Osmaniye’de Yer Fıstığı Hasadı Başladı
Osmaniye'de yer fıstığı hasadı başladı. Vali Ömer Faruk Coşkun, traktörle ilk yer fıstığı hasadını yaptı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İbrahim Sağlam, Cevdetiye beldesindeki Yağlı Tohumlar Araştırma Enstitüsü arazisindeki etkinlikte, gazetecilere yaptığı açıklamada, 2017’de yer fıstığının toplam ekim alanının 126 bin 140 dekar olduğunu, 47 bin 933 ton rekolte beklendiğini söyledi.
Türkiye yer fıstığı üretiminin yaklaşık yüzde 40’ının Osmaniye’de yapıldığını anlatan Sağlam, ''Türkiye’de üretilen yer fıstığının yüzde 90’ı Osmaniye’de işlenerek ülke geneline pazarlanmaktadır. Yer fıstığı, Osmaniye ekonomisi için vazgeçilmez konumda olan önemli bir üründür. Osmaniye’de tarımsal sanayinin temelini yer fıstığı oluşturmaktadır.
İlimizde genelde yer fıstığının
Topraktan Tabağa çerez olarak değerlendirilmesine yönelik sanayi tesisleri bulunmaktadır. Bu da sanayileşme ve ekonomiye katkı bakımından Osmaniyeyi sektörün merkezi konumuna getirmektedir. Zira bu sektörde yaklaşık 10 bin aile geçimini sağlamakta, irili ufaklı yaklaşık 350 işletmede 3 bin 500 aile çalışmaktadır" dedi.
Geçen yıl çiftçilerin yer fıstığından 151 milyon 118 bin 820 lira gelir elde ettiğini aktaran Sağlam, şunları kaydetti:
''Yer fıstığı üretimi yapan çiftçilerimize bu yıl dekara 9 lira mazot desteği, 4 lira gübre desteği, sertifikalı tohum kullanan üreticilere dekara 15 lira ve sertifikalı tohum üretimi yapan üreticilere de kilogram başına 0,8 lira destek verilmektedir.
Ayrıca Kırsal Kalkınma Yatırımların Desteklenmesi Programı Ekonomik Yatırımlar kapsamında yer fıstığının işlenmesi, paketlenmesi ve değerlendirilmesi gibi konularda hibe desteği verilmektedir.
2006-2017 yıllarında Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı Ekonomik Yatırımlar kapsamında 23 adet yer fıstığı işletmesine toplam 5 milyon 599 bin 480 lira hibe ödemesi yapılmıştır.''
Açıklamanın ardından Osmaniye Valisi Ömer Faruk Coşkun, traktörle ilk yer fıstığı hasadını yaptı.