Kağıt Kebabı Tarifi

Kağıt Kebabı Tarifi

Kağıt kebabı nasıl pişirilir? Kağıt kebabı kaç dakikada pişer? Kâğıt Kebabı önceden ısıtılmış 200 derecedeki Kağıt kebabın kalitesini pişirilme süresi belirler. Kağıt ne kadar...

Kağıt Kebabı ;
Hazırlanan kebabın yanmaz kağıdın içine konulmak suretiyle bir miktar daha pişirilmesiyle yapılır. Kağıt kebabın lezzetli olması için yağsız kuzu etinin ince dilimler halinde kesilmesi ve uzun süre hafif ateşte pişirilmesi gerekir. Kağıt kebabın kalitesini pişirilme süresi belirler. Kağıt ne kadar yanmaz olursa olsun fırında fazla kalmamalıdır. Kağıt bir süre sonra kokusunu yemeğe vermeye başlar.
 
Kâğıt Kebabı Osmanlı saray mutfağında, Osmanlı ve Türk Mutfağı, Geleneksel Türk Mutfağı, Yöresel Yemekler, Yöresel Mutfaklar da tercih edilen kebap tarifleri içerisindedir.
 
Kağıt Kebabı Tarifi -01-
Kağıt Kebabı Tarifi Kullanilan Malzemeler
 
*    600 g kuşbaşı dana eti (kuzu eti de kullanabilirsiniz)
*    2 adet orta boy havuç
*    2 adet orta boy patates
*    2 adet domates
*    1 yemek kaşığı domates salçası
*    Yarım çay bardağın kadar sıvı yağ
*    Bir kase arpacık soğan (20 tane kadar)
*    1 çay kaşığı karabiber
*    1 tatlı kaşığı kekik
*    Tuz
 
Kağıt Kebabı Yapılış Tarifi
Sıvı yağı tencerede kızdırın, soyup temizlemiş olduğunuz soğanları ve kuşbaşı doğranmış etleri tencereye alın.
Tencerenin kapağını kapatabilirsiniz.
Etler suyunu saldıktan sonra  salçayı ve 1 su bardağı sıcak suyu ilave edin.
Güzelce karıştırdıktan sonra tencerenin kapağını kapatarak pişirmeye devam edin. Etler yumuşayana kadar yaklaşık 8-9 dk yemeğiniz pişsin.
Bu arada patatesleri ve kabuğu soyulmuş domatesleri küp küp doğrayın, havuçları da minik küpler halinde doğrayın.
Yumuşamış etlere patates, domates ve havuç eklenerek karıştırılır.
Sebzeler yumuşayana tencerenin kapağı kapalı bir şekilde pişirmeye devam edin.
Karabiber, kekik ve tuzu ekleyip 3-4 dk daha kaynatın. Yemeği ocaktan alın.
Yaklaşık 30cm x 30cm boyutundaki yağlı kağıtlara birer kişilik porsiyonlar koyarak, fotoğraftaki gibi katlayın.
Önce uzun kenarları üst üste getirin ardından kenarları katlayın. kat yerleri alta gelecek şekilde tepsiye yerleştirin. 190 derecede ısıttığınız fırında 20-25dk kadar tutun.
 
Kağıt kebabı püf noktaları
Sebzelerle etin pişme süresi farklı olduğu için ilk olarak etleri sotelemelisiniz. İkisini aynı anda koyduğunuz zaman sebzeler erken et ise geç pişecektir.
 
Arpacık soğan yerine büyük soğanı yemeklik doğrayıpta ekleyebilirsiniz.
 
Türk Aşçı Haberleri "Alternatif Tarif";
Mevcut yazılı nefis tarif ile “bağlantısı olmayan” alternatif lezzet zengini ikinci bir videolu tarif seçeneğini 'de sizlere sunmak istedik. Yapmış olduğumuz bir araştırmada bu “nefis kebab tarifini” ve  uygulamasını uygun bulduğumuz “Kağıt Kebabı Tarifi” ile ilgili alternatif video sunumundan ‘da faydalanabilirsiniz. Videodaki meslektaşımıza teşekkür eder, mutfağımız adına çalışmalarında başarılar dileriz.
 
 
Türk Aşçı Haberleri Olarak;
Sizler için hazırlamış olduğumuz bu nefis ve lezzetli yemek tarifini denediğinizde sayfanın en altında bulunan yorumlar düşüncelerinizi yazarak bizimle paylaşmanızı ümit ederiz… 
 
Kağıt Kebabı Tarifi -02-
Kağıt Kebabı Tarifi Kullanilan Malzemeler
*    Yarım kg kuşbaşı koyun eti (veya dana eti)
*    Bir adet küp küp doğranıp kızartılmış havuç (mahallî deyişle keşşir)
*    İki orta boy soğan
*    Bir yemek kaşığı salça
*    Bir kâse haşlanmış bezelye
*    Bir kâse küp küp doğranmış ve kızartılmış patates (mahallî deyişle patata, keme)
*    İki - üç yemek kaşığı sıvıyağ
*    Yağlı kâğıt
*    Tuz,
*    karabiber,
*    kekik
 
Kağıt Kebabı Yapılış Tarifi (Hatay, Antakya)
Etler küçük küçük doğranır, yıkanır ve ateşe konulur. Gerekirse su ilave ederek yumuşayıncaya kadar pişirilir. Sıvıyağ ve yemeklik doğranan soğanlar eklenir. Soğanların rengi dönünce salça konulup bir - iki çevrilir. Bezelye, patates ve havuçlar ilave edilir. Tuz, karabiber ve kekik konulur. Beş - on dakika kadar kısık ateşte pişirilir ve altı kapatılır.
 
Kağıt kebabı nasıl katlanır? 
Yağlı kağıt, her biri yirmi beş - otuz santimlik kare olacak şekilde hazırlanır. Yağlı kâğıtların orta kısmına bu karışımdan konularak kapatılır. Birleşme yeri alta gelecek şekilde yağlanmış fırın tepsisine konulur.
 
Kağıt kebabı nasıl pişirilir? Kağıt kebabı kaç dakikada pişer?
Kâğıt Kebabı önceden ısıtılmış 200 derecedeki fırında on beş - yirmi dakika kadar pişirilir.
 
Kağıt Kebabı Yapılışı ile Alakalı Diğer Hususlar ve Püf Noktaları:
Kağıt kebabı kıymalı ve kağıt kebabı tavuklu yapım şekilleri de vardır. Tavuklu kağıt kebabı da güzel bir tercih olabilir.
 
Kağıt kebabı hangi yöreye ait? Kağıt kebabı nerenin?
Her ne kadar kağıt kebabı Antakya, Hatay tarifi olarak meşhur olmuşsa da Malatya ve Elazığ kağıt kebabı da mahalli olarak yapılmaktadır.
 
Kağıt Kebabı Sunumu: 
Kağıt kebabı menüsü hazırlarken “Kağıt kebabı yanına ne gider?” diye düşünülür. Pirinç veya bulgur pilavı, salata veya ayran kebabın yanına yakışacaktır.
 
Gastronomi kenti Hatay’ın eşsiz lezzetlerinden olan ‘Kağıt Kebabı’ tescillendi.
Eşsiz lezzetiyle damaklarda ayrı bir tat bırakan, gastronomi kenti Hatay’ın sayısız lezzetlerinden biri olan ‘Kağıt Kebabı’, Antakya Ticaret ve Sanayi Odası’nın (ATSO) girişimleriyle tescillendi. Hatay’da gerçekleşecek olan EXPO 2021 öncesi tescillenen kağıt kebabı, esnafın da yüzünü güldürdü.
 
35 yıldır tescilli yemeklerden ve Coğrafi İşaretlerden kağıt kebabı işiyle uğraşan usta Hasan Kılıç, kağıt kebabının en çok tercih edilen yemekler arasında olduğunu söyledi. Usta Kılıç, “1970 yılından bu yana dededen toruna bu lezzeti sürdürüyor, kağıt kebabı üzerine çalışıyoruz. En çok tercih edilen yemeğimiz kağıt kebabıdır. İçerisine maydanoz, biber, sarımsak ve kara biber koyuyoruz sonra güzel bir karıştırıyoruz. Ondan sonra yağlı kağıdımızı altına açıyoruz. Taş fırınlarımızda da pişiriyoruz. Piştikten sonrada sıcak sıcak müşterilerimizin hizmetine sunuyoruz” dedi.
 
Kağıt kebabı ile tepsi kebabı arasında malzeme farkının olmadığına değinen Hasan Kılıç, kağıt kebabının kendi yağıyla pişmesi sonucu daha lezzetli olduğunu anlattı. EXPO 2021 önce Hatay’a özgü lezzetin tescillenmesinden dolayı gurur duyduklarını ifade eden usta Kılıç, “Tepsi kebabı ile kağıt kebabının yapılışları aynı ve malzemeleri de aynıdır. Tepsi kebabında sadece salça koyuluyor ve sulu çıkıyor biraz, kağıt kebabı ise kendi yağında daha kuru oluyor. Çoğunlukta hizmet olarak kağıt kebabımız daha çok tercih ediliyor. 
 
Çünkü kağıt kebabı daha lezzetli, etin kendi lezzetiyle, salça suyu olmadan piştiği için kağıt kebabını daha çok öneriyoruz. Kağıt kebabı Antakya’nın meşhur bir yemeğidir. Kağıt kebabının Antakya’ya ait olduğu tescillendi. Yani çevre illerden de söylüyoruz kağıt kebabı bizim falan ama bu Antakya’ya ait bir yöresel yemek türüdür ve başka bir yerde bu lezzeti alamazsınız. EXPO 2021 öncesi Hatay’ın kağıt kebabı tescillendi, bize özgü bir yemeğimizdir ve bu olaydan dolayı gurur duyuyoruz” şeklinde konuştu.
 
Kağıt kebabı yapılışı ve Kağıt kebabı pişme süresi
Kağıt kebabının yapılış aşamalarını ve pişme süresini aktaran usta Ömer Öztürk ise, “Etin kaburga kısmından kesiyoruz. Etimizi daha sonra kıyma haline getiriyoruz. Maydanoz koyuyoruz, taze biber, sarımsak koyuyoruz. Etimizle birlikte malzemelerimizi güzelce bıçak yardımıyla zırhlıyoruz. Tuzunu ve karabiberini de ekledikten sonra güzelce karıştırarak hazır hale getiriyoruz. Daha sonra etimizin altına kağıt kebabı açarak tepsimize yerleştirip fırına gönderiyoruz. 78 dakikalık pişme sürecinin ardından müşterilerimize servis ediyoruz” diye konuştu.

 



Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler