Tunus'un Geleneksel Yemeği "Kuskus Şerkav"
Mahir CİİDAN
Tunus'un geleneksel yemeği "kuskus şerkav". Tunus'un doğusunda yer alan Munastır kenti, bölge halkının sofralarından eksik etmediği şerkav balığıyla yapılan geleneksel kuskus şerkav yemeğiyle ön plana çıkıyor.
Munastır halkının ana yemeği olarak kabul edilen ve boyu 4 santimetreyi geçmeyen şerkav balığı, kent sakinlerinin bayram ve özel günlerde meşhur kuskus yemeği başta olmak üzere birçok farklı yemeğe eklenerek hazırlanan sofraları süslüyor.
Her yıl Munastır kentinin sahilinde şerkav balığı şenlikleri düzenlenerek, şenliğe katılanlara sunulan farklı yemekleri tatmaları için sofralar hazırlanıyor. "Herkes İçin Yemek Sanatı" isimli yerel bir dernek, Munastır kentinin özellikleri arasında yer alan kuskus şerkav yemeği için bu yıl özel bir gün düzenledi.
Büyük yemek ustaları, düzenlenen bu özel günde aslına uygun olmasına gayret ederek yemeği geleneksel yöntemle hazırladı.
Munastır kentindeki büyük yemek ustalarından El-Mazri İsa, yaptığı açıklamada, kentin, tarih boyunca şerkav balığıyla yapılan kuskus yemeğiyle tanındığını, bunun Tunus'a özel bir yemek olduğunu ve başka yerde bulunmadığını belirtti.
Şerkav balığının Munastır sahillerindeki taşların arasında dar alanlarda bulunduğunu ve büyük ağlarla avlanıldığını aktaran İsa, balıkçıların bunlardan sadece birkaç kilo avlayabilmek için tüm gününü harcadığını kaydetti.
Bu tür balıkların pişirme yönteminin çok özen istediğini ve sağlığa birçok faydasının bulunduğunu aktaran İsa, Munastır kenti sakinlerinin bu özel yemeği günümüze kadar mahafaza ettiklerini, bunun da onları evlerinde bu balıktan büyük miktarda stoklamaya yönlendirdiğini ifade etti.
Herkes İçin Yemek Sanatı Derneği Başkanı Hilmi Kahbiş de kuskus şerkav yemeğinin aslında bir Akdeniz yemeği olduğunu aktardı.
Balıkçılık kaynakları ve deniz bilimcilerinin yaptığı araştırmalara göre şerkav balığının Tunus'un dışında İtalya, Yunanistan ve İspanya gibi Avrupa ülkelerinin sadece sınırlı yerlerinde bulunduğunu dile getiren Kahbiş, kuskus şerkav yemeğinin ise Tunus'un sahil kentleri arasında sadece Munastır kentine özel olduğunu belirtti.
Çok yönlü yerel özelliği yansıtan bu yemek, Munastır kentinin medeniyet ve tarihi özelliğinden dolayı Tunus'un önemli turistik yerlerinden biri olması hasebiylede kente aşık olan yerli ve yabancı turistleri kendisine çekiyor.
Munastır, Akdeniz'e nazır çarpıcı manzaraya sahip çekici bir şehir.
Sahil şeridi, 3 küçük adaya bakan ve sahilleri parlak mavi özelliğine sahip Munastır kenti boyunca uzanıyor.
Yöre halkının anlattıklarına göre, El-Maide, El-Vustaniyye ve El-Gadasi'den oluşan söz konusu 3 adada çok sayıda mağara bulunuyor. Önceleri 42 olan balıkçılığa müsait mağara sayısı şimdi 6'ya düşmüş durumda ve şerkav balığı bu mağaralarda bulunuyor. Bu mağaralar her türlü balığın yaşayabileceği bir ortama sahip.
Balıkçılık, Munastır sakinlerinin asli geleneksel mesleklerinden biri olarak kabul ediliyor. Deniz ürünleri, eski çağlardan beri bölge halkının ana geçim kaynağını oluşturuyor.