İkinci Dünya Savaşında Yunanlılar Suriye'ye Sığındımı

İkinci Dünya Savaşında Yunanlılar Suriye'ye Sığındımı

İkinci Dünya Savaşı sırasında Alman Nazilerin Yunanistan’ı işgali sürecinde Yunanlılar da Suriye’deki mülteci kamplarına sığınmıştı. Burası Kudüs...

İkinci Dünya Savaşında Yunanlılar Suriye'ye Nasıl Sığındı?
 
Eli kanlı Esad rejiminin bombalarından kaçarak Türkiye'ye sığınan suriyeli mülteciler, Türkiye'nin kapıları açmasının ardından Yunanistan'a akın etmiş fakat Yunanistan mültecileri şiddet göstererek karşılamıştı. 
 
İkinci Dünya Savaşı sırasında Alman Nazilerin Yunanistan’ı işgali sürecinde Yunanlılar da Suriye’deki mülteci kamplarına sığınmıştı.
 
1942 tarihli ‘Burası Kudüs’ adlı gazetenin birinci sayfasında Halep’teki Yunan mülteciler için oluşturulan bir mülteci kampında Suriyelilerin Yunan mültecilere kıyafet ve giyecek yardımı yaptığı anlatılıyor.
 
Yunanistan 78 yıl önce Suriye'ye sığındığını çabuk unuttu!
İkinci Dünya Savaşı sırasında 1942'de Almanya'daki Naziler ve İtalyanlar ittifak halinde Yunanistan'a yönelinde hem iç kesimlerden hem de adalardan yüzbinlerce Yunan kaçarak Filistin, Mısır ve  Yunanlılar Suriyeye Sığındılar sığınmıştı. 
 
Yunan mülteciler için Halep'teki Neyrap'ta bir mülteci kampı oluşturulmuş, gelen Yunanlar burada misafir edilerek her türlü ihtiyaçları karşılanmıştı. Bu süreçte Türkiye de kıtlık ve yokluk çeken Yunanistan'a tırlar dolu insani yardım malzemesi göndermişti.
 
Bu dönemde Mısır bölgesinde 500 Yunan mülteciyi taşıyan İngiliz gemisi SS Empire Patrol'da yangın çıktı ve aralarında 14 çocuğun da olduğu 33 kişi hayatını kaybetti. Çoğunlukla Sakız Adası'ndan, Girit'ten, Midilli'den ve Yunanistan'ın diğer birçok bölgesinden kaçan mülteciler savaştan sonra geri döndüler. 
 
O dönemi hatırlayanlardan Marianthi Andreai verdiği bir röportajda yaşadıklarını 'Almanlar buradaydı. Ben üç yaşındaydım. Kaçak olarak Türkiye'ye geçtik ve oradan Halep'teki El Nayrab kampına giden trene bindik' diye anlattı.
 
 
Andreai devamında şunları anlatıyor: 'Yaşlı kadınlar sarmıştı etrafımı. Sonra Türk sınırındayken askerlerin 'Gel buraya' 'Gel buraya' diye bağırdığını hatırlıyorum. Koşarak kaçtık. Bonra ben yere düştüm. Sonunda bizi bıraktı. Ama bunu hiç unutamam"
 
Doğu Avrupa ve Balkanlar'da yaşayan siviller, savaşın en çetin döneminde, Nazi ve Sovyet işgalinden kaçmak için Akdeniz ve Türkiye üzerinden Orta Doğu ülkelerine göç etmişti.
 
İngiltere'nin 1942'de kurduğu Ortadoğu Yardım ve Mülteci İdaresi (MERRA), yaklaşık 40 bin Avrupalıyı Suriye, Mısır ve Filistin'de kurulan kamplara yerleştirmişti.Savaş bitine kadar buralarda ağırlanan Avrupalılar, memleketlerine ya da gitmeyi tercih ettikleri ülkelere dönmüştü.
 
Washington Post gazetesinin de iki sene önceki bir haberinde değindiği bu konu, tarihin unutulan gerçekleri arasında yer alıyor.
 
Haberde, kamplardaki şartların oldukça iyi olduğu, sağlık kontrolünden geçirilen mültecilerin, kimlik kartı verilerek kamplara yerleştirildiğine dikkat çekiliyor.
 
Halep'te kurulan çadır kentte, Yunan adalarından 1944'te gelen siviller, güvenlikleri sağlanarak sosyalleşmek ve alışveriş için dışarı dahi çıkabildiği anlatılıyor.
 
Haberde, 114 ila 300 bin Polonyalının da Nazi katliamı ve Sovyet çalışma kamplarından kaçmak için 1939-1941'de İran'a sığındığı ancak Polonya hükümetinin mültecilerin ülkeye kabulüne şiddetle karşı çıktığı hatırlatılıyor
 
Kaynak: 78 yıl önce tam tersiydi: Avrupalı mülteciler Suriye'ye sığınmıştı...
İkinci Dünya Savaşında Yunanlılar Suriye'ye Sığındımı
Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Miçotakis’e 78 yıllık hatırlatma: 
Belki de dedendi!Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yunanistan'ın Suriyeli mültecilere insanlık dışı muamelesine sert tepki gösterirken, 1942'de Nazi zulmünden kaçıp Suriye'ye sığınan Yunanlıların fotoğrafını gösterdi ve ekledi: 
 
Bu fotoğrafta yemek ve kıyafet dağıtılan çocuklardan birisi de belki Miçotakis’in büyükbabası ya da büyükannesidir.
 
Yunanistan, sınırındaki göçmenlere yönelik şiddetin dozunu silah kullanarak cinayet işlemeye kadar yükseltirken gündeme düşen bir fotoğraf Avrupa insanının vicdansızlığını bir kez daha ortaya koymuştu.
 
1942 yılında çekilen söz konusu fotoğrafta İkinci Dünya Savaşı sırasında Almanya’daki Naziler ve İtalyanlar’dan kaçan Yunan ve Suriye sığınan Yunan göçmenlere sergilenen insani tavır gözler önüne seriyordu. 11 Ocak 1942 tarihli, “HUNÂ EL KUDÜS” isimli gazetede yayınlanan karede Yunan çocuklara Suriyeliler tarafından yapılan gıda ve giyim yardımları yer alıyordu.
 
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti Grup Toplantısı’nda işte bu fotoğrafı göstererek Yunanistan yönetimi ve kamuoyuna seslendi.
İkinci Dünya Savaşında Yunanlılar Suriye'ye Sığındımı
Solda, Nazi saldırılarından kaçarak Suriye’ye sığınan Yunan göçmenler (1942). Sağda, savaş ve zulümden kaçarak Avrupa’ya gitmek isteyen göçmenlere Yunan askerlerinin tavrı (2020)
 
“Suriye’deki O Kampta…”
“Bu fotoğrafta yemek ve kıyafet dağıtılan çocuklardan birisi de belki Miçotakis’in büyükbabası ya da büyükannesidir” diyen Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye Yunanistan’ın işgalle boğuştuğu bu dönemde kendisi de sıkıntı içinde olmasına rağmen gemiler dolusu gıda yardımıyla komşusuna destek vermiştir. 
 
Hatta aynı dönemde pek çok Yunanlı ülkemize de gelerek savaş bitene kadar huzur ve güven içinde yaşamışlardır.
 
Mültecileri denizde boğmaktan, kurşunla öldürmeye kadar her türlü yolu deneyen Yunanlı bir gün bu merhamete kendilerinin de ihtiyacı olabileceğini unutmamalıdır. Topraklarına gelen mültecilere saygılı davranmaya davet ediyorum.”
 
Ab’ye: “Bizi Aldatmaya Kalkmayın”
AB’nin tutumunu da eleştiren Erdoğan “Hemen şurada mültecilerin akınında AB kalkıyor 350 + 350 milyon euro olmak üzere para yardımı, işte bunun yanında bot silah asker göndermeye hazırız diyor. Peki 10 yıldır 4 milyon mülteciyi topraklarında barındıran Türkiye’ye böyle bir destek verdiniz mi; ki bunun kararını alabiliyorsunuz. 
 
Vermiyorlar, vermediler. Çünkü ikircikli davranıyorlar. Bunların tek yüzü yok, maalesef birkaç yüzü var. Dürüst davranın ya. Verecekseniz verirsiniz, vermeyecekseniz vermezsiniz. Ama bizi aldatmaya kalkmayın. 40 milyar doları bu işte harcayan Türkiye evelallah bir 40 daha harcar.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler