana il Koordinatörü Burcu Yüksek, eTwinning Bolu İl Koordinatörü Özlem Demiröz Akgün, Yöresel Yemek Araştırmacısı Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Öğretim Görevlisi Selma Atabey ile 10 öğretmen 50 öğrenci ve projeyi takip eden misafirler söyleşide yer almıştır. 
 
Yöresel Mutfaklarımız Aşçılık Liselerinde Hayat Buluyor
Mahmut Dolmacı bu projede öğrenciler ile buluşacağı için ameliyatını ertelemiş ve söyleşinin hemen ardından operasyon geçirmiştir. Gelecek nesillere el verip, onların gelişimlerine katkıda bulunmak için sağlığını bile ikinci plana atarak göstermiş olduğu özveriden dolayı kendisine takdir ve teşekkür etmek elzemdir. Aynı gün proje yöneticisi Nihal Kemer’de erteleyemediği bir operasyon geçirmiş ve sağlık problemine rağmen 6 Kasımda gerçekleştirilen söyleşi ile projeye devam etmiş, aksamalara izin vermemiştir. Kendisine, işine ve geleceğimizi emanet edeceğimiz gençlerimize verdiği önem için teşekkür edilmesi gerekenlerdendir.
 
“Yöremin Yemeği Annemin Emeği” programının ikinci buluşması “Türk Mutfak Kültürü ve Yemekleri” araştırmacısı ve kitap yazarı Nevin Halıcı ile 06 Kasım 2020 tarihinde gerçekleşmiştir.  Sayısız kitaba imza atmış olan Nevin Halıcı “Orta Asya’dan günümüze Türk mutfağı” konulu söyleşisinde öğrencilerin ve katılımcıların Türk Mutfağının Orta Asya’dan gelişinden Mevlevi Mutfağına kadar merak etiği ve sorduğu her soruya açıklamalar yapmıştır. Oldukça keyifli geçen söyleşinin aynı zamanda oldukça da verimli geçtiği ortak kanaat olarak ifade edilmiştir.  
 
Yöresel Mutfaklarımız Aşçılık Liselerinde Hayat Buluyor
Proje kapsamında yapılacak üçüncü söyleşi Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Öğretim elemanı Selma Atabey tarafından “Türk mutfağı yemek hikayeleri ve mutfağımızda yaşanmışlıkların izleri” konulu söyleşi 12 Kasımda gerçekleştirilecektir. 
 
Yöresel Mutfaklarımız Aşçılık Liselerinde Hayat Buluyor


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler