• Köyde Yaşamak İsteyenlere Duyurulur

    Köyde Yaşamak İsteyenlere Duyurulur

  • Köyde Yaşamak İsteyenlere Duyurulur

    Köyde Yaşamak İsteyenlere Duyurulur

  • Köyde Yaşamak İsteyenlere Duyurulur

    Köyde Yaşamak İsteyenlere Duyurulur

  • Köyde Yaşamak İsteyenlere Duyurulur

    Köyde Yaşamak İsteyenlere Duyurulur

  • Köyde Yaşamak İsteyenlere Duyurulur

    Köyde Yaşamak İsteyenlere Duyurulur

  • Köyde Yaşamak İsteyenlere Duyurulur

    Köyde Yaşamak İsteyenlere Duyurulur

  • Köyde Yaşamak İsteyenlere Duyurulur

    Köyde Yaşamak İsteyenlere Duyurulur

  • Köyde Yaşamak İsteyenlere Duyurulur

    Köyde Yaşamak İsteyenlere Duyurulur

  • Köyde Yaşamak İsteyenlere Duyurulur

    Köyde Yaşamak İsteyenlere Duyurulur

  • Köyde Yaşamak İsteyenlere Duyurulur

    Köyde Yaşamak İsteyenlere Duyurulur


Köyde Yaşamak İsteyenlere Duyurulur

Şehir hayatından çıkmak istiyorsunuz ama bunu nasıl yapabilirim diyorsanız bu yazı tam size göre! Öncesinde...

Köyde Yaşamak İsteyenlere Duyurulur "Gürcan GÜR"
Şehir hayatından çıkmak istiyorsunuz ama bunu nasıl yapabilirim diyorsanız bu yazı tam size göre! Öncesinde söyleyelim bu yaptığımız çalışmadaki unsurlar, fiyatlar, ürünler köyün hangi şehirde olduğuna ve doğasına göre değişiklik gösterir. Eksik kalan bilgi ve harcamalar görürseniz yorum olarak eklerseniz onu yazıya dahil edebiliriz.
 
Çekirdek bir aile olarak köye yerleşeceksiniz. Ev alacak, arsa alacak paranız yok hemen vazgeçmeyin! Kiralama yapabilirsiniz. Tahmini fiyatları biz sizin için araştırdık. Tabi imkânınız varsa ev ve araziyi satın da alabilirsiniz bu size kalmış.
 
Köy evi kriterleri
Ortalama 70mt2 bir ev sizin sıcak bir aile hayatı için yeterli olacaktır. Öyle şehir hayatındaki gibi daha abartılı ölçüler getirmeyin aklınıza. Tabi uygun fiyata hem geniş hem de bahçesi daha büyük bir yer bulursanız orası da olur. Ama dikkat etmeniz gereken şeyler var. Öncelikle ev iyi durumda olmalı yoksa çok masraf çıkabilir. Mümkünse ufak birkaç onarım ile içine geçilebilmeli. Çatı sağlam mı, duvarlar ne durumda, çok eski ve bakımsız bir ev bol tadilat demek. Elektrik ve suyu çekili ve kullanılabilir durumda olduğundan emin olun.
 
Bahçe
Ortalama 500mt2 bahçe sizin günlük ihtiyaçlarınıza yönelik sebze ve meyveleriniz için yeterli olacaktır. Burada önemli etkenler bahçe toprağı iyi mi? Eğer bol ot, bitki ve ağaç varsa zaten verimli olduğunu anlarsınız. Ama killi üstü ezilmiş ve pek bitki yoksa orada bahçe sizi sıkıntıya sokabilir! Bahçeniz için yazlık ve kışlık ayrı meyve ağaçları ekebilirsiniz, böylece hem yaz hem kış meyve ihtiyacınız karşılamış olursunuz. Ayrıca ekeceğiniz sebze ve meyveden başka bahçenizde çiçekler de olsun. 
 
Böylece bahçeniz arıları çekebilir ve bitkilerin çiçeklerinin döllenmesi daha verimli olur.
Buna ek olarak bahçenize bir kovan da koyabilirsiniz. Bu sayede balınız da olur Bahçenizde ilaç ve suni gübre kullanmamaya özen gösterin. Doğal yöntemlerle güzel ve zehirsiz gıdalar yetiştirebilirsiniz. Ektiğiniz meyve ağaçları türüne göre büyüyerek 3 senenin sonunda ilk meyvelerini vermeye başlayabilir. O yüzden bunu da hesaba katın! Bahçeye gübre atacaksanız kendi hayvanlarınızın gübresini kullanabilirsiniz.
 
Ağıl ve odunluk
Hem keçi veya ineğiniz için hem de odun, araç-gereç ve malzemeleriniz için bir yere ihtiyacınız olacak. 30mt2 ve üzeri bir yer bunun için yeterli olacaktır. Kiraladığınız yerde buraların da sağlamlığını mutlak suretle kontrol ediniz. Kışın odunlarınız ıslanırsa büyük sıkıntı yaşarsınız, aletleriniz paslanabilir, hayvanlarınız hasta olabilir.
 
Türk Aşçı Haberleri Alternatif Tavsiye;
Türk Aşçı Haberleri Olarak İnternet üzerinde yapmış olduğumuz bir araştırmada sizlere layık bulduğumuz “Kentten Köye Göç Eden Bir Ziraat Mühendisi: Köyde Yaşamak, Çalışmak, Sorunlar ve Öneriler” ile ilgili alternatif bir videonun sunumundan da faydalanabilirsiniz. 
 
 
Kümes
3-5 tavuk alabilecek hem kapalı hem açık alanı olan bir kümes ortalama 5 mt2 yeterli olacaktır. Bu yapıyı altı boş ve tekerlekli yapabilirseniz, arada kafesin yerini değiştirip tavuklarınızın taze ot ile beslenmesini sağlayabilirsiniz. Yediğiniz sebze ve meyve atıklarıyla da tavuklarınızı besleyebilirsiniz. Etrafının iyi kapandığından emin olun yoksa tavuklarınıza musallat olacak bir hayvan tavuklarınızı kaybetmenize neden olabilir!
 
Balık göleti
Gölet yapmak tercih meselesi. Eğer yakınınızda balık tutabileceğiniz bir yer yoksa, ufak bir suni göl yapıp kendi balığınızı yetiştirebilirsiniz. Bu sayede bahçedeki canlı çeşitliliği de artmış olur. Bahçenizde ne kadar çok çeşitlilik varsa o kadar iyi. Bu sayede bazı günler gıdanızın bir kısmını buradan taze balık ile destekleyebilirsiniz.
 
Fırın
Olmazsa olmazlardan! Köy ekmeğini tabi ki kendi fırınımızda pişireceğiz.  Tek tip olanları var ve beraberinde peçka-kuzine ile birleşik olanları var. Bahçenizde mutlaka bir tane olmalı. Kışın ev içinde peçka-kuzine dediğimiz sobayı fırın olarak ta kullanabiliriz.
 
Tarla
5 dönüm kuru tarım için 2 dönüm de sulu tarım için yer kiralanabilir. Buğday, ayçiçeği, nohut, kuru fasulye, mısır… gibi ihtiyaçlar için kullanılabilir. Tahmini kiralama fiyatları mevcut. Burada önemli olan şu nasıl işleyeceksiniz? Kendiniz yapabileceğinizi düşünüyorsanız tohumları alıp kendiniz ekin, köyden bir traktör kiralama şansınız var. 
 
Bunun dışındaki yöntem ise köylü ile anlaşıp emeğin büyük kısmı ve araçları çıkan ürünü bölüşerek anlaşmak.
Örneğin tüm işi ve araç gereci köylünün temin ettiği durumlarda bazı bölgelerde çıkan 3 ürünün 1 i size 2 si köylüye kalıyorken bazı yerlerde yarı yarıya anlaşılabiliyor. Kolaymış gibi anlatıyorum, her şey hemen olacakmış gibi ama şöyle sıkıntılar mevcut. Bu boyutlarda küçük tarla parçaları bulamayabilirsiniz, köylü kiralamaya bilir, kiralarsınız köylü kendi işiyle meşguldür size yardım edemeyebilir. Bu tarz olumsuz durumları göz önünde bulundurmakta fayda var.
 
İnternet şart
Neden derseniz, şehirden köye dönenlerin çoğunda tecrübe ve bilgi eksikliği var. Bu açığı kapatmanın en kolay yolu internet.
Bahçeyi hazırlarken dikkat etmek gerekenler
Bitkilerin ekim zamanları
Hasat zamanları
Bitkilerde oluşan hastalıklara çözüm bulmak
Yapılacak bir tamirat için bilgi edinmek
Aklınıza gelebilecek bir sürü iş ve ihtiyaç olacak bunları gidip hep birilerine sormak olmaz. Görsel bir kaynak özellikle çok yararlı olur. İnternetiniz varsa uğraştığınız konularla ilgili gruplara üye olup birçok şeyi kendiniz öğrenebilirsiniz. Kendinize ait bir blog ya da facebook sayfası üzerinden yaptıklarınızı anlatıp belki arkadaşlarınızı da kendinize komşu yapabilirsiniz.
 
Tadilat tamirat
Genellikle köylü tüm işini kendi görür. Siz bu tarz tamirat işlerinde daha önceden tecrübeli değilseniz bu sıkıntıya neden olur. Çünkü köye bir tamirci getirmek zor, bazen komşularınız size yardım edebilir ama bu hep olmaz. En iyisi kendiniz yapmayı öğrenin bunun için en kolay yaptığınız işle alakalı bir video izlemek olabilir.
 
Türk Aşçı Haberleri Alternatif Tavsiye;
Türk Aşçı Haberleri Olarak İnternet üzerinde yapmış olduğumuz bir araştırmada sizlere layık bulduğumuz “Neden ŞEHİR hayatı yerine KÖY hayatını tercih ettim ?” ile ilgili alternatif bir videonun sunumundan da faydalanabilirsiniz. 
 
 
Hazırlıklı olmak
Yazın köyde her şey boldur ama kışın da tam tersi bir durum var. Süpermarketler yok, bazı köylerde bakkal bile olmayabiliyor! O yüzden kışa hazır olmak gerekli. Öncelikle kışın çok soğuk ve yağışlı olan yerler için yakacak deponuzun dolu olduğundan ve içeri su almadığından emin olun. Yazın fazla fazla olan ürünleri depolamak için konserve yöntemini kullanabilirsiniz. Birçok ev hanımı bilir, özellikle daha çok domates için kullanılır. Domatesleri rendeleyerek ya da ufak ufak doğrayıp tuz ve sarımsak gibi katkılarla da pişirip sıcakken kavanozlara doldurup kapatma yöntemi. 
 
Bakliyat stokları, un, su gibi malzemelerin bozulmadan saklayabileceğiniz yerlerde depolamalısınız.
Bazı meyvelerinizi, domates, biber gibi bazı sebzelerinizi güneşte kurutabilirsiniz. Çilek, vişne, şeftali reçelleri yapabilirsiniz. Yufka pişirip onları kurutmak suretiyle kışa ıslayarak gözleme ve börek yapımında kullanabilirsiniz. Bazı köy yolları kar yağdığında birkaç ay kapalı olabilir bunu göz önünde bulundurunuz. İlk yardım setiniz olsun. Kendi yiyeceğiniz gibi hayvanlarınız içinde kışlık hazırlamalı ve depolamalısınız.
 
Köyde yaşamak hakkında
Köylerin çoğunda belli ekim ve biçim dönemleri vardır. Bu dönemler yoğun geçer. Havalar iyi giderken yapacak bir sürü iş vardır. Ama kışında yapacak şey sayısı çok az. Kahvede oturmak çözüm değil! Eğer kendinize bir yan gelir yapmak isterseniz kış bu iş için çok uygun. Bu bir el işi olabilir. El beceriniz varsa kış boyu bazı şeyler üretip yaza girerken bunları satabilirsiniz. Bu sayede kışın canınız sıkılmamış olur. Kitap okuyabilirsiniz, internet üstünden teorik bilgiler öğrenip yazın uygulayabilirsiniz.
 
Kahveye de gidin muhakkak dostluklar kurun, ne olmuş ne bitmiş. Aklınıza takılan bazı şeyleri sorabilirsiniz.
Yaşlı dedeler vardır kahvenin daimi müşterisi. Birçok konuda çok tecrübeleri vardır ve çoğu da konuşmayı anlatmayı sever. Size çok faydası dokunabilir. Yazın boş kaldığınızda bazı komşularınıza yardım edebilirsiniz. Bu yardım karşılığında para ya da yardım ettiğiniz işle alakalı bir şeyler alabilirsiniz. Örneğin karpuz-kavun toplanacak yardım ettiniz buna karşılık size gönlünden ne koparsa o kadar o ürünlerden verebilir.
 
Böyle bir hayat için ne gerekiyor?
Köyü iyi araştırın, insanları nasıl? Çalışkan bir köy seçmeye çalışın. Birçok köy terk edilmiş gibidir. Her geçen gün azalıyor. Biraz kalabalık bir köy tercih etmeye çalışın. Köy hayatına direk dalmak zor, bir süre hem şehir hem köy hayatını beraber götürmeniz daha doğru olur.
 
Yan geliriniz varsa hayat daha kolay olur.
Örneğin şehirde bir eviniz var ve düzenli olarak kira ücreti geliyorsa işiniz kolay. Yoksa daha çok çalışmanız gerekir. Belki de emeklisiniz. Emekli maaşınızla böyle bir yerde yaşamak gayet mümkün. Aşağıda tahmini bir rakam var. Bu rakam azalabilir artabilir. Bulunduğunuz yere göre değişiklik gösterebilir. Aklınıza gelenleri yorum olarak eklerseniz bende onları yazıya eklerim.
 
Aylık 100tl den 1200 tl ev kirası
Elektrik kullanımı aylık 30tl den 360tl
Su kullanımı aylık 20tl den 240tl
İnternet aylık 30tl den 360tl
Dönümü 100tl den 2 dönüm sulu tarım için tarla kirası 200tl
Dönümü 70ti den 5 dönüm kuru tarım için tarla kirası 350tl
4 tavuk 20tlden 80tl
2 keçi 160tl den 320tl
Tarlayı ekmek ya da ektirmek için bir para harcanır. Bu çok değişken bir durum…
Toplam 3150tl senelik harcanacak tahmini para.
Getiriler de çok değişken;
4 tavuk bir gün yumurtlar bir gün yumurtlamaz ise 1 ayda 60 yumurta yapar tahmini.
Keçi 2 tane eğer ikisi de süt verirse günde 5-6lt sütünüz olur ayda 100-120lt süt yapar.
 
Tarlaya ve bahçenize ne ekerseniz ve ne kadar ekerseniz onu alırsınız. Ürettiğiniz ürünleri köy pazarında yada doğal ürün talep eden kendi arkadaş çevrenize satabilirsiniz.
 
Şuna da değinmeden edemeyeceğim Çin’de birçok aile fabrikalarda çalışıyor çoluk çocuk. Aynı makine gibi ve hem birbirlerini çok az görüyorlar hem de çok az kazanıyorlar. Bir çoğumuz bu sistemin içindeyiz ve her birimiz buna boyun eğiyoruz. Kendinize ve ailenize daha çok zaman bırakın. Gerekirse daha az kazanın, daha çok çalışın… 
 
Türk Aşçı Haberleri Alternatif Tavsiye;
Türk Aşçı Haberleri Olarak İnternet üzerinde yapmış olduğumuz bir araştırmada sizlere layık bulduğumuz “Köyde Yaşamak İçin Çok Heves Etti ve...” ile ilgili alternatif bir videonun sunumundan da faydalanabilirsiniz. 
 

 



Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler