Yoğurtlu Taze Fasulye Tarifi

Yoğurtlu Taze Fasulye Tarifi

Fasulyenin besleyici özelliğinin yanında güçlü antioksidanlar arasında olduğu için bağışıklık sistemini...

Yoğurtlu Taze Fasulye Tarifi
Kullanılacak Malzemeler
 
*    250 Gram Fasulye
*    100 Gram Yoğurt
*    50 Gram Tereyağı
*    3 Diş Sarımsak
*    Yeteri Kadar Tuz Ve Pul Biber
 
Yoğurtlu Taze Fasulye Yapılış Tarifi
Ayıklanmış ve doğranmış fasulyeler kaynatılmış suya eklenerek haşlanır.
Yoğurt özenir, istenirse içerisine sarımsak ilave edilir.
Haşlanan fasulyeler süzülür ve bir süre bekletildikten sonra yoğurt ilave edilir.
Tereyağında pul biber kızartılıp üzerine dökülerek servis edilir.
 
Fasulye Nedir?
Fasulye (Phaseolus vulgaris), baklagiller (Fabaceae) familyasının Phaseolus cinsinden Orta Amerika menşeli, bir yılda yetişen otsu bir bitkitürü.
Boğumlu gövdesinde tüylü ve yeşil renkli bileşik yaprakları bulunur. Yaprakların koltuğundan salkımlar hâlinde çıkan kelebeksi çiçekler beyaz, pembe ya da mor renklidir. Dik çalı biçiminde (yüksekliği 30–75 cm) ve sarılıcı özellikte (yüksekliği 1–2 m) başlıca iki formu vardır. Yassı, yuvarlak, düz ya da kıvrık olabilen meyvelerinin uzunluğu 5–15 cm arasında değişir ve genellikle yeşil renktedir.
 
Fasulyenin Ekolojik Özellikleri Nelerdir?
Soğuğa duyarlı bir bitki olan fasulye hemen her tür toprakta yetişir. Fasulyenin bugün dünyanın pek çok yerinde yaygın olarak tarımı yapılmaktadır. Yaklaşık 80 çeşidi vardır. Bütün baklagiller içinde en çok tüketilen sebzelerden biridir. Tohumdan yetiştirilir.
 
Fasulyenin Çeşitleri Nelerdir?
Fasulye yeşil halde veya tohumları birleşik yapraklardan ayrılıp kurutulmuş olarak tüketilebilir. Yeşil halde iken Çalı fasulyesi, Ayşe kadın fasulyesi gibi isimlerle adlandırılan çeşitleri vardır. Kurutulmuş halde de dermason, horoz, barbunya, boncuk, şeker, göbekli, börülce (karnıkara), Dombay fasulyesi diye adlandırılan çeşitlere sahiptir.
 
Fasulyenin Morfolojik  Özellikleri Nelerdir?
Barbunya pembe-beyaz dış kabuğu ve beyaz ağırlıklı iç taneleri ile standart yeşil fasulyelerden ayrılır. Karnıkara, tohumun göbek kısmının siyah renkli olmasından dolayı bu adı alır. Dombay, "manda" anlamına gelir ve bu tür fasulye -manda gibi- aşırı iri olduğundan bu ad verilmiştir. Bu tür Bombay fasulyesi, Bomba fasulyesi gibi adlarda da bilinmektedir. Bu bağlamda, "Bombay fasulyesi" galat-ı meşhur olarak değerlendirilebilir. Soya fasulyesi ise yemeği yapılan bu fasulye çeşitlerinden farklı olarak sucuk, salam, sosis, hazır köfte gibi et ürünleri başta olmak üzere diğer gıda ürünlerine dolgu amacıyla katılarak maliyeti düşürmek için kullanılır.
 
Fasulyenin Faydaları
Fasulye baklagiller familyasından olup genelde kırmızı renkte yetişirler. Koyu kırmızı böbrek şeklinde olan fasulye potasyum, demir, magnezyum, protein gibi mineraller açısından zengin olduğundan dolayı vejetaryanlar tarafından et yerine tüketilmektedir. Fasulyenin besleyici özelliğinin yanında güçlü antioksidanlar arasında olduğu için bağışıklık sistemini güçlendirir.
 
Fasulye A, C, D, B6 ve B12 vitaminleri açısından oldukça zengin sayılır, ayrıca yukarıda belirttiğimiz gibi sodyum, magnezyum, demir, potasyum gibi mineral ve bileşenler açısından zengindir.
 
Fasulyenin içerdikleri sağlığımıza geniş bir yelpazede hizmet etmesini sağlamaktadır.  Sindirim sistemine oldukça faydalı olan fasulye şaşırtıcı bir şekilde beyin sağlığına iyi gelir. Fasulye ayrıca kan şekerine, kalp hastalıklarına faydalıdır. Bunun dışında çok etkili bir enerji deposu olan fasulye genel anlamda metabolizmayı hızlandırır ve genel sağlığa katkıda bulunur. Şimdi fasulyenin faydalarını detaylı olarak incelemeye çalışalım.
 
Fasulyenin Kansere Faydaları: 
Güçlü bir antioksidan olarak sindirim sistemi sağlığını koruyan fasulye, sindirim sisteminde bulunan hücrelerin kanserojen maddelerden ve serbest radikallerin etkisinden korur. K vitamini içeren fasulye bu özelliği sayesinde oksidatif stres hücrelerini koruyarak sindirim sistemi sağlığının kanser gibi tehlikeli hastalıklara yakalanma riskini azaltmış olur.
 
Beyin Fonksiyonları: 
Fasulyenin içerdiği K vitamini beyin ve sinir sistemi için çok faydalıdır. Miyelin kılıfın sağlıklı oluşması için sphingo-lipidler gerektirir. K vitamininin içerdiği sphingo-lipidler, beyin ve sinir sağlığının korunmasını sağlamaktadır. Bunun yanında fasulye, bilişsel işlevin ve beyin hücrelerinin fonksiyonlarını yerine getirmek için ihtiyaç duydukları tiamini karşılamaktadır.
 
Fasulyenin Kan Şekerine Faydaları: 
Fasulyenin içerdiği lifler metabolizma hızının dengelenmesini sağlarlar. Yemek sonrası yürüyüş kan şekerini düşürdüğü gibi fasulye de kan şekerini düşüren protein açısından zengindir.
 
Sülfit Detoksifikasyon: 
Sülfitler salata ve benzeri gıdalar hazırlamak için bir koruyucu olarak ilave edilir. Fasulye sülfit detoxifies molibden iyi miktarda içerir. Bu özelliğinden dolayı fasulse baş ağrısı gibi sorunlara iyi gelmektedir, aynı zamanda sülfit alerjisi olan kişiler için hayati önem taşımaktadır.
 
Sindirim Sistemi: 
Fasulye sindirim sistemi hareketini sağlıklı şekilde arttırır ve artıkları dışarı atmak için gerekli olan çözünmez lifler açısından oldukça zengindir. Bu özelliği, bizim kalın bağırsakta diyet lifi fermantasyonuna yardımcı olur ve sindirim sisteminde bulunan yararlı bakterilerin sayısını arttırır. Ayrıca, sağlıklı bağırsak hareketleri kolon kanseri riskini azaltır. Fasulye bağırsak hareketlerini arttırdığı için kolon kanserine yakalanma riskini de azaltmış olur.
 
Fasulyenin Kalp Sağlığına Faydaları: 
Barbunya fasulyesi yüksek lif içerdiğinden dolayı kolesterol seviyesini düşürebilir. Barbunya fasulyesinin içerdiği folat ayrıca kalp ritmini dengeleyerek kalp krizi ve damar hastalıkları riskini azaltır, homosistein seviyelerini düşürebilir. Bütün bunların yanında kardiyovasküler sistemin sağlıklı işleyişi için yardımcı olan magnezyumu bol miktarda içerirler.
 
Enerji Kaynağı Fasulye: Demir açısından zengin olan fasulye, genel anlamda bünyede enerjiyi arttırmaya yardımcı olur. Demir ayrıca vücudunuzun metabolizma ve enerji üretimi için gereklidir. Manganez açısından da oldukça zengin olan fasulye, organların ihtiyacı olan gerekli enerjiyi sağlar.
 
Protein Kaynağı: 
Protenin açısından da oldukça zengin olan fasulye bu bağlamda et ve süt ürünlerine rakip olabilir. Maksimum derecede beslenmeyi arttırmak için fasulye ve pirinç tüketimi önerilmektedir.
 
Güçlü Kemikler: 
Manganez ve kalsiyum açından zengin olan fasulye kemiklerin sağlığını korumanın yanında kemik erimesi gibi hastalıklara karşı faydalıdır. Fasulye homosistein düzeyini korur ve kemik ve kalça kırığı riskini azaltır.
 
Fasulye Kötü Kolesterolü Önler: 
Fasulyenin içerdiği bazı bileşenler karaciğerde kolesterol düzeyini inhibe etmeye yarar. Bu bileşenler, asitlerin seviyesini dengeleyen yağ asitleri oluşturarak kötü kolesterolün oluşmasına engel olur.
 
Fasulye Diyabet Riskini Azaltır: 
Fasulye düşük glisemik indeksi karbonhidrat içerirler. Bu özelliği fasulyeye diyabet riskini önlemek için yardım eder.
 
Fasulyenin Kan Hücrelerine Faydaları: 
Fasulyenin içerdiği besinler DNA ve RNA sentezi için yararlıdır. Bu özelliği sayesinde arterlerde homosistein düzeyini düşürmek ve böylece kalp hastalığı riskini azaltmak için önemli rol üstlenir.
 
Fasulye Cilt Sağlığını Korur: 
Fasulyede bulunan amino asitler, glukoneogenez, yağlı asitler, lipitler hemoglobin sentezi metabolizmasını korumaya yardım eder. Böylece, sağlıklı cilt bakımı için kullanışlı faydalı olur.
 
Serbest Radikaller: 
Beyaz fasulye, anti kanser özelliklerini içeren antioksidanlar açısından oldukça zengindir. Beyaz fasulye, vücutta bulunan serbest radikallerin etkisini azaltmak suretiyle başta kanser olmak üzere birçok kronik hastalığa neden olan sağlıksız unsurların ortadan kalkmasını sağlayabilir.
 
Fasulyenin Diğer Faydaları: 
Şimdiye kadar yapılan bilimsel araştırmalar fasulye ve fasulye çeşitlerinin sağlık açısından 60 dan fazla faydasının olduğunu ortaya koymuştur. Bunlardan en önemli faydalarını sıralamaya çalıştık, lakin fasulyenin faydaları saymakla bitmez. Fasulyenin bilimsel olarak kanıtlanmış diğer faydalarını şu şekilde sıralamak mümkün:
 
Kalp sağlığına faydalı olan fasulye, kalp sağlığına iyi gelen folat ve folik asit açısından zengindir.
Bellek ve zihin sağlığına fasulye oldukça oldukça faydalıdır. Beyin hücrelerinin sağlığını koruyan tiamin açısından zengindir. Bunun yanında zihin ve beyin sağlığı için hayati önem taşıyan B1 vitamini içermektedir.
Anti Aging kırmızı barbunya fasulyesi antioksidanlar açısından zengindirler. Kırmızı fasulye uzun ömür ve hücre ölümüne engel olabilir. Aynı zamanda hücrelere faydalı olduğu için cilt sağlığına katkıda bulunur.
Kırmızı fasulye kan şekerini düzenlemeye yardımcı olabilir. Bunun yanında kilo vermeyi kolaylaştırarak teşvik eder.
Bazı kaynaklar fasulye türlerinin migrene iyi geldiğini söylemektedirler. Fasulye migrenden kaynaklanan baş ağrılarını ve yüksek kan basıncını düzenler.
Fasulye B6 vitamini içerdiğinden dolayı ve ayrıca diğer mineraller yardımıyla doku büyümesine yardımcı olmaktadır.
Fasulyenin bol miktarda çinko içermesi göz sağlığına faydalıdır.
Bağırsak sağlığı için fasulye faydalıdır, ayrıca bağırsak sendromu rahatsızlıklarına karşı tedavi edici özelliği vardır.
C vitamini içerdiğinden dolayı fasulye başta makula dejenarasyonu olmak üzere sağlık açısından birçok faydası vardır.
Niasin içerdiği için fasulyenin migren hastalarına iyi geldiğine inanılır.
Kalsiyum içeren fasulye güçlü kemiklerin olışmasını sağladığı gibi yaşlılıktan kaynaklanan kemik hastalıklarından korur.
Fasulye B vitamini kompleksini içerdiği için zihinsel hastalık olan alzheimer gibi yaşa bağlı hastalığı önler.
Fasulye aknelerin önlenmesinde etkilidir.
Göz sağlığını koruyan fasulye, göz hastalıklarına yakalanmayı engeller. Günde bir bardak kırmızı fasulye tüketimi göz sağlığını korur.
Fasulye sağlam bağışıklık sistemi oluşturmaya yardımcı olur.
İçerdiği çeşitli vitamin, mineral ve bileşenler yardımıyla inflamatuar, dejeneratif ve kardiyovasküler hastalık riskini azaltabilir.
Romatoid artrit ağrılarını fasulyenin içerdiği bakır azaltabilir.
Enerji verici özelliği olan fasulye, aynı zamanda yorgunluğa faydalıdır. Yorgunluğu giderir.
Bol miktarda magnezyum içeren fasulye astım hastalığına iyi gelir.
Fasulye demir, bakır, magnezyumu bol miktarda içerdiğinden dolayı saç sağlığına faydalıdır.
Fasulyenin içerdiği mineraller aynı zamanda tırnak sağlığını korur.
Bol miktarda protein içeren fasulye çocukların gelişimine katkıda bulunur.
 
Fasulyenin Zararları
Sağlık açısından oldukça faydalı olan fasulyenin kişinin sağlık durumuna göre bazı yan etkileri olabilmektedir. Şimdiye kadar ciddi yan etkisinin olduğuna dair bir bilgi yoktur lakin;
 
Aşırı tüketildiğinde hazımsızlığa, şişkinlik hissine neden olabilmektedir.
Fasulye genelde haşlanarak tüketilir, çiğ tüketilmesi zehirlenmeye neden olabilir.
Aşırı tüketilmesi gaz sorunlarına ve bundan dolayı göğüste ağrıya neden olabilmektedir.
 
Tavsiyeler
Fasulye yetişkinlerin ve çocukların düzenli olarak tüketmesi gereken besinler arasında görünüyor. Yetişkinleri başta kanser olmak üzere birçok ciddi hastalıktan korurken çocukların gelişimine katkıda bulunuyor.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler