Gaziantep’te Yemek Bir Kültür Etkinliğidir

Gaziantep’te Yemek Bir Kültür Etkinliğidir

Adil Sani Konukoğlu, Gaziantep Sanayi Odası, Yönetim Kurulu Başkanı Türkiye’nin önemli lezzet duraklarından...

Gaziantep’te Yemek Bir Kültür Etkinliğidir
Türkiye’nin önemli lezzet duraklarından Gaziantep, yemeğin hazırlanmasından tüketilmesine kadar özgün bir kültür olarak öne çıkan, dünyada gastronomi ile özdeşleşen az sayıdaki merkezden birisidir.
 
Adil Sani Konukoğlu, Gaziantep Sanayi Odası, Yönetim Kurulu Başkanı
Türkiye’nin önemli lezzet duraklarından Gaziantep, yemeğin hazırlanmasından tüketilmesine kadar özgün bir kültür olarak öne çıkan, dünyada gastronomi ile özdeşleşen az sayıdaki merkezden birisidir.
 
Dünyada mutfaklar “Çin Mutfağı”, “İtalyan Mutfağı” gibi ülke adı ile tanımlanırken, kent adı ile tanımlanan tek mutfak sanırım Gaziantep mutfağıdır. Salatalarından çorbalarına, kebaplarından tencere yemeklerine kadar mutfağımız bir kültürdür. 
 
Gaziantep mutfağında kullanılan sebze ve meyvelerin pazardan alınması, kasapların yetkinliğine rağmen, alınacak etin nasıl olması gerektiğinin izahlı olarak anlatılması, törensel olmakla beraber hemen herkesin adeta sıradan işlemidir. 
 
Yemeğe katılacak ürünlerin hazırlanması, yemek fırında pişirilecekse tepsinin fırının ne tarafına konulması ve fırın sıcaklığının ne olması gerektiği gibi fırıncıya iletilen bilgiler de herkesin özümsediği konulardır. 
 
Gaziantep’te en az ev kadınları kadar, erkekler de yemek konusunda yetkindir, zanaatkârdır. Yemeğin sofra öncesi ve sofraya gelme süreci, herkesin benimsemesi dolayısıyla normal bir işlem gibi görünse de törenseldir, örneği olmayan kültürdür. 
 
Gaziantep, tarihi İpekyolu güzergâhında bulunması, bereketin sembolü Fırat’ın kıyısında yer alması ve o dönem için çok büyük önem taşıyan çakmaktaşı ocakları sayesinde medeniyetlerin buluşma noktası haline gelmiştir. 
 
Bu özelliklerinin yanı sıra, günümüzde de Doğu ve Güneydoğu illeri başta olmak üzere, ülkemizin dört bir yanından gelen ve kaynaşan nüfus sayesinde, Gaziantep mutfağı zenginleşme sürecini devam ettirmektedir. 
 
Gaziantep’i “yurt edinen” değişik kültür ve coğrafyalardan insanlar sayesinde farklı, ancak ortak bir damak tadı gelişmiş ve günümüzün zengin Gaziantep Mutfak Kültürü ortaya çıkmıştır.
 
Evrensel bir zenginliğimiz olan Gaziantep mutfağı, Avrupalı Seçkin Destinasyonlar Projesi’nin (EDEN) 2015 yılı Ulusal Destinasyonu “Yerel Gastronomi ve Turizm” te­ması ödülünü almıştır.
 
Ayrıca, UNESCO Yürütme Kurulunun aldı­ğı karar doğrultusunda 116 şehrin katılımı ile kurulan “Yaratıcı Şehirler Ağı” Listesine 11 Aralık 2015 tarihinde girerek Dünya Mut­fağında hak ettiği yeri almıştır.
 
Akdeniz ile Mezopotamya arasındaki mihenk noktası olan Gaziantep’in, gastronomi alanında yakaladığı başarı, kentin tanıtımı ve ekonomisine ciddi katkı sağlamaktadır. Gaziantep Sanayi Odası olarak Gaziantep’in simgesi, alametifarikası haline gelen baklavamızın tescili için büyük çaba gösterdik. 
 
Şu ana kadar Türkiye’nin Avrupa Birliği’nden tek coğrafi işaret tescili Gaziantep baklavasıdır. Bu, gastronomiyi destekleyen bir unsurdur. Gastronomi şehri olarak şehrimizi daha ileriye götürmek için mücadeleye devam edeceğiz. 
 
Bize bu lezzet zenginliği bırakan atalarımıza ve gastronomi şehri olmamıza katkı sağlayan bütün kurum ve kişilere teşekkür ediyorum.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler