En İyi Patlıcan Yemeklerinden

En İyi Patlıcan Yemeklerinden "Evde Yağlı Patlıcan"

Bazı yemekler yapıldığı anda yenmeli yoksa özelliğini yitirir. Kızartmalar gibi. Ama bazı yemekler ise ne kadar beklerse o kadar lezzeti artar...

En İyi Patlıcan Yemeklerinden "Evde Yağlı Patlıcan"En İyi Patlıcan Yemeklerinden "Evde Yağlı Patlıcan"
Patlıcan mutfağımıza sonradan giren bir sebze. Orta Asyaya dayanmıyor yani. Ama öyle güzel işlenmiş ki, öyle benimsenmiş ve sevilmişki, kendi öz ürünümüz olmuş ve saray mutfağına girmiş. Dolayısıyla da Osmanlıdan bize kalan miras yemekler içinde önemli yere sahip olmuş. 
 
Hünkar beğendisinden, imam bayıldısına, karnıyarığından musakkasına kadar. Yediğim en güzel patlıcan yemeklerinden biri de Muğla yağlaması. Ula'da ise bu yemeğe galle patlıcan veya patlıcan gallesi deniyor. Birde bir şeyi söylemeden geçemeyeceğim. 
 
Bazı yemekler yapıldığı anda yenmeli yoksa özelliğini yitiriverir...
Kızartmalar gibi. Ama bazı yemekler ise ne kadar beklerse o kadar lezzeti artar ki patlıcan yemekleri gibi. Ertesi gün çok daha lezzetlidir yağlı patlıcan veya diğer patlıcanlı yemekler.
 
En İyi Patlıcan Yemeklerinden Yağlı Patlıcan Tarifi;
En İyi Patlıcan Yemeklerinden "Evde Yağlı Patlıcan"
Muğla Mutfak Kültüründe nefis Patlıcan Yemeklerinden Yağlı Patlıcan İçin Kullanılan Malzemeler;
 
*     5-6 Adet İnce Uzun Patlıcan
*     5-6 Adet Biber
*     4 Adet Domates
*     1 Kuru Soğan
*     1 Su Bardağı Zeytinyağı
*     5-6 Diş Sarımsak
*     Tuz
 
Muğla Yemek Kültüründe Yağlı Patlıcan Yapılış Tarifi;
Patlıcanlar yıkandıktan sonra alacalı soyulur ve sap bölümü çok derin olmayacak şekilde kesilir. Sap tarafında kalan yaprak varsa elle temizlenir ( bu yapraklar derin kesilmediği için kalabiliyor). Patlıcan ortadan ikiye bölünüyor gibi kesilmeye başlanır ama sapa yaklaşınca kesme durdurulur. 
 
Yani ikiye bölünmez ve sap tarafından bütün kalır. Aynı işlem dörde böler gibi tekrarlanır. Böylece alt tarafı dörde ayrılmış ama sap bölümü birleşik bir patlıcan yelpazesi oluşturulur. Böyle yapılmasının nedeni çok parçalanmadan patlıcanı bütün muhafaza ederken iyi pişmesi için ince doğranmış olmasını sağlamak. 
 
Tuzlu su içerisinde 5-10 dakika bekletilir. Domatesler soyulur ve doğranır. Kuru soğan yemeklik doğranır. Biberlerin çekirdek kısmı çıkartılıp sarımsaklar soyulur ve az tuz ile dövülür. Böylece ön hazırlıklar tamamlanmış olur.
En İyi Patlıcan Yemeklerinden "Evde Yağlı Patlıcan"
Patlıcanlar tuzlu sudan çıkartılıp iyice süzdürülür. Kızartma tenceresi içerisinde, odun ateşinde kızdırılan yağda kızartılır ve kenara alınır. Biberlerde aynı şekilde kızartılır. Patlıcanların kızartıldığı yağ içerisinde kuru soğanlar kavrulur. 
 
Rengi döndüğünde domatesler ilave edilir. Domates sos kıvamına gelene kadar pişirilir. İyice yumuşadığından emin olunduktan sonra patlıcan, biber sosun içine alınır ve tuzu damak tadına göre ayarlanır. Domateslerin suyu yeterli ise su ilave edilmez. 
 
Ama suyu az ise 1 bardak kadar su ilave edilebilir. Sosun içine işlemesi lezzetlerin bütünleşmesi için yaklaşık 10 dakika birlikte pişme devam ettirilir. En son sarımsak ilave edilerek ocaktan alınır.
 
Ama illa odun ateşinde olmalı. Çünkü odun ateşinin o is kokusu, rehası yemeğe işlemeli. Bu onun kendine has tadını oluşturuyor. Tüplü veya elektrikli ocakta da muhteşem olan bir yemek ama o is tadı işte Muğla'nın yağlı patlıcanı olmasını sağlıyor.
 
Türk Aşçı Haberleri Olarak;
Mutfak araştırmacısı ve Şef Selma Atabey'in Muğla mutfağı yemek arşivindeki patlıcan yemekleri tariflerinden Yöresel mutfaklardaki Yöresel yemeklerden zengin yemek menülerinizde de kullanabileceğiniz sizler için derlediğimiz Türk Mutfağında bu nefis ve lezzetli Muğla yemek kültüründe en iyi patlıcan yemeklerinden "Yağlı Patlıcan" tarifini denediğinizde yorumlar bölümünde sizlere daha iyi hizmet edebilmek amacı ile düşüncelerinizi bizimle ve takipçilerimiz ile paylaşırsanız seviniriz.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler