Bodrum Kebabı & Çökertme Kebabı Nasıl Yapılır?

Bodrum Kebabı & Çökertme Kebabı Nasıl Yapılır?

En İyi Kebab Tariflerinden Çökertme Kebabı Yoğurtlama olarak bilinen kızartılmış patates ve üzerine sarımsaklı yoğurt ile üzerine yakılan toz biber...

Bodrum Kebabı & Çökertme Kebabı Nasıl Yapılır?Bodrum Kebabı & Çökertme Kebabı Nasıl Yapılır?
"Selma Atabey‎"
 
Muğla yemeği dendiğinde ilk akla gelen, tanınmış olan yemeklerin başında gelir çökertme kebabı. Namı diğer Bodrum kebabı. Muğla mutfak kültürünün kimlik kodunu taşımaktadır aslında. 
 
Yoğurtlama olarak bilinen kızartılmış patates ve üzerine sarımsaklı yoğurt ile üzerine yakılan toz biber veya salçaya ilave kebap isminin hakkını vermek üzere et ile lezzeti coşturmaktır kısaca Çökertme kebabı. Uzun bir cümleyle kısaca anlattım dimi?
 
Milas Çökertme ile karıştırılır genelde ama doğru Çökertme Bodrum Türküsüne de hikaye olan Çökertme'dir. Bodrum'a ait bir yemektir yani. Çökertme türküsü nedir? Neyi anlatır dersek; 
 
Bir çok hikaye çıkıyor karşımıza. Farklı hikayelerde olsa ortak nokta Halil'in yağız bir delikanlı oluşu, güzeller güzeli Gülsüm'e aşkı ve bu nedenle öldürülüşünü konu almaktadır. Bu farklı hikayelere bir göz atarsak;
 
Çökertmenin hikayesi; Bodrum bu kadar meşhur bir turistik belde değilken bölge halkının geçim kaynaklarından biri de Yunan adalarından mal getirip satmakmış. Yani bir çeşit kaçakçılık yapılırmış. Halil'de bu işi yapanlardan biriymiş. 
 
Bodrum Kebabı & Çökertme Kebabı Nasıl Yapılır?Gülsüm'ü seviyormuş ama Gülsüm'ü bir seven daha varmış ki burası önemli işte;
Bodrum'un Çerkez kaymakamı'da Gülsüm'ü seviyormuş. Eee Halil'i yani rakibini ortadan kaldırmak için ne yapması lazım. Tabi en önemlisi yetki sahibi ve Halil suç sayılan bir şey yapıyor. Halil'in yaptığı iş Kaymakam'a bir avantaj olmuş ve yakalatmak için  üzerine fazlaca giderek öldürülmesini sağlamış.
 
Yemek Hikayelerinde Çökertme Kebabının Hikayesi;
Halil ailesiyle birlikte Van'dan Bodrum'a gelir ve yerleşir. Çok genç yaşta namus meselesi nedeniyle kız kardeşini öldürerek 7 yıl hapis yatar. Çıktığında bir düğünde Gülsüm'ü görür ve aşık olur. Gülsüm, kolcubaşı İbram Çavuş'un karısı, Çerkez Kaymakam adıyla bilinen Bodrum kaymakamının evinde hizmetkardır. 
 
Yani hem kendi emrinde çalışan bir hanım olması hem de kolcubaşısının eşi olması husumetiyle önemlidir Gülsüm.
 
Ama Halil bunu hesap edecek durumda değildir ve Gülsüm'ü kaçırır. Saklanır, kaçarlar bir müddet. Yalıkavak'taki Çökertme'ye gelirler ve Çökertme'den bir kayıkla Aspat'a geçerler; Bitez Koy, Hırsız Yatağı'na demir atarlar. 
 
Fakat bulundukları yer, kısa süre sonra Çerkez Kaymakam'a ihbar edilir. Baskın yapılarak kimseye duyurmadan Halil'i öldürürler ve rivayet odur ki bilinmemesi için alelacele kıyafetleriyle gömerler.
 
Gelelim Çökertme Kebabına. Bodrum'a Özel Bu Kebap İçin ;
En İyi Kebab Tariflerinden Çökertme Kebabı Nasil Yapılır?
Çökertme Kebabında Kullanılan Malzemeler Nelerdir?
 
*     2 Büyük Patates
*     1/2 Kg Antrikot
*     1 Kase Süzme Yoğurt
*     3 Diş Sarımsak
*     1 Tatlı Kaşığı Toz Biber
*     1 Tatlı Kaşığı Salça (Veya 1 Büyük Domates Rendesi) 
*     Tuz
*     Kekik
*     Kızartmak İçin Zeytinyağı
 
Yöresel Kebaplardan Çökertme Kebabı Yapılıs Tarifi;
Önce patatesler kibrit çöpü inceliğinde ve uzunluğunda doğranır. Bir diğer yöntem ise kalın rende ile sadece tek yöne rendeleyerek jülyen boyutlarında ince uzun patatesler elde etmektir. Buna saman patates de denmektedir. Her iki şeklini de yapalım istedim. 
 
Bu nedenle fotoğraflardan birinde patates doğranmış, diğerinde rendelenmiş görebilirsiniz. Bol, kızgın yağ içerisinde kızartılır. Başka bir yerde etler ince uzun doğranarak yüksek ısıda sürekli çevirerek kısa sürede pişirilir. Kekik ve tuz ile tatlandırılır. 
 
Sarımsaklar dövülüp süzme yoğurt ile karıştırılır. Kıvamı çok koyu ise çok az su ilave edilerek iyice çırpılır. Koyu kıvamlı ama akışkan bir yoğurt sos olması gerekmektedir. Bir tavada ise zeytinyağı içerisinde toz biber ve salça ile sos hazırlanır. Eğer domates tercih ediliyorsa toz biberin hemen ardından yağın içerisine ilave edilir. 
 
Tuz ile tatlandırılıp sos kıvamına gelene kadar çektirilir. Tüm aşamaları ile patatesi, eti, yoğurt ve biber sosu hazırlandıktan sonra artık bir araya getirilebilir. En alta patatesler üzerine sarımsaklı yoğurt üzerine etler ve üzerine biber sos gezdirilir. 
 
Ben domates veya biber kızartması ile renklendiriyorum tabağı. Gerçi yerelde de patates kızarıyorsa mutlaka patatesten sonra tavaya biber de atılıyor. Yanına çok yakıştırılıyor. 
 
Evinizin bereketi, elinizin lezzeti hiç eksilmesin. Sağlıkla kalın...


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler