Yoğurt Mayalama Yöntemleri Nelerdir?

Yoğurt Mayalama Yöntemleri Nelerdir?

Yoğurt Mayalama Tekniklerinde Yağmur suyu ile Yoğurt Mayala 'ma, Çiğ taneleriyle Yoğurt Mayalama, Karınca yuvası toprağı ile Yoğurt Mayalama,

Yoğurt Mayalama Yöntemleri Nelerdir?
Timur Kocabıçak "Ula Aşığı"
 
Yağmur suyu ile Yoğurt Mayalama Yöntemi:
Bu yöntem Hıdrellezde yağmur yağması halinde uygulanabilir.
1 litre Süt kaynatılır. Oda sıcaklığında bir kabın içerisinde soğumaya bırakılır. Küçük parmağınızı yakmayacak sıcaklığa düştüğünde, yağmur suyundan 3 kaşık ilave edilip usulca karıştırılır. Üzerine (kapak kapatmadan) bir çarşaf ve onun üstüne battaniye örtülür. Oda sıcaklığında beş saat mayalanması için bırakılır.
 
Çiğ taneleriyle Yoğurt Mayalama Yöntemi:
Hıdrellezde; sabaha karşı güneş doğmadan evvel, bir çay kaşığı vasıtasıyla, çimlerin üzerinde biriken çiğ damlaları toplanır. Bu çiğ damlaları eve vardığınızda arı bir suya dönüşür. Hayvanlardan sağılan 1 litre süt kaynatılır. “bakraç” denilen kabın içerisinde oda sıcaklığında soğumaya bırakılır.  
 
Çiğ damlalarından biriktirdiğiniz arı sudan 3 kaşık ilave edilip usulca karıştırılır. Üzerine kapak örtmeden çarşaf ve battaniye yardımıyla sıkıca sarılarak mayalanmaya bırakılır.
 
Yoğurt Mayalama Yöntemleri Nelerdir?
 
Karınca yuvası toprağı ile Yoğurt Mayalama Yöntemi:
Karıncalar kendi yuvalarından toprağı ağızlarıyla çıkartırlar. Bu toprak demir mineralleri bakımından zengindir. Ayrıca bu toprakta ayrıştırıcı bakteriler bulunur. Bu bakteriler yoğurt mayalanmasında kullanılır.
 
1 litre süt kaynatılarak soğumaya bırakılır.
Yakınlardaki herhangi bir karınca yuvasından alınan 2 yemek kaşığı toprak, kadınların kullandığı ince çorabın içine alınarak ağzı bağlanır.
 
Mayalanma sıcaklığına düşmüş olan sütün içine bırakılır. Süt kabı çarşaf ve battaniye ile sıkıca sarılarak mayalanmaya bırakılır. Mayalanma süresi 3 gündür.
 
İncir sütü ile  Yoğurt Mayalama Yöntemi:
Göçer yaşayan atalarımız dağlarda kısıtlı imkânlarla 10 dakika içinde yoğurt mayalamayı öğrenmişlerdir. Yüz yıllar boyunca bu tekniği devam ettirmişler, Yerleşik düzene geçtikten sonra bu yöntem tamamıyla unutulmuştur.
 
Henüz olgunlaşmamış incir ve incir dalları kırılarak toplanır.( 1 litre süt için 10 adet incir)  Sütün içine incirlerden akan süt sıkılarak damlatılır. Bu esnada bir incir dalı ile karıştırılır. Karıştırma işlemi 10 dakika sürer. Bu süre sonunda yoğurt mayalanmış olur.
 
Onlarca mayalama yönteminden, bu gün sadece birkaçını sizlere aktardım. İlerleyen günlerde yoğurt mayalama teknikleri üzerine daha fazla bilgiyi burada paylaşacağım.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler