Toprak Anaya İyi Gelen Yüreğiniz Bize De İyi Gelecek
Avrupa Kültürel Miras yılı kapsamında; Geçmişten geleceğe kültürel mirasımız Tohumlar!
Ebru Baybara Demir Avrupa Birliği Büyükelçisi Sayın Christian Berger ve eşinin daveti ile Venedik Saray’ında ilk kez görücüye çıkan "Tohum" belgeseli Galasına ‘da katıldı.
Dünyada besin zinciri gittikçe karmaşık bir hal alıyor. Gıda endüstrisi öyle katmanlı bir yapıya dönüştü ki tarladaki besinin tabağımıza gelene kadar geçirdiği süreçte üretimden işlemeye, ambalajlamadan reklama, pazarlamadan dağıtıma yüzlerce değişik endüstrinin parmağı var.
Tüketime hazır hale getirilen gıdanın ise neredeyse yarısı el değmeden çöpe gidiyor. 1945 yılında Birleşmiş Milletler Gıda Tarim Orgutu(Fao) tarafından ilan edilen 16 Ekim ‘Dünya Gıda Günü’nü, bir soluklanıp;
Bu kargaşaya daha yakından bakmak ve sonu gelmez tüketim çılgınlığımızı, bozuk beslenme alışkanlıklarımızı ve neden olduğumuz yoksulluğu fark edebilmek için bir fırsat olarak görmek gerek belki de…
Gıda” dediğimiz zaten tartışmalı bir mevzu:
Gıda güvenliği sorunları, çöpe giden milyonlarla ton besin artığı, iklim değişikliklerinin yol açtığı urun kıtlığı, aşırı tüketim, su sıkıntısı, petrol fiyatlarındaki zamlar ve böyle sürüp giden pek çok etmen ucuz ve kaliteli besine ulaşmayı milyonlarca insan için zorlaştırıyor.
Dünyadaki aç insanların sayısı artıyor, besin dağılımındaki dengesizlik büyüyor:
Otuz yıl içinde 2 milyar boğazın daha beslenmesi gerekecek. Bu hesaba göre de 2050’lerde gıda fiyatlarının %40-50 civarında artması bekleniyor.
Bu Kadar Zor Olduğunu Bilmiyordum...
Ülkemizde 6 milyon tarım işçisinden %48'i kadın ve bu kadınların sadece 1.2'lik kısmı mülkiyet halkından dolayı sosyal güvenlik sistemine kayıtlı! Yıllardır hepsi geleneksel aile işçisi olarak üstlendikleri görevlerini hiçbir karşılık beklemeden yaptı.
Yapmaya da devam ediyorlar;
Sabahın erken saatlerinde kalkıp ev ahalisinin rutin işlerini -yemeğini, çamaşırını, bulaşığını,temizliğini- yapıp, anne olarak çocuklarına yetip; gün doğmadan tarlaya, bağa bahçeye gidip günde en az 10 saat çalışan.
Akşam olup da dönüş vakti geldiğinde evinde ev ahalisi yatana kadar ayakta kalıp işlerini yoluna koymayı görev bilen tüm kadın çiftçilerimize selam olsun!
Ben zorluğun, her işe yetişmenin ne demek olduğunu, bedenin ve ruhun üzerinde bu kadar yük varken ayakta durabilmenin gücünü sizleri tanıyınca öğrendim.
Toprağın kadınları olarak toprak anaya iyi gelen yüreği...
Şef Ebru Baybara Demir