Samsun'un Vezirköprü ilçesinde en meşhur yemekler hangisidir? Vezirköprü'de ne yenir ne içilir?
Et, pirinç ve hamurlu yiyecekler mutfağa hakim olduğu gibi, Kaz, tavuk, ördek ve hindi gibi kümes hayvanları da geleneksel beslenmede önemli bir yer tutuyor.
Vezirköprü nedir? Vezirköprü Yemekleri nedir? Vezirköprü'de ne yenir?
Vezirköprü; 1925 yılına kadar Amasya'ya bağlı bir ilçe idi. 1925 yılında Samsun iline bağlanmıştır. Mehmet Paşa Sedareti zamanında da ilçe VEZİRKÖPRÜSÜ adını aldı. Bugün daha kısaltılmış olarak VEZİRKÖPRÜ adını almıştır.
Vezirköprü Yemekleri
Samsun'un ilçesi Vezirköprü mutfağında kuru fasulye, nohut, mısır, üzüm yaprağı, yarma-bulgur, Et, pirinç ve hamurlu yiyecekler de mutfağa hakimdir. Kaz, tavuk, ördek ve hindi gibi kümes hayvanları da geleneksel beslenmede önemli bir yer tutmaktadır.
Kaz pilavı, tirit, kaz çevirmesi, tavuk kızartması, kümes hayvanlarından yapılan yemekler vezirköprü mutfağında önemli bir yer tutar. Kaldırayak, madımak, pancar, nünük gibi bitkilerden kavurma, ya da çorba yapılır.
Katık böreği Vezirköprü’ye özgü bir yemektir. Katık, yarma (iri öğütülmüş mısır) ve dere otundan yapılan börek son derece lezzetli ve başka bir yerde bulamaz bir tattır.
İşte Vezirköprü Kaz Tiridi
Osmanlı Saray Mutfağında
Kâtiplerin sofrasında görülen diğer bir tatlı çeşidi ise zırba idi. Görünen o ki, zırba badem, bal (‘asel), nişasta, zencefil, incir, zerdali ve kırmızı kuru üzüm (meviz-i sürh) ile yapılan bir çeşit muhallebiydi. Kâtiplerin önüne hangi et yemeğinin geleceği pek belli değildi.
Onlara sunulan şurba-i makiyan kırk tavuktan, paşaların çorbası ise on dört tavuktan yapılmıştı; ancak ehl-i divan üyelerinin başka kümes hayvanlarından yiyip yemedikleri belirtilmemiş.
Osmanlı Saray Mutfağında Toplam 132 güvercinin, 90 ni vezirlere, 32’si ağalara, ıo’u ise darüssa’ade ağalarına ayrılmış, 16 kaz ile 33 ördek paşalar ile belirtilen diğer gruplardan biri arasında paylaştırılmış, aslan payı yine vezirlere düşmüştü.
Şerbet konusu belirsiz kalıyor; öğrenebildiğimiz tek şey şerbetin 48 kıyye (yak. 61.6 kg) şeker içerdiği ve bürokratlara ikram edildiğidir.“Yağma” geleneğinden sadece divan-ı hümayuna verilen ziyafet-i 'id-i şerif listeleri söz ediyor.
Bu geleneğin, Ziya Gökalp’in de gözlemlediği üzere, Orta Asya Türk geleneği olan potlaçtan yadigâr kaldığı aşikârdır.
Kaz Tiridi (Kaz Asma) Tarifi - Samsun
Geleneksel Türk Mutfağında da Samsun'un Her İlçesinde Yapılmakla Birlikte Daha Çok İç Bölgelerde Yoğun Olarak Yenilmektedir.
Kaz Tiridi (Kaz Asma) Tarifi Kullanılan Malzemeler :
* 1 Adet Bütün Kaz,
* 300 Gr Bulgur,
* 600 Gr Kaz Suyu,
* Yeteri Kadar Pide Ve Tuz
Kaz Tiridi (Kaz Asma) Tarifi Yapılışı:
Temizlenen kazın deri ve bağırsak civarındaki yağları küçük küçük doğranarak bir kapta eritilir.
Bütün olarak haşlanmış kazın suyundan iki kepçe su ve tuz konur.
Yufkalar dilim dilim kesilerek yağlı suya batırılıp bir tepsiye dizilir.
Kaz suyu ile pişen bulgur pilavı tepsiye dökülür.
Üzerine eritilmiş kaz yağından gezdirilir. Kaz eti parçalara ayrılarak pilavın üzerine konur.
Samsun Kaz Tiridi 27.12.2011 tarihinde 174 sayılı kararla mahreç türünde coğrafi işaret alarak tescillenmiştir.