Eli Böğründe Tarifi

Eli Böğründe Tarifi

Geleneksel Türk Mutfağında İsimleri tuhaf ama hepsi gerçek ve hepsi lezzetli yemekler var. İşte Anadolu mutfağından tadıyla olduğu kadar ismiyle..

Yöresel mutfaklarımızda ve Osmanlı Mutfağı ve Türk Mutfağında bir çok yemek ismi şaşırtıcı ve enteresandır. Bu lezzetli ve nefis yemeklerin Her birinin mutlaka ayrı  ayrı yemek hikayeleri vardır. Bu gün İlginç Yemek İsimlerini ve tariflerini Türk Aşçı Haberleri olarak ilginç yemek isimlerinden Eli Böğründe Tarifini sizlerin sofralarına taşımak ve  sizlerle paylaşmak istedik.
 
Geleneksel Türk Mutfağında İsimleri tuhaf ama hepsi gerçek ve hepsi lezzetli yemekler var. İşte Anadolu mutfağından tadıyla olduğu kadar ismiyle de hafızalara kazınacak yemeklerden "Eli Böğründe" nasıl yapılır? "Eli Böğründe" nereye ait bir yemektir?
 
Eli Böğründe 
Sebze ve baharatların uyumu, kuzu etinin lezzetine karışınca ortaya bu mükemmel tat çıkıyor...
 
Kahramanmaraş yöresine ait nefis bir lezzet: 
Eli böğründe! Hem leziz hem de pratik eli böğründe tarifini sizlere sunuyoruz. Peki eli böğründe nasıl yapılır? Eli böğründe yapılırken hangi malzemeler kullanılır? 
 
KEBAB TARİFLERİEli Böğründe Tarifi
Eli Böğründe Kullanılan Malzemeler:
 
*     1 Kg Kuşbaşı Kuzu Eti
*     4 Adet Domates, 8 Adet Köy Biberi
*     250 Gram Arpacık Soğan
*     1 Baş Soyulmuş Sarımsak
*     2 Çorba Kaşığı Tereyağı
*     1 Tatlı Kaşığı Kekik
*     Tuz, 
*     Karabiber, 
*     Pul Biber
 
Eli Böğründe Yapılış Tarifi
Eti kekik, karabiber, pul biber ve tuzla karıştırıp ısıya dayanıklı bir tepsinin ortasına yerleştirin. 
Dörde bölünmüş domates, iri doğranmış köy biberi ve ayıklanmış arpacık soğanı tepsiye yan yana yerleştirin. 
Üzerine iri parçalar halindeki tereyağı ve sarımsağı yayın. 
Üzerini önce pişirme kâğıdı, sonra alüminyum folyo ile kapatın. 
Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 35-45 dakika pişirin. 
Fırından çıkarmadan önce üzerini açın ve 5 dakika daha pişirin.
 
Not;
Türk Aşçı Haberleri Olarak Sizler İçin Hazırlamış Olduğumuz Bu Tarifi Denediğinizde Yorumlar Bölümünde Düşüncelerinizi Bizimle Paylaşırsanız Seviniriz.
 
İlgili Tarif Haricinde Güncelleme: 4-mayıs-2021
 
Kahramanmaraş'ta iftara davet edilen misafirlere özel hazırlanan, tadıyla kendisine hayran bırakan kentin tescilli lezzeti eli böğründe kentte iftarda en çok tüketilen yemeklerin başında geliyor.
 
Bir yanına kuzu eti, diğer yanında domates, biber, sarımsak ve kendine has baharatlar konulan, üzerine kuyruk yağı eklenen tepsi taş fırına konuluyor. Yaklaşık yarım saat pişirilen yemek, servise hazır hale geliyor.
 
Günümüzde kentin yemek kültüründe büyük öneme sahip olan eli böğründe, ramazanda da tutkunları tarafından yoğun ilgi görüyor.
 
Kahramanmaraş Dondurmacılar, Pastacılar ve Lokantacılar Odası Başkanı Erdal Kanbur, eli böğründenin Kahramanmaraş yöresine ait bir yemek olduğunu ve geçen yıl oda tarafından yemeğin tescilinin alındığını söyledi.
 
Eli böğründenin yemekten ziyade bir kültür olduğunu belirten Kanbur, şöyle devam etti:
 
"Eli böğründe Kahramanmaraş yöresine özgü bir yemektir. Eti iyi tanımak lazım. Etin, yaylalarda yetişen hayvanların aromalarını kokularını alması lazım. Kahramanmaraş'ta bu kültürü çocukken o tavada gördüğümüz gibi şu an misafirlerimize sunuyorlar.
 
Dışardan gelen insanlar 'Ne yiyeceğiz?' diye soruyorlar. Eli böğründe yapılıyor Kahramanmaraş'ta diyoruz, fırınlarımız, lokantalarımızı tarif ederek lezzetle buluşmalarını sağlıyoruz. 
 
Gerçekten de bunun eti yaylalardan gelen hayvanlardan geldiği için etin aroması çok güzel. Bunun özelliği zaten et bir tarafta, domates, biber, sarımsak bir tarafta olur. 
 
Aynı tepsinin içerisinde, aynı sacın içerisinde o şekilde fırına atarsın. O şekilde de lezzetli bir şekilde yersin. Kahramanmaraşlı ustalarımız babalarından dedelerinden almış olduğu bu kültürü bugüne kadar taşımışlar, onlara gerçekten çok teşekkür ediyorum. Misafirler geldiği zaman nefisle o yemeği tattırıyorlar. Misafirler mutlu oluyorlar, 'biz böyle bir etin tadını hiçbir zaman alamamışız' diyorlar. Bizde bundan zevk duyuyoruz."
 
Eli böğründenin ramazanda özel misafirler için hazırlandığına değinen Kanbur, damak çatlatan lezzete tutkunlarının bu yıl salgın tedbirleri kapsamında paket servis ile ulaştığını kaydetti.
 
Kentte 30 yıldır kasaplık yapan Zafer Soğancı da eli böğründenin ramazanda en çok tercih edilen yemekler arasında yer aldığını söyledi.
 
Soğancı, eli böğründenin Kahramanmaraş'ın en çok tüketilen yemeklerinin arasında yer aldığını, kentin yemek kültürünün en önemli lezzetlerinin arasında olduğunu söyledi.
 
Vatandaşların ramazanda Eli Böğründe'ye yoğun talep gösterdiklerini belirten Soğancı, şunları kaydetti:
 
"Bugün tüm lokanta ve restoranlarda şehir dışından gelenler bu yemeğe rağbet gösteriyor. Eli Böğründe Kahramanmaraş'ın vazgeçilmezi. Ramazan'da geçmişten bugüne Eli Böğründe bir ana yemek gibi karşımıza çıkıyor. Sanki gelenek gibi oldu. Bu dönemde herkes paket servise alıştı. Tek kullanımlık tepsilerde yapıyoruz. 
 
Herkes evine götürüyor, istediği şekilde yapıyor. Evde ben pişiririm diyenler oluyor biz burada hazırlıyoruz evde kendi fırınlarına götürüyorlar pişiriyorlar. Talepler gayet güzel herhangi bir sıkıntı yok. Çalışıyoruz. Tabi normal süreç gibi olmasa da yine de dönen bir çarkımız var. Vatandaşlarımız kesinlikle vazgeçmiyor her zaman gündemde olan bir yemek bundan sonra da her zaman gündemde olacağına inanıyorum."

 



Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler