En İyi Muğla Tatlılarından Lalanga (Yalangı) Tatlısı...

En İyi Muğla Tatlılarından Lalanga (Yalangı) Tatlısı...

Muğla merkez ilçelerde, Bodrum ve Fethiye'li hanımların yaptığını söylediği pratik bir tatlı. Tatlı diyorum ama şerbetlemeden de yenilebilen bir çeşit hamur işi..

En İyi Muğla Tatlılarından Lalanga (Yalangı) TatlısıEn İyi Muğla Tatlılarından Lalanga (Yalangı) Tatlısı
Muğla merkez ilçelerde, Bodrum ve Fethiye'li hanımların yaptığını söylediği pratik bir tatlı. Tatlı diyorum ama şerbetlemeden de yenilebilen bir çeşit hamur işi tariflerinden aslında. Daha çok şerbetli hali tercih ediliyor.
 
Etimolojik köken incelendiğinde Farsça lālang لالنگ "ziyafetten sonra peştamala sarılıp götürülen yemektir" şeklinde karşımıza çıkıyor. 
Tarihte "yumurtalı hamurdan yapılan bir tatlı" anlamında Ahmet Vefik Paşa, Lugat-ı Osmani (1876) ] yede kullanılmış ve bu kayıtlı ilk kaynak. 
 
Türkçe anlamlandıramadığım bir kelime olması nedeniyle kelimeyi araştırdığımda ise Λαλαγίτα olarak yazılan, lalangita olarak okunan kızartma anlamında kullanılan bir yunanca kelime olduğunu gördüm. 
 
Girit halkının yerleştirildiği ve yaşadığı bölgelerde görüldüğü de hesaba katılırsa Girit mutfağından mutfağımıza kazandırılmış bir tatlı olduğu çıkarımını yapmak sanırım çok yanlış olmaz.
 
Çok hızlıca hazırlanabilen özellikle misafir ağırlamada ve ramazanda sık yapıldığı ifade edilen bu tatlının tarifi ise :
 
Muğla Yemek Kültüründe Lalanga (Yalangı) Tatlısı Tarifi;
Muğla Mutfak Kültüründe Lalanga Tatlısında Kullanılan Malzemeler;
 
*     3 Yumurta
*     3 Tepeleme Kaşık Yoğurt
*     1/2 Çay Bardağı Soğuk Su
*     6-7 Kaşık Un
(Tahmini Daha Az Veya Daha Fazla Olabiliyor Yumurta Büyüklüğüne Veya Unun Su Çekme Özelliğine Göre Değişiyor.
Kıvama Göre Ayarlamak En Sağlıklısı)
*     1 Çay Kaşığı Karbonat
*     Çeyrek Limon Suyu
 
Kızartmak İçin Sıvı Yağ
 
Lalanga Tatlısının Şerbeti
*     3 Su Bardağı Şeker
*     2 Su Bardağı Su
*     1/2 Limon
 
En İyi Tatlı Tariflerinden Lalanga (Yalangı) Tatlısı Yapılış Tarifi;
En İyi Muğla Tatlılarından Lalanga (Yalangı) Tatlısı
Önce soğuması gerektiği için şerbet kaynatılır. Yumurta, su, limon suyu ve yoğurt çırpılır. Koyu bir kek hamuru kıvamına gelene kadar un ve karbonat ilave edilerek ve pürüzsüz olana kadar iyice çırpılır. 
 
Kızgın yağ içine kepçe ile dökülerek alt tarafı Altın rengi olana kadar üzerine yağ çekilerek pişirilir. Diğer yüzü çevrilip kızartılır. 
 
Bir süzgece alınarak fazla yağı süzdürülür. Böylece hem yağın şerbeti açması engellenir hemde ilk sıcağı geçeceği için hamurlaşma engellenmiş olur. Kaynatılıp soğutulmuş şerbet içinde biraz ağırlaşana kadar bekletip bir tabağa alınır. Bekletme süresi yaklaşık 2-3 dakikadır. Fazla bekletilmesi çok ağırlaşmasına neden olur. 
 
İsteğe bağlı üzerine dövülmüş ceviz veya fındık serpilebilir.
 
Türk Aşçı Haberleri Olarak;
Şef Selma Atabey'in yemek arşivinden Yöresel yemeklerden zengin yemek menülerinizde de kullanabileceğiniz sizler için derlediğimiz Türk Mutfağında bu nefis ve lezzetli Osmanlı ve Türk tatlılarından "Lalanga (Yalangı) Tatlısı" tarifini denediğinizde yorumlar bölümünde sizlere daha iyi hizmet edebilmek amacı ile düşüncelerinizi bizimle ve takipçilerimiz ile paylaşırsanız seviniriz.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler