Şanlıurfa'nın Yöresel Yemekleri Sergilendi
ŞANLIURFA'nın zengin mutfak kültürü yaşatmak ve turizm sektöründe yöresel yemeklerin yapımını ve sunumunu sağlayacak aşçı ve aşçı yardımcılarının yetiştirilmesine yönelik başlatılan 'Yöresel Ev Yemeklerini Yaşatma Projesi' kapsamında 6 ay eğitim gören kursiyerlerin hazırladığı 80 çeşit yöresel yemekler sergilendi.
Şanlıurfa mutfağıyla özdeşleşen yöresel yemeklerin yapımını öğrenmek için 6 ay boyunca usta öğretici Hatice İnan'dan yöresel yemekleri öğrenen kursiyerler, eğitimlerinin ardından öğrendikleri yöresel yemekleri hazırlayarak bir alışveriş merkezinde sergiledi.
Semsek, borani, ağzı açık, ağzı yumuk, kelle tirit ve birçok tatlı çeşidinin sergilendiği yöresel yemek sergisindeki yemekler vatandaşlar tarafından tam not aldı.
Şanlıurfa yöresel yemeklerinin sadece kebap çeşitlerinden ibaret olmadığına dikkat çeken Şanlıurfa Vali Yardımcısı Tarık Açıkgöz de Şanlıurfa’nın çok zengin bir mutfak ve yemek kültürüne sahip olmasına rağmen bazı yemeklerin yapılmadığını ve unutulmaya yüz tuttuğunu, projeyle bunun önüne geçmeyi amaçladıklarını söyledi. Açıkgöz, şöyle dedi:
"Geçmişten gelen en zengin kültürel miraslarımızdan Şanlıurfa geleneksel mutfak kültürünün; şehrin kalkınması ve gelişmesi, tanınırlığının arttırılması, ilimiz mutfağının bir miras olarak yaşayan bir kültüre dönüştürülmesi, bunun yanı sıra yemek sunulan mekanların hijyenik şartlara uygun olması, görsel güzelliklerin hazırlanması, kaliteli yemek ve yiyecek-içecek sektöründe ihtiyaç duyulan uygulamalı bilgi ve becerilerle donanmış ve bu alana hizmet verecek uzman personel (aşçı yardımcısı) yetiştirmeyi amaçlıyoruz.
Bu amaçla İstihdamın korunması ve artırılması, işsizlerin mesleki niteliklerinin geliştirilmesi ve işsizliğin azaltılması yönündeki çalışmalar çerçevesinde ŞURKAV tarafından mutfak ve yemek kültürünü zenginleştirmek, unutulan ve yapılmayan mahalli yemeklerimizin tekrar yapılarak günümüze kazandırılması.
Amacıyla aşçı yardımcılığı kursu düzenleyerek, geleneksel Urfa mutfağına kalifiye elemanlar yetiştirerek, geleneksel yemek kültürünün yaşatılması, mesleki yeterliğini kazanan aşçı yardımcıları, yiyecek-içecek sektöründe, konuk evlerinde, restoran, otel, yemek fabrikalarında, kurum mutfaklarında, istihdam edilmelerini sağlamak ve kendi işlerini kurmalarını kolaylaştırmayı hedefliyoruz."