Türkiye'de Müze Fiyatları Pahalı Mı?
Türkiye, müze ve ören yerlerine giriş ücretiyle Avrupa’nın en pahalı ülkesi. Bu durum ise vatandaşların tepkisine yol açıyor. Türkiye, müze ve ören yerlerine giriş ücretiyle Avrupa’nın en pahalı ülkesi. Bu durum ise vatandaşların tepkisine yol açıyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yaptığı giriş ücreti zamlarının ardından ziyaretçi sayısında düşüş yaşanmıştı. Belirlenen rakamlara göre; Ayasofya Müzesi, Topkapı Sarayı Müzesi ve İzmir Efes Ören Yeri 40 TL ile başı çekiyor. Vatandaşlar, Denizli Pamukkale ören yerine 35 TL, Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesine 30 TL, İstanbul Kariye Müzesine 30 TL, Antalya Perge ören yeri, Çanakkale Troia Ören Yeri, İstanbul Topkapı Sarayı Harem Bölümü, Antalya Aspendos Ören Yerine 25 TL ödüyor.
Vatandaş Zorlanıyor
Müze ve ören yerlerinin özellikle aile ve arkadaş gruplarıyla ziyaret edilmek istendiğinde ücretler azami boyutlara ulaşabiliyor. Örneğin; şu anda İstanbul Topkapı Sarayı veya Ayasofya Müzesi’ni ziyaret etmek isteyen 4 kişilik bir aileden toplam 160 TL giriş ücreti alınıyor.
Türkiye'den Damla Peker'in haberine göre, kendi ülkelerinde ve şehirlerinde aileleriyle bu yerlere gitmek isteyen vatandaşlar zorlanırken; bu durumu Kamu Denetçiliği Kurumu’na bildirerek yardım istendi. Vatandaşlar, fiyatların daha makul seviyelere düşürülmesini talep ederken; ombudsmanların konuyla ilgili vereceği karar tavsiye niteliğinde olacak ve bakanlığa iletilecek.
Ziyaret Yarıya Düştü
Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre; 2000-2014 yılları arasında 6 milyon 887 bin 433 olan ziyaretçi sayısı 2014 yılına kadar 29 milyon 774 bine yükselirken; yaşanan terör olayları ve turist sayılarında azalma dışında en son yapılan zamlarla birlikte ziyaretçi sayısı düşüşe geçti. Müze ve ören yerlerini 2015 yılında 28 milyon 454 bin kişi ziyaret ederken; geçen yıl bu sayı yüzde 42 azalarak 16 milyon 746 bine düştü.
Geçen yıl en çok ziyaret edilen ilk 4 müze ve ören yeri ziyaretçi istatistiklerine bakıldığında ise en çok ziyaret edilen 2 milyon 429 bin ile Konya Mevlana Müzesi olurken; ardından 1 milyon 463 binle İstanbul Topkapı Sarayı Müzesi ve İstanbul Ayasofya Müzesi ile 974 bin 508’le Denizli Hierapolis (Pamukkale) ören yeri geliyor.
Müze Kart 50 TL
Kültür Bakanlığı, 2008’de halkın müzelere ilgisini artırmak için müze kart uygulamasını başlattı. “Müzekart+” ile bir yıl boyunca 300’ü aşkın müze ve ören yeri gezilebildiği gibi bazı özel müzeler ücretsiz ziyaret ediliyor, sergiler ve tiyatro temsilleri indirimli seyrediliyor. Kafe ve hediyelik eşya mağazalarındaki alışverişlerde daha az ücret ödeniyor. Ücreti ise 50 TL.
Louvre 12 Avro
Satın alma gücüne bakıldığında Avrupa’daki müze ücretleri daha uygun. Paris‘teki Louvre Müzesine 12 avroya girilebilirken, Londra’daki British Müzesi ise bedava gezilebiliyor. Amsterdam’daki Vincent van Gogh Müzesi 12 avroya, Barselona’daki Picasso Müzesi 9 avrnoya ziyaret edilebiliyor. Madrid’deki Prado Müzesi ise 18.00 ile 20.00 arasında ücretsiz.
Uzmanlar Ne Dedi?
TURSAB Genel Sekreteri Çetin Gürcün: "Ziyaretçi sayısının düşüşü turistten kaynaklanıyor. Türk vatandaşları için çok uygun fiyata bütün müzelere girme imkanı veren Müze Kart var. Yerli vatandaşa çok uygun. Dünyadaki müzelerle kıyaslandığında sahip olduğu değere bakıldığında Türkiye’deki müzeler çok daha uygun. Müze Kart Projesi’yle daha fazla vatandaşımız daha fazla müzeyi ziyaret ediyor."
TÜROFED Başkanı Osman Ayık: "Önemli olan, bu değerlerin tanınırlığını ve bilinirliğini artırmak. Bizim amacımız şu olmalı; ülkemize ziyaretçi olarak gelen herkesi mümkün olabiliyorsa bu değerlerle buluşturmak lazım.
Bunun için de fiyatlandırmada değişiklik yapılması bekleniyorsa yapmak lazım, daha iyi tanıtım ve bilgilendirme yapmak gerekiyorsa bunları da yapmak lazım. Burada seyahat acentelerinin bu konuda mümkün olduğunca motive edici birtakım yolları, metotları da geliştirmek lazım. Bu şekilde bu insanların oralara ziyaretini daha çok sağlarsınız, Türkiye bağımlılığını artırırsınız. Ülkede yaşayan insanlarda da tarih şuurunu geliştirirsiniz.