"Ali Nazik" Ramazan Sofralarını Lezzetlendiriyor

Dünyada şehrin adıyla anılan tek mutfak Gaziantep'in en sevilen yemeklerinden olan ve tadını odun ateşinde ...

"Ali Nazik" Ramazan Sofralarını Lezzetlendiriyor
Zuhal KOCALAR
Dünyada şehrin adıyla anılan tek mutfak Gaziantep'in en sevilen yemeklerinden olan ve tadını odun ateşinde közlenen patlıcandan ve zırhta çekilen kuzu etinden alan "Ali Nazik", ramazan sofralarının vazgeçilmezleri arasında bulunuyor.
 
İsmini Arapça güzel, lezzetli yemek anlamındaki "Ala nazik"ten aldığı rivayet edilen kebap, Gaziantep'in geleneksel mutfağını geleceğe taşımak amacıyla Büyükşehir Belediyesince kurulan Mutfak Sanatları Merkezinde eski usullere göre pişirilerek ramazan menülerinde yerini alıyor.
 
Mutfak Sanatları Merkezi şefi Cuma Kaplan: - "Bu yemeği lokantalarda, evlerde herkes yapıyor ama biz bunu eskiler nasıl yapıyorsa o şekilde hazırlıyoruz" Dünyada şehrin adıyla anılan tek mutfak Gaziantep'in en sevilen yemeklerinden olan ve tadını odun ateşinde közlenen patlıcandan ve zırhta çekilen kuzu etinden alan "Ali Nazik" ramazan sofralarını vazgeçilmezleri arasında bulunuyor.
 
Yüzlerce yıllık köklü geçmişiyle, birbirinden lezzetli yemekleri, kebapları ve tatlılarıyla gastronomi alanında adından söz ettiren Gaziantep'e özgü en bilinen yemeklerden Ali Nazik, ramazanda da damakları şenlendiriyor.
Rivayetlere göre zamanında Halep'ten Gaziantep'e gelen bir vali ya da paşa, çeşitli denetimlerde bulunduktan sonra, çat kapı bir eve giriyor. 
 
Evin hanımı da patlıcan, et ve yoğurtla bir yemek yapıyor. Yemeği çok beğenen yönetici, çok lezzetli yemek anlamında "Ala nazik" diyor. Yemek o günden bugüne “Eli Nazik", "Ala Nazik" ya da "Ali Nazik” gibi isimlerle anılıyor.
 
Gaziantep'in geleneksel mutfağını geleceğe taşımak amacıyla Büyükşehir Belediyesince geçen yıl kurulan Mutfak Sanatları Merkezinde (MSM), ustalar büyük bir özenle hazırladıkları bu yemeğe, ramazan menülerinde de yer vererek, turistlerin ve Gazianteplilerin damaklarını tatlandırıyor.
 
Türk Aşçı Haberleri Alternatif Tavsiye;
Türk Aşçı Haberleri Olarak İnternet üzerinde yapmış olduğumuz bir araştırmada sizlere layık bulduğumuz  Anadolu Mutfağı ve Geleneksel Türk Mutfağı Tescilli Yemekler 'imizden “Orijinal Antep Usulü Ali Nazik Tarifi | Ali Nazik Nasıl Yapılır?” ile ilgili alternatif bir videonun sunumundan da faydalanabilirsiniz. 
 
MSM şeflerinden Cuma Kaplan, yaptığı açıklamada, Ali Nazik kebabının Gaziantep'in en bilinen ve sevilen yemeklerinden biri olduğunu belirterek, bunun lezzetinin meşe odunu ateşinde közlenen patlıcandan kaynaklandığını söyledi.
 
MSM'de sadece yöreye özgü yemekleri yaptıklarını aktaran Kaplan, "Her hafta menü değiştiriyoruz ve menülerimizde mevsim yemeklerine yer veriyoruz. Mevsimin hangi meyvesinden, hangi sebzesinden yemek yapılıyorsa menülerimizde de onu ekliyoruz. Gaziantep'in unutulmaya yüz tutmuş yemeklerini gün yüzüne çıkarmayı hedefliyoruz." dedi.
 
- "Yoğurda patlıcanın köz kokusunun geçmesi gerekiyor"
Kaplan, bu yemeklerden birinin de Ali Nazik olduğunu dile getirerek, "Bu yemeği lokantalarda, evlerde herkes yapıyor ama biz bunu eskiler nasıl yapıyorsa o şekilde hazırlıyoruz. Patlıcanları meşe odununda közlüyoruz, süzme yoğurdumuzu kendimiz yapıyoruz. 
 
Kıymasını da zırhla kuzu etinden çekiyoruz. Ali Nazik'te aroma çok önemli. Yoğurda patlıcanın köz kokusunun geçmesi gerekiyor. Közlenen patlıcanları bıçakla doğramıyoruz, bardakla eziyoruz. Böylece aroması içinde kalıyor." diye konuştu.
 
Köz patlıcanlar bardakla ezilirken diğer tarafta da zırhta çekilmiş kuzu kıyması, sade yağda kavruluyor. Ardından içine domates, kırmızı ve yeşil biber, tuz ilave ediliyor. Başka bir kapta ezilen patlıcanlar, iyice çırpılan ve içine 1-2 kaşık normal yoğurt eklenerek yumuşaması sağlanan süzme yoğurtla buluşuyor. 
 
Ardından ince şekilde doğranan sarımsaklar ekleniyor. Pişen kıyma, servis tabağına alınan yoğurt ve patlıcanlı karışımın üzerine dökülerek servis ediliyor.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler