Ceviz’e Dair Bilmek İstedikleriniz

Ceviz’e Dair Bilmek İstedikleriniz

Cevizin Faydaları Nelerdir? Ceviz Hangi Hastalıklara İyi Gelir? Ceviz Nelere İyi Gelir? Cevizin Besin Değerleri Nelerdir? Ceviz, kabuğundan suyundan olsun her türlü faydalandığımız...

Ceviz’e Dair Bilmek İstedikleriniz... Cevizin Faydaları Nelerdir?  Ceviz Hangi Hastalıklara İyi Gelir? Ceviz Nelere İyi Gelir? Cevizin Besin Değerleri Nelerdir?
 
Ceviz, kabuğundan suyundan olsun her türlü faydalandığımız ve severek tükettiğimiz bir besindir. Milattan önce 7000li yıllara dayanan geçmişi ile cevizin faydaları yapılan araştırmalar ile ortaya çıkarılmış ve birçok hastalığın tedavisi için kullanılmıştır. Günde bir avuç ceviz yiyerek sağlığınıza büyük katkı sağlayabilirsiniz. Cevizin sadece yemiş kısmından değil aynı zamanda suyundan, yağından ve kabuğundan da birçok fayda edilir. Peki cevizin faydaları nelerdir? Ceviz hangi hastalıklara, nelere iyi gelir?
 
Cevizin Faydaları
Beyin ve kalp sağlığı açısından cevizin faydaları çok önemlidir. Omega 3 bakımından en zengin yemiş olan ceviz, bu özelliği ile kalp hastalıkları riskini yüzde 30, inme riskini de yüzde 49 azalttığı yapılan araştırmalar sonucu ortaya çıkmıştır. Aynı zamanda cevizin sperm sağlığı bakımından da etkili olduğu belirlenmiştir. Antioksidan olan polifenoller cevizin içeriğinde yüksek oranda bulunmaktadır. Bu özelliği ile kalp hastalığı ve kanserden korunmayı sağlar.
 
Kanseri Önlemeye Yardımcı Olur
Günlük olarak düzenli tüketilen cevizin birçok kanser türünü önlediği yapılan araştırmalar sonucunda çıkartılmıştır. Bu kanser türleri ise prostat, göğüs kanseri ve pankreas kanseridir.
 
Cevizin en etkili olduğu kanser türü ise prostat kanseri olduğu ve yüzde 30-40 oranında yakalanma riskini azalttığı belirlenmiştir. Bunu tespit etmek için fareler üzerinde bir araştırma yapılmıştır. Fareler iki gruba ayrılarak bir gruba ceviz verilmiş, diğer gruba verilmemiştir. Ceviz verilen grupta prostat tümörünün küçüldüğü ve zararsız hale geldiği görülmüştür.
 
Ceviz ve kanser önleme konusunda bir diğer pankreas kanserine karşı yapmıştır. 75 kişi üzerinde yapılan araştırmada günlük olarak bir avuç cevizi düzenli olarak tüketenlerin pankreas kanserine yakalanma oranlarının azaldığı tespit edilmiştir.
 
Kalp Sağlığını Korur
Cevizde kalp sağlığı için gerekli olan L-arginin adlı amino asidi içermektedir. L-arginin ise hücre düzeyinde çok yönlü rol oynar, büyüme hormonu salımınında uyarıcı görevi yapar. Ve pek çok cinsel bozukluklar ve üreme sorunlarının tedavisinde yardımcı olan bu amino asit, sperm hareketliliğini ve sayısını artırması bakımında kısır tedavisinde etkilidir.
 
Kalp sağlığı açısından faydalı olan bu amino asidi içeren cevizden günlük 100 gram tüketen kişiler, aynı zamanda alacağı antioksidan ile gerekli olan vitaminleri sağlamış olacaktır. Ceviz, omega 3 yağ asitleri içeriği ile kalp ve damar yapısının korunmasında önemli etmendir.
 
Mikroplara Karşı Koruma Sağlar
Ceviz, antioksidan etkisi ile vücudunuzdaki toksinleri atar. Bu ise sizin daha sağlam ve güçlü olmanızı sağlayarak dışarıdan gelecek mikroplara karşı doğal bir kalkan görevi yapar. Bu şekilde günlük düzenli olarak tüketilen ceviz ile birlikte yaşlanmayı geciktirir, vücudun daha genç kalmasını sağlar.
 
Kilo Vermenizi Sağlar
Cevizin 100 gramında 654 kalori vardır. Buna rağmen ceviz kilo vermenize yardımcı olur. Bunu da tokluk hissi veren doyurucu içeriği ile sağlar. Bir adet cevizin içinde 2.5 gram omega 3-4 gram protein ve 2 gram lif bulunur. Bunlar ile ceviz tokluk hissi vererek kilo alımının önüne geçer. Bu yüzden günlük bir avuç ceviz tüketimi diyet listesine eklenmesi gerekir.
 
Beyin Gelişimine Katkı Sağlar
Şekil olarak beyine benzeyen ceviz içeriğinde bulunan E vitamini, folat, omega 3 yağları ve antioksidan ile beyin işlevlerine ve sinir sistemine olumlu yönden katkısı olur.
 
Diyabetin Doğal İlacıdır
Diyabet 2 tedavisinde yardımcı vitaminleri içeren ceviz ile yapılan bir araştırma diyabet risklerinin ortadan kalktığını göstermiştir. Bunun için genç ve kilo sorunu olan kişilere 3 ay boyunca günde bir avuç ceviz verilmiş ve sonuçları gözlemlenmiş. Cevizin kilo verdirerek bu deneklerin diyabet riskinin gittiği belirlenmiştir.
 
Kadınlar üzerinde yapılan başka bir araştırma da aynı sonuçları vermiştir. Bu deneyde ise bir haftada 2 defa birer avuç ceviz yiyen kadınların, yemeyen kadınlara göre diyabete yakalanma riskinin daha düşük olduğu gözlenmiştir.
 
Uyku Sorununu Çözer
Saymakla faydaları bitmeyen ceviz, uyku sorunu yaşayanlar da içinde bir çözümdür. Bunu da içinde bulundurduğu triptofan adlı aminoasit ile sağlar. Melatonin üretimine katkı sağlayan bu aminoasidin yüzde 17’sini günlük bir avuç ceviz yiyerek sağlamak mümkündür. Yatmadan bir saat önce yenilen ceviz ile rahat bir uyku çekmeniz mümkündür.
 
Saçları Güçlendirir
Saç bakımında önemli bir vitamin olan B7 ya da biotin, ceviz içerisinde yeterli miktarda bulunmaktadır. Biotin yetersizliği saç dökülmesine sebep olacağı için bu eksikliği ceviz tüketimi ile karşılayabilir ve sağlıklı saçlara kavuşabilirsiniz.
 
Hamilelikte Bebek İçin Faydalı
Hamileliğiniz sırasında yenilen ceviz ile bebeğin ileride yaşayacağı birçok sorun ortadan kaldırılmış olur. Özellikle bebeğinizin alerjiye karşı dirençli ve daha sağlıklı olmasını sağlar.
 
Stresi Azaltır
Ceviz, içerisinde bulunan lif, doymamış yağ asidi ve antioksidan sayesinde kan basıncını düzenleyerek, vücudunuzu rahatlatır ve stresinizi azaltır.
 
Cevizin Diğer Faydaları
İçerdiği yüksek lif sayesinde sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlar.
Bağırsakları temizler.
Kabızlık sorununu giderir.
Kemik ve diş yapısının güçlenmesini sağlar.
Akciğer hastalıklarına karşı savunma mekanizması oluşturur.
Cilt sağlığını korur. Cildin yenilenmesini ve canlı kalmasını sağlar.
 
Ceviz Suyunun Faydaları
Cevizin faydaları kadar suyunun da birçok yararı sayılabilir. Ceviz suyunu hazırlamak için 10 adet cevizi 6 bardak ılık su içinde 7-8 saat demlenmeye bırakmak gerekiyor. Ceviz suyundan sabahları aç karnına bir bardak, akşamları tok karnına bir bardak içmeniz ile aşağıdaki faydaları gözlemleyebilirsiniz.
 
1- Göbek eritmeye yardımcı olur.
2- Karın şişliğine ve gaz problemine iyi gelir.
3- Tiroid değerlerinin normale dönmesini sağlar.
4- Karaciğeri güçlendirerek hormonları dengeler.
5- Detoks etkisi ile vücudu temizler.
6- Düzenli içimi ile yorgunluğu ve halsizliği alır.
7- Çocuklarda zeka gelişimin destekler.
Ceviz Kabuğunun Faydaları
Ceviz için aynı yararları kabuğu içinde saymak mümkün. Kalp sağlığı için önemli olan omega 3 yağ asidi, ceviz kabuğunda da mevcuttur. Zayıflatan ceviz kabuğu tarifi ile pek kişi olumlu sonuç almıştır. Evet ceviz kabuğu kilo vermenizi sağlar. Diyetinize ekleyeceğiniz ceviz kabuğu tarifi ile kilo verebilirsiniz. Ceviz kabuğu tarifi ise şudur;
 
Gerekli olanlar, 6 adet ceviz, 1 litre su ve 2 yemek kaşığı sirke. Ceviz kabuklarının alt ve üstlerinden birer delik açarak suya koyuyoruz ve üzerine sirkeyi ekliyoruz. Karışımı 15 dakika boyunca kaynatıyoruz. Ve sonrasında soğumaya bırakılan bu suyu, sabah ve akşam aç karnına birer bardak içiyoruz.
Cevizi Satın Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?
Cevizin en sağlıklı ve güvenilir tüketim şekli, kabuklu olarak satın almak ve yemeden önce kırıp tüketmektir. Eğer kabuklu olanı zor geliyorsa açık olarak alacağınız cevizde ilk dikkat etmeniz rengi olmalıdır. Cevizin renginin özellikle beyaz olmasına dikkat edin. Çünkü sararma ve koyu renk cevizdeki küflenme belirtisidir. Bu küfler aflatoksin içermesi nedeniyle ileriki dönemlerde karaciğer kanserine neden olabilir.
 
Satın alırken cevizi güvenilir bir markadan ve mevsiminde almak en önemlisidir. Cevizin tazeliğinin göstergesi renginin açık sarı yani beyaza yakın bir renk olmasıdır. Ve satın aldığınız cevizi bir ay içinde tüketmeniz gerekir.
 
Cevizin Zararları
Bitmeyen faydalarını saydığımız cevizin direkt olarak bir zararı görülmemiştir. Fakat iki durumda ters etki yapabilir. Birincisi, eğer kişinin alerjisi var ise ve çok fazla yenildiği zaman. Kalori oranı yüksek olan cevizin fazla tüketilmesi kilo almaya neden olabilir. Uzmanların günlük tüketim tavsiyesi bir avuçtur.
 
Cevizin Tarihçesi
Ceviz Orta Asya sıradağlarının doğal bitki örtüsüdür.Ceviz buradan Sincan'a ( Doğu Türkistan),Kazakistan'ın bir kısmına,Özbekistan'a,Kırgızistan'ın Güneyine ,Nepal Dağlarına, Tibet'e,Hindistan'ın Kuzeyine ve Pakistan üzerinden Afganistana, Tacikistan'a, Türkmenistan'a,İran'a, Irak'a,Azerbeycan'ın birkısmına,Ermenistan'a, Gürcistan'a,Türkiye'nin Doğusuna geçmiş ve zamanla Türkiye'nin tamamına yayılmıştır.
 
Ceviz ,Bulgaristan,eski Yugoslavya, Romanya ve Yunanistan'ın da doğal bitki örtüsü içinde yer alır. Yunanistan'dan Romanyaya geçen ceviz, orada Jovis Glanas ( Jüpiter'in Meyvesi) olarak isimlendirilmiştir. Günümüzde cevizin bilimsel adı olarak kullanılan Juglans kelimesi ,Jovis Glans 'dan türetilmiştir. İtalya'dan Fransa'ya ve İspanya'ya götürülen ceviz, oradan Portekiz'e ve Almanya'nın güneyine geçmiştir. 16.Yüzyılın ortalarında İngiltereye götürülen ceviz,17.Yüzyılın sonlarında ABD'ye ulaşmıştır.
 
İlk göçmenler ,Amerika'nın siyah cevizden ayırt etmek amacıyla cevizi İngiliz ceviz( English Walnut) olarak isimlendirmişlerdir.Sonraları meyvecilerin çoğunluğu İran ceviz(Persian Walnut) ismini tercih etmiş olup,günümüz batılı yazarları genellikle bu ismi kullanmaktadır.İsmi İngiliz cevizi veya İran cevizi olarak söylense de ülkemizin öz meyvesi olan ceviz( Anadolu cevizi) /Juglans regia/royal walnut/kral ceviz), dnyanın bir çok yerinde ekonomik olarak yetiştirilmekte ve sert kabuklu meyveler arasında çok saygın bir yere sahip bulunmaktadır.
 
Ceviz Ülkemizde Ne Zamandan Beri Bilinmektedir;
Cevizin ülkemizdeki geçmişi binlerce yıla dayanır.Ülkemiz coğrafyası cevizin doğal yayılma alanı içinde kalmakta,bu nedenle Anadolu bilimsel kaynaklarda cevizin gen merkezlerinden biri olarak kabul edilmektedir.
 
Ceviz ağaçları hem yabani(çöğür), hem de kültür bitkisi( aşılı) olarak ülkemizin bir çok yerinde deniz kıyısından 2000 metreye kadar ( Bahçesaray/Müküs/Van) ekonomik olarakyetiştirilir. Kafkasya'dan Japonya'ya kadar bölgede 3000metreye kadar olan yükseltide de yetişebilmektedir.
 
Diğer ceviz türleri ve melez/hibrit cevizler bilindiği kadar ülkemizde yaygın bir şekilde yoktur.Oysa gerek siyah cevizler,gerekse melez cevizler batı Avrupa ülkelerinde birkaç yüzyıldır yetiştirilmekte ve genellikle anaç olarak kullanılmaktadır.
 
Ceviz Yetişriciliği Karlı Mıdır;
Meyve türlerinden herhangi birisiyle yapılacak bir yetiştiricilikde karlılıkdan bahsedebilmek için öncelikle onun ekonomik ömrüne bakmak gerekir. Mesela bodur elma yetiştirciliği,eğer pazar şartları uygunsa ,kısa vadede çok karlı bir yetiştircilikdir.Kuruluşun hemen ikinci yılında masrafların önemli bir bölümünü karşılamaya başlar; üçüncü-dördüncü yılda bahçe kara geçer. Sonraki 10-12 yılda çok bol mahsul verir (6-10 ton/da) ve yetiştiricisine çok para kazandırır.
 
Daha sonraki yıllarda mı? Daha sonraki yıllarda bahçeyi bir başka meyve türüyle yenilemek gerekir; çünkü bodur elma bahçesinin ekonomik ömrü bitmiştir. Piyasa değeri olan diğer meyve türleriyle yapacağınız bodur meyve yetiştiriciliğinde ekonomik ömrü biraz uzun olsa da , pek fazla değişen bir şey olmaz ve bütün bodur meyve bahçeleri kuruluşundan itibaren 20-25 yılda devreden çıkarlar.
 
Klasik anaçlarla bahçe kurulduğunda ise ,ömür biraz uzasa da , bu kez bodur meyve yetiştirciliğinde gözlenen hızlı kar dönüşümü gerçekleşmez.Daha doğrusu klasik anaçlarla kurulan meyve bahçelerinde kar dönüşümü ceviz bahçelerinden pek de farklı olmaz.
 
Fakat klasik anaçlarla kurulan meyve bahçelerinin hepsinde ekonomik ömür ve en fazla 40-45 yılda sona erdiği halde ( eğer iyi kurulmuşsa sadece Antepfıstığında ve zeytinde bu süre 100 yılı veya biraz daha fazla olabilir) , iyi kurulmuş bir ceviz bahçesinde ekonomik ömür için kolaylıkla 300 -500 yıldan bahsedebiliriz.Nitekim ülkemizin değişik yörelerinde yaptığımız gezilerde 300-500 yıllık ceviz ağaçlarının hala bol miktarda meyve verdiğini görmekteyiz.
 
Nitekim yeni çeşitlerin aşılı fidanlarıyla kurulan ceviz bahçelerinde 3-5 yıl içinde yapılan masrafları karşılayacak kadar gelir elde edilebilir. Ülkemizde yeteri kadar aşılı ceviz fidanı üretildiği için , makul fiyata istenilen ceviz çeşidinin fidanını bulmak ise mümkündür. Ceviz fidanları güçlü kök sistemlerine sahip oldukları için ,herhangi bir telli sisteme gerek kalmadan tek başlarına gelişebilirler.
 
Bu da ceviz bahçesinin kuruluşunu kolaylaştıran ve kuruluş masraflarını azaltan bir faktör olarak karşımıza çıkar. Anlaşılacağı gibi ceviz bahçesi kurmak diğer meyve türleri ile bahçe kurmak kadar kolay hale gelmiş ve kuruluş masrafları oldukça azalmıştır.
 
Bilecik Ceviz Fidanı
Dik, yayvan ve kuvvetli bir taç gelişmesi gösterir. Kıyı bölgeler hariç, tüm bölgelerde yetiştirilir. Özellikle geç donların görüldüğü yörelere tavsiye edilir. Meyve salkımı 2-3'lü yapıdadır. Yüzde 30 yan dallarda meyve yapar. İnce kabuklu, içi dolgun olup kabuktan kolay ayrılır. Dane ağırlığı 13 g, iç oranı yüzde 53, yağ oranı yüzde 68 ve protein oranı yüzde 18'dir. Kuru ceviz olarak tüketilmeye elverişlidir. Şebin, Yalova-3 ve Yavuz-1 (KR-2) çeşitleriyle tozlanır. Eylül ayı sonlarında hasat edilir.
 
Kaman-1 Ceviz Fidanı
Sık dallı, yayvan bir taç gelişmesi gösterir. Kıyı bölgeleri hariç, ceviz yetişen tüm yörelerde yetişir. Özellikle geç donların görüldüğü yerlere tavsiye edilir. Çok verimli, meyve salkımı 2-4'lü dür. Oval bir meyve yapısına sahiptir. İnce kabuklu, kabuktan kolay ayrılır. İçi dolgun, dane ağırlığı 12 g, iç oranı yüzde 63, yağ oranı yüzde 67, protein oranı yüzde 17 olup, çiçekleri erkek ve dişi çiçekler eş zamanlı açılır (homogenous), kendine verimlidir. Bilecik ve Yavuz-1 (KR-2) çeşitleri ile tozlanır. Eylül ayı sonlarında hasat edilir.
 
Şebin Ceviz Fidanı Ağaç sık dallı olup yayvan bir taç gelişmesi gösterir. Kıyı bölgeler hariç, ceviz yetişen tüm yörelere uygundur. Özellikle geç donların görüldüğü yerlere tavsiye edilir. Çok verimli bir çeşit olup, salkım sayısı 2-4'lüdür.Meyvesi çok ince kabuklu, kabuk az pürüzlü, meyve konik şekillidir. Meyve ağırlığı 9.4 gr, iç ağırlığı 6.6 gram, iç oranı %63 'tür. İç yağ oranı %69, protein oranı %17 olup, kuru ceviz olarak tüketilebilir. İçin kabuktan ayrılması kolaydır. Meyve Eylül sonlarında hasat edilir.
 
Chandler Ceviz Fidanı Chandler ceviz ceşidi, çok verimli bir çeşit,geç donların olduğu bölgelere tavsiye edilir.geç uyanır donlardan etkilenmez.Meyve eti beyaz, iç verimi yüksektir.Mayıs ayında yapraklar uyanmaya başlar ve 9. Ay sonlarında hasat yapılır.İç verimi çok yüksektir.
Cevizin İklim ve Toprak İstekleri Ceviz ağacının en önemli niteliklerinden birisi, değişik toprak ve iklimlere kolayca uyum sağlamasıdır.
 
Ceviz ağacının yetiştirilmesi uzun zamana bağlı olmakla beraber, 400-1800 saat soğuklama ihtiyacıyla dünya üzerinde en çok yayılan meyve türlerinden birisidir. Ceviz deniz seviyesinden 1700 m. yükseklikteki alanlara kadar yayılış gösterir. Mutedil iklim meyve türlerinden olan ceviz, hem yüksek ve hem de düşük sıcaklığa karşı hassastır.
 
Aşırı yaz sıcaklarında yeşil kabukta, yapraklarda yanmalar ve meyvelerde büzülmeler olmaktadır. Bu zararlanma -36 °C'de başlamakta, -43 °C'de çok şiddetlenmektedir. Geç sonbahara kadar gelişmesi devam eden genç ceviz ağaçlarının uç sürgünleri iyice olgunlaşmamış ise -10 °C'de zarar görmektedir. Sonbaharın erken donlarında -9 °C ile -12 °C'de odunlaşmamış sürgünler zararlanır.
 
Geç ilkbahar donları; tomurcukların kabarma zamanında daha fazla zarar yapar. Tomurcuklar kapalı olduğu dönemde -3°C'ye, tam çiçeklenme döneminde -1°C’ye kadar dayanabilir. Çiçek döneminde soğuktan zararlanma daha sık görülür.
 
Toprak İsteği Ceviz ağaçları toprak bakımından seçici olmamakla beraber, taban suyu seviyesi 2.5-3.0 metreden yukarı olmayan, fazla su tutmayan, gevşek, süzek alüvyonlu topraklarda daha iyi gelişir. Su tutan killi topraklarda ve durgun sulu yerlerde gelişemez. Ceviz ağacının gelişmesi ilkbahardan başlayarak meyvenin olgunlaşıp yere düşeceği zamana kadar devam eder.
 
Ceviz kökleri kazık köklü olup, derine uzadıklarından alt kısımları rutubetli olan, derin ve yumuşak topraklar yetiştiricilik için daha uygundur. Fazla oranda kireç ihtiva etmeyen ve su tutmayan, nemliliğini muhafaza eden derin topraklarda iyi gelişir. Verimli topraklarda veya gübreleme, sulama gibi kültürel tedbirlerle verimliliği arttırılan topraklara dikildiğinde, cevizlerde gelişmenin hızlandığı ve meyve veriminin arttığı görülür.
 
Ceviz ağaçları her ne kadar yazları bol güneşli, kışları ılıman geçen, soğuk rüzgarlardan korunmuş vadilere daha çok uyum sağlamışsa da, soğuklama ihtiyacı, uyanma ve kış dinlenme periyotları dikkate alınarak bahçe kurulduğunda, kışı sert geçen yerlerde de yetiştiği görülmektedir. Yer seçimi bakımından ceviz tarımını sınırlayan en önemli faktörlerden birisi, taban suyu seviyesi ve suyun kalitesidir. Fazla nem ve durgun sular kökler için gerekli oksijenin alınmasını engeller, bu nedenle kök gelişimi yavaşlar ve ağacın gelişmesi durur.
 
Yaprak damar araları açık yeşil, damarlar ise kahverengi bir renk alır, sürgün uçlarında kurumalar görülür. Yüksek taban suyu seviyesi drenaj kanalları açılarak düşürülmediği durumda da birkaç yıl içinde ağaç tamamen kurur. Bu bahçelerde fidanlar gelişme çağında iken hiçbir gelişme noksanlığı ve belirti göstermemesine karşılık, 5-7 yaşlarındaki fidanlar 5-6 m boy aldığında, cevizlerin gelişme düzeni bozulur ve bahçede taban suyunun daha yüksek olduğu yerlerden başlamak üzere, ağaçlar kurumaya başlarlar. Ceviz, toprak tuzuna dayanım yönünden orta derecedeki meyveler sınıfına girmektedir. Toprak ve suyun tuzluluğu ceviz yetiştiriciliği açısından önemlidir.
 
Budama Ceviz için en uygun terbiye sistemi ‘Değiştirilmiş doruk dallı’ (Modifiye lider) sistemdir. İlk 2-3 yıl terbiye sisteminin oluşturulması tamamlanmalıdır. İleriki yıllarda verim budaması büyük önem taşır. Cevizde kalın dal kesiminden kaçınmak gerekmektedir. Ancak ağaç üzerindeki 0.5-3 cm kalınlığındaki dallardan çıkarma işlemi yapılmalıdır. Yine gelişme döneminde bitkiler üzerindeki ince dallardan alınabilir. Buda kışın bitki üzerinden aşırı dal çıkarımının önüne geçer.
 
Kalın dal çıkarılması gerekiyorsa mutlaka aşı macunu ile kesik yüzey kapatılmalıdır. Budama sonucunda oluşan artıklar mutlaka toplayıp uzaklaştırmalıdır. Uç alımı kesinlikle yapılmamalıdır. Çünkü dişi çiçekler yıllık sürgünlerin ucunda teşekkül etmektedir. Budama da;yan dallarda meyve veren çeşitlerde derin olmamak üzere uç alımı yapılabilir. Yan dallarda meyve verme eğilimi az olan çeşitlerde uç alımı kesinlikle yapılmamalıdır.
 
Sulama Ceviz kurağa dayanıklı bir bitki olmasına rağmen sulama ile verim artmaktadır. Su ağacın gelişmesine, iç oluşumuna iyi olmasına meyve gözü teşekkülüne olumlu etkide bulunur. Sulama imkanı mevcutsa salma sulama , damlama sulama gibi sulama teknikleri kullanılabilir. Yalnız burada dikkat edilmesi gereken husus, cazibe (salma) sulamalardan sonra bahçede oluşacak olan kaymak tabakasının kırılmasıdır.Ayrıca sulama suyunun bitkinin kök boğazına değdirilmemesine dikkat etmek gerekir. Ekolojilere göre değişmekle birlikte yıllık su ihtiyacı 1300-1500 mm.’dir.
 
Hasat Bölgeler ve çeşitlere göre hasat zamanı Eylül başı ile Ekim ortalarına kadar devam eder.Hasat tarihini belirlemede en önemli kriter Perikap’ ın çatlayıp kuruması (1/3) ve meyve kabuklu halde iken Higrometre ile takribi %15 nem ihtiva ettiğinde hasat işlemi gerçekleştirilmelidir.Hasat edilen meyveler kabuklu olarak gölgede kurutulmalıdır. Hasat esnasında ağaç üzerinde yara dokusu açılmamalıdır. Ağaç dibine dökülen meyveler bir an evvel yeşil dış kabuklarından ayrılıp Kurulmaya bırakılmalıdır.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler