Mersin mutfağından Yüksük Çorbası...

Mersin mutfağından Yüksük Çorbası...

Türk toplumunun misafire ikramı ne kadar sevdiğini düşünürsek evet yapılır. Bu zahmetli çorbayı yapmak için birçok kadın bir araya gelerek gelecek kişi sayısına bağlı bazen...

Osmanlı Yemek Kültürü ve Geleneksel Türk mutfağında nefis yemekleri ile bilinen Örnek Türk Şefi, Dr. Öğr. Üyesi Yılmaz SEÇİM’ in kaleminden özel bir tarif olan “Mersin mutfağından Yüksük Çorbası Tarifini” Türk Aşçı Haberleri olarak sizler için derledik.
 
Türk Mutfak Kültüründeki tarihi lezzet miraslarımızı dikkate alarak mutfak sanatlarında geleceğin Türk şeflerine Aşçılık Eğitimlerinde ön planda tutarak yöresel mutfaklarımız ve yöresel yemeklerimiz hakkındaki akademik çalışmaları ile de bilinen ünlü şef Yılmaz Seçim’e;
 
Geleneksel Türk Mutfak Kültürüne  vermiş olduğu destek ve ilgili araştırmaları için teşekkür eder, profesyonel kariyerinde ve hayatında başarılar dileriz..
 
İnsanların bir araya geldikleri günlerde aynı kaptan yemek yemek çorba içmek Türk mutfağının en önemli özelliğidir. Bu özel gün çorbalarından biride “Yüksük Çorbasıdır” Akla ilk gelen soru şüphesiz bu kadar zahmetli bir çorba düğünlerde yapılır mı? Sorusudur. 
 
Türk toplumunun misafire ikramı ne kadar sevdiğini düşünürsek evet yapılır. Bu zahmetli çorbayı yapmak için birçok kadın bir araya gelerek gelecek kişi sayısına bağlı bazen günlerce bu çorbayı yapmak için zaman harcarlar.
 
Çorbanın hamuru sert hazırlanır, bu nedenle açmak güçleşir ve verilen emek kat ve kat artar. İçerisi için yakılan yağda salça, sarımsak, nane bol tutulur ki daha lezzetli bir hal alsın. 
 
Türk mutfağının bu muhteşem lezzetini kıymetli hale getiren toplu yenilmesidir. Bu nedenle Oteller, esnaf lokantaları da bu lezzeti menülerine koymakta geç kalmamalıdır. Afiyet olsun.
 
Şeflerin Özel Yemek Tariflerinden;
Yüksük Çorbası - Mersin mutfağı
 
Yüksük Çorbası Kullanılacak Malzemeler;
*     8 Su Bardağı Su
*     1 Su Bardağı Nohut
*     1 Çorba Kaşığı Biber Salçası
*     1 Çorba Kaşığı Domates Salçası
*     1 Çorba Kaşığı Margarin
*     1 Limonun Suyu
 
Yüksük Çorbası Hamur İçin Malzemeler;
*     2 Su Bardağı Un
*     1 Yumurta
*     1 Çay Bardağı Su
*     1 Tutam Tuz
 
Yüksük Çorbası İç Harcı İçin Malzemeler;
*     250 Gr Kıyma
*     1 Soğan
*     Karabiber
*     Tuz
 
Yüksük Çorbası İşlem Basamakları;
-Nohudu akşamdan ıslatın.
-Haşlayıp suyunu süzün.
-Kıyma, kıyılmış soğan ve karabiberi karıştırıp iç harcı hazırlayın.
-Hamur için unu tuz ile birlikte hamur yoğurma kabına eleyin.
-Ortasını havuz gibi açıp yumurta ve suyu ekleyin.
 
-Pürüzsüz ve sert bir hamur oluncaya kadar yoğurun.
-Bezelere ayırıp üzerini temiz bir bezle örtün ve 15 dakika dinlendirin.
-Bezeleri mantı hamuru inceliğinde açıp 1.5 santim büyüklüğünde kareler kesin.
-Her bir karenin ortasına iç harçtan yerleştirip çapraz köşelerinden birleştirip üçgen şeklinde kapatın.
 
-Diğer iki ucu parmağınız etrafında birleştirip yüzük şeklinde hazırlayın.
-Büyük bir tencerede et suyunu kaynatın.
-Haşlanmış nohutları ve hamurları ilave edin.
 
-Hamurlar yumuşayıncaya kadar pişirin.
-Margarini eritip salça ve naneyi kavurun ve kaynayan çorbaya ilave edin.
-Limon suyunu döküp bir iki taşım daha kaynatın.
 
Türk Aşçı Haberleri Not; 
Türk aşçı haberleri olarak sizler için hazırlamış olduğumuz bu nefis ve lezzetli çorbalar  tariflerini denediğinizde yorumlar bölümünde sizlere daha iyi hizmet edebilmek amacı ile düşüncelerinizi bizimle paylaşırsanız seviniriz.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler