Marka Olmak... Nasıl Marka Olunur?
Merhaba Sevgili dostlarım, ustalarım, şeflerim, meslektaşlarım ve genç ögrenci kardeşlerim hepinize sağlıklı, huzurlu, bereketli, coronasız ve sevgi dolu bir gün dilerim. Bu gün sizlere bizler için önemli bir konuyu paylaşacağım.
Bir şey nasıl marka olabilir? Marka olma kıstasları nelerdir?
Şimdi öncelikle bir ürün veya herhangi bir şey marka olması için o şey güvenilir saglam, aranılır, kıymetli, pahalı, uzun vadeli vs gibi kavramları olması gerekir, bu şey insanda olabilir bir meta'da olabilir.
Şimdi bir tv kanalında Lezzet düşkünleri adında bir yemek programı oynuyor.
Ama
Türk mutfağı Şeflerimizden aşçılık mesleğini içeren bu program maalesef ne bir marka olmaya aday nede kaliteli ve kendilerine sözüm ona CHEF Dedirten bir kaç genç fiziki yapılarıyla ön plana çıkıp
renkli saç tipleriyle takma kirpik, takma tırnaklarıyla vs ön plana çıkıyor ama öte yandan meslek etiği ve mesleki hijyenden yoksun olup bizleride küçük düşürerek hem gelecek nesilin önünü kapatıyorlar hemde kendi yaptıkları programın içeriği gereği hiç hijyene önem vermiyorlar.
Kimisi tencereye koyduğu sütü eli ile karıştırıyor, kimisi kaşık ile tattığı yemeğin içine yine aynı kaşığı koyuyor, kimisinin saçları yarıya kadar açık, kimisinin tırnakları bir karış veya takma tırnak. Bunlar kalkıpta mutfak kurallarından şeflikten bahsediyor olamaz. Kaldıki Gabriel sponzo gibi bir şefte böyle bir etkinlik için kendisini feda ediyor.
Birde yarışma konsepti gereği yarışmacı takımı -ki şef bunlar yaptıkları yarışma gelinim mutfakta veya gelinler ve kaynanaların yaptığı yarışmadan daha kalitesiz. Aynı zamanda jurilik yapan diğer yarışmacılar yarışan ekibe adeta puan vermemek için yarışıyor bahane buluyor. Hiç tatmadığı bir yemek için puan veriyor bunu nasıl tattında puan verdin nesini beğenmedin diye sormuyor chef Gabriel sponza.
Bir yarışmacı ben kanatlı hayvanlar yemiyorum diyor yarışmacı ama o Yemeğin tadına bakacak olan yarışmacı juri. Bir diğeri salatada maydonoz var ben onu yemiyorum diyor ama puanını veriyor. Böylesi bir programı'da bizim camiamız ve meslektaşlarımız seyrediyor.
Tabi o bir tv ve yaptığı iş gereği reyting yapması gerekir ama bunu yaparken en azından katılan kişileri iyi seçerek meslek etiği gereği ahlaki yönü mesleki yönü, sosyolojik yönü olan kişilerden seçilmesi gerekir. Biz buna. Birazcıkta. Seyirci hakları diyebiliriz. Nasılki İnsan hakları, hasta hakları, hayvan hakları vs. var, buda böyle olmalı.
Umuyorumki bütün bunları dikkate alarak daha kaliteli daha doyurucu ve izlenebilir programlar hazırlayabilirler. Elbette yapımcısı bu programın reytinglerine bakarak programın gidişatına devam edecektir. Bizim gidi duayen
En Başarılı Mutfak Şefleri elbetteki eleştiri veya özeleştiri yaparak daha iyi programlar yapıLmasını teşvik edeceklerdir.
Seyfi Ali Erşahin
Hepinize En İçten Sevgilerimi Sunarım
Aregala Asıa & Mediterian Vice President
Wamc :World Assoscition Master Chef
Mugla Gastronomi Aşçılar Derneği Onursal Bşk.
Şef Aşçılar Derneği Onursal Bşk.