Yumurta Krizi Mayoneze De Sıçrayabilir

Yumurta Krizi Mayoneze De Sıçrayabilir

Hollanda'dan ithal yumurtaları içeren sandviç ve salataları kaldırdı. Belçika, Hollanda ve Almanya'daki marketler...

Yumurta Krizi Mayoneze De Sıçrayabilir
Avrupa'nın en büyük yumurta üreticisi ve ihracatçısı Hollanda'nın başı çektiği kriz Kıta Avrupa'sını aşarak Hong Kong'a kadar ulaştı. Pek çok ülkede yumurtalar raflardan indirildi, tedbirlerin Hollanda menşeli mayonez, dondurma gibi yumurta ihtiva eden ürünler için de alınması bekleniyor.
 
Almanya'da Aldi marketler zincirinin ağustos ayı başında Hollanda'dan gelen yumurtaları raflardan indirmesiyle gün yüzüne çıkan yumurta krizi, Hollandalı çiftlik temizlik şirketi Chickfriend'ın, Belçikalı haşere kontrol firması Poultry Vision'dan aldığı Fipronil içerikli ilaçları yumurta çiftliklerinde kullanmasına dayanıyor...
 
İzleyen süreçte İngiliz süpermarket zincirleri Sainsbury's, Morrisons, Waitrose ve Asda reyonlarından Hollanda'dan ithal yumurtaları içeren sandviç ve salataları kaldırdı. Belçika, Hollanda ve Almanya'daki marketler milyonlarca yumurtayı raflardan indirdi. Bu arada benzer tedbirlerin Hollanda menşeli mayonez, dondurma gibi yumurta ihtiva eden diğer gıda ürünleri için de alınması bekleniyor.
 
Türkiye'deki yumurtalar inceleniyor
Öte yandan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı gelişmeleri yakından takip ediyor. Bakanlık bu kapsamda Türkiye genelinde üretici firmalar ve marketlerden yumurta örnekleri alarak yasaklı Fipronil maddesini ihtiva edip etmediklerini araştırıyor. Konuya dair bilgi veren Bakanlık yetkilileri, İl Müdürlükleri aracılığıyla yumurta örneklerinin toplanıp analiz edildiğini, sürecin devam ettiğini söyledi.
 
"Henüz bir olumsuzluk bildirilmedi"
Bakanlığın çalışmalarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (Yum-Bir) Başkanı Hasan Konya, analizlerin sürdüğünü kaydetti. Konya, "Bakanlık, üreticiler, aracılar ve marketlerden numune topluyor. Alınan ilk sonuçlara göre bize olumsuz bir durum bildirilmedi" dedi.
 
Avrupa'da yaşananları anlayamadıklarını da ifade eden Konya, "Belçika yetkilileri durumun ilk olarak Kasım 2016'da tespit edildiğini söylüyorlar. Kaçak olarak bu maddeyi nasıl kullandılar, nasıl bugüne kadar gizlediler?" diye sordu.
 
"Güya en iyiyi, en doğruyu AB yapıyor" diyen Konya, "Deli dana onlarda çıktı, kuş gribi, salmonella onlarda çıktı. Şimdi de bu. Durum ortada" şeklinde konuştu.
 
Hong Kong'a kadar uzandı
Avrupa'daki soruşturma iki firma üzerinde yoğunlaşmış durumda; Belçikalı haşere kontrol firması Poultry Vision ve bu firmanın ürünlerini sattığı Hollandalı çiftlik temizlik şirketi Chickfriend. Poultry Vision, Chickfriend'a ürün sattığını doğruladı ancak başka açıklama yapmadı. Bu firmalarla irtibatlı olduğu tespit edilen 100'den fazla çiftlik ise kapatıldı.
 
Belçika, Hollanda, Almanya ve Fransa'daki yumurta çiftliklerinde üretilen Fipronil'li yumurtaların; Fransa, Almanya, Birleşik Krallık, İrlanda, Belçila, Hollanda, İspanya, İsveç, Avustralya, İtalya, İsviçre, Romanya, Polonya, Lüxemburg, Danimarka, Slovakya, Slovenya ve Hong Kong'da satıldığını tespit edildi.
 
İngiltere'de 700 bin, Almanya'da 10.7 milyon, Hollanda'da 10 milyon ve Fransa'da 244 bin 'zehirli' yumurta olduğu belirtiliyor.
Devam eden soruşturmaya ilişkin bilgi veren AB Komisyonu sözcüsü, Hollanda, Belçika, Almanya ve Fransa'da ilaç tespit edilen çiftliklerin kapatıldığını açıkladı. Fransa Tarım Bakanı Stéphane Travert, nisan ayından bu yana Fipronil kullanılan çiftliklerden çıkan 250 bin yumurtanın satıldığı, bu çiftliklerin kapatılacağını söyledi. Hong Kong hükümetine bağlı gıda güvenliği merkezi de Hollanda'dan gelen yumurtalarda Fipronil tespit edildiğini, marketlerden, bu ürünleri kaldırmalarını istediklerini bildirdi.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler