Japon Şef; Böcek Yeme Sevincini

Japon Şef; Böcek Yeme Sevincini "Tanıtmak" İstiyorum

böylece böceklere de hayvanlara ve bitkilere olduğu gibi eşit olarak saygı duyulacak” şeklinde konuşuyor. İnsanlar binlerce yıldır böcek yiyor...

Japon Şef; Böcek Yeme Sevincini "Tanıtmak" İstiyorum
‘Geleceğin besin kaynağı’ olarak görülen böcekler Japonların ünlü çorbasına da girdi
 
‘Geleceğin besin kaynağı’ olarak görülen böcekler her geçen gün daha fazla yerde karşımıza çıkıyor. Japonya’nın başkenti Tokyo’da, Yuta Shinohara tarafından işletilen bu küçük restoranda olduğu gibi.
 
Bu buharlı Tokyo mutfağında her şey olağan görünüyor. Shinohara ocağın başında ramen (çorba içinde servis edilen erişte) hazırlıyor. Fakat aşçı geleneksel tarifin biraz dışına çıkmış; bu sefer domuz veya tavuktan değil çekirgelerden elde edilen ürünlerle ramen hazırlanıyor.
 
Shinohara, çorba tenceresini karıştırırken, “Bu tavada 100 kase için 10 bin çekirgemiz var” diyor.
 
Çorbanın böcekten yapıldığını anlamak ise eğer bambu filizlerinin üstünde servis edilen kızarmış çekirgeyi görmezseniz pek de mümkün değil. Öyle ki, böceklerden üretilen makarna, tereyağ, ekmek ya da hamburgerleri yiyen insanların neredeyse tamamına yakını tadında pek bir farklılık olmadığını dile getiriyor.
 
Böceklere saygı duyulmasını istiyor...
Japon Şef; Böcek Yeme Sevincini "Tanıtmak" İstiyorum
26 yaşındaki Shinohara profesyonel bir şef değil, aslında kendisinin deyimiyle, ‘dünya insanı’. Doğa ile her şeye olan sevgisinin ona böcek bazlı yiyecekler yapmasına yol açtığını anlatıyor.
 
Japon şef,
"Böcek yeme sevincini tanıtmak istiyorum, böylece böceklere de hayvanlara ve bitkilere olduğu gibi eşit olarak saygı duyulacak” şeklinde konuşuyor.
 
İnsanlar binlerce yıldır böcek yiyor...
Aslında İnsanlar binlerce yıldır Asya, Afrika, Latin Amerika ve Okyanusya'daki birçok ülkede ortak bir gıda olarak böcek yemeye devam ediyor. Ancak özellikle Batı'daki beslenme alışkanlıklarına bağlı olarak gelişen ön yargı, böceklerin gıda olarak tüketilmesini güçleştiriyor.
 
Tabi bunun yanında Finlandiya gibi böceklerin tüketilmesine sıcak bakan toplumlar da var. Ülke böceklerin gıda ürünü olarak satışına 1 Kasım 2017 tarihinden itibaren izin verilmişti.
 
Yüksek birer protein deposu, vitamin deposu, lif deposu ve mineral deposu...
Oysa böceklerin yadsınamaz faydaları olduğunu söyleyen uzmanlar için böcekler geleceğin süper besini.
 
Japon Şef; Böcek Yeme Sevincini "Tanıtmak" İstiyorum
Uzmanlar, geleneksel besinlere alternatif olarak gösterilen böceklerin hayvansal ürünlere oranla çok daha çevre dostu ve ucuz aynı zamanda da yüksek birer protein, vitamin, lif ve mineral deposu olduğunu belirtiyor.
 
Çayın yanına bol böcek yağlı bir kek alır mısınız?
Güney Afrika'da lüks bir restoranın özel menüsü böcekli yemekler
Bir böcek restoranı menüsü: Siyah asker sineği larvası köftesi, mısır unlu solucan, böcek dondurması
 
‘Tadı narin bir Japon tatlısı gibi’
Öte yandan böcek yemenin güçlü bir savunucusu olan Shinohara ise böceklerin ‘geleceğin gıdası’ ya da ‘son çare’ olarak görülmesinden memnun değil.
 
Bunun yerine böcekleri tadına bakılması gereken farklı, lezzetli birer tadımlık olarak görüyor.
 
“Mesela beyaz püsküllü tırtıl” diye söze giriyor Shinohara; "Onlar gerçekten çok lezzetli. Tadı narin bir Japon tatlısı gibi, çünkü sadece kiraz ağaçlarının yapraklarını yiyorlar. Siz de o tadı alabiliyorsunuz”
 
Japon Şef; Böcek Yeme Sevincini "Tanıtmak" İstiyorum
Böcekler daha sürdürülebilir...
Birleşmiş Milletler Gıda Örgütü’ne göre dünya üzerinde bin 900’den fazla böcek türü yenebilir.
 
Çiftlik hayvanlarına göre daha az yer kaplaması ve onlara göre daha az sera etkisi yapan gaz salması nedeniyle böceklerin çevre için de daha yeşil bir alternatif olabileceği söyleniyor. Kaynak; euronews.com


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler