Tahin Konya'dan Lezzet Day Day'dan

Tahin Konya'dan Lezzet Day Day'dan

Her yerde tahinli çörek, elmalı turta var ama insanları Beyazıt'taki Day Day'a çeken bir hikmet var. Bu lezzetin...

Tahin Konya'dan Lezzet Day Day'dan
Her yerde tahinli çörek, elmalı turta var ama insanları Beyazıt'taki Day Day'a çeken bir hikmet var. Bu lezzetin peşinden gidip soluğu Day Day Pastanesi'nde alıyoruz.
 
Tahinli çöreğin meğer tahini çifte kavrulmuş ve taş değirmende çekilmiş olarak Konya'dan, esmerliğini veren dut pekmezi de Malatya'dan geliyormuş.
 
Belirli bir alanda isim yapsa bile kalitesinden ödün vermemek için büyümek istemeyen, her gün müşterilerine aynı ürünleri aynı lezzetle sunan, fazla fazla yapalım çok satalım demeyip az olsun öz olsun diyen mekanlar her zaman kazanıyor. 
 
Bakınız Beyazıt'taki Tarihi Kapalıçarşı Day Day Pastanesi. Börekleri, çörekleri, kokonatları, elmalı turtaları, kekleri dillerden dillere dolaşıyor. Hem mecazi hem de gerçek anlamda... Biz de anlatılanların efsane mi gerçek mi olduğunu görmek, tatmak için Day Day'ın yolunu tuttuk.
 
Üçüncü Kuşağız
Day Day'ın Ermenice'de dayı anlamına geliyor. Mekanın şu anki sahibi ve işletmecisi Mustafa Takyan, "Day Day Kapalıçarşı'da Cebeci Han'ın içinde 1969'da ustam Levon Tekneci'nin babası tarafından kuruluyor. Ben 2002 yılında Ermeni ustalarımın yanına kalfa olarak başladım. 
 
2009'da Levon Tekneci Day Day'ı bana devretti. Biz üçüncü kuşağız yani. Ustalarımın iş prensipleri çok iyiydi. Bize de geçti" diyor. Day Day güne çok erken başlıyor. Sabah 07.00'de kıymalı, peynirli, patatesli, ıspanaklı ve sosili, kaşarlı börek, altı çeşit poğaça ve dört çeşit de talaş böreği çıkıyor.
 
Her Şey Günlük
Çok küçük bir mekan olmasına rağmen bu kadar çeşidi nasıl çıkardıklarına şaşırıyoruz. 11.00'e kadar kahvaltılık börekler bitiyor. Bu saatten sonra çörekler ve tatlı tuzlu atıştırmalıklar, elmalı turtalar, kekler, kokonatlar, acıbademler vitrine çıkıyor. Sonra ekler... Her şey günlük olarak içerideki küçük mutfakta hazırlanıyor, pişiriliyor ve tezgahlara konuyor. Day Day'ın en meşhur lezzetlerinden biri tahinli çörek. 
 
Hikayesini Takyan'dan dinliyoruz: "Tahinli çöreğin tahini Konya'dan geliyor, çifte kavrulmuş ve taş değirmende çekilmiş. Piyasada bulamazsınız. Tamamen bitkisel. Hayvansal hiçbir ürün yok içinde. Esmerliği veren dut pekmezini Malatya'dan getirtiyoruz." Her yerde tahinli çörek, elmalı turta var ama insanları buraya çeken bir hikmet varmış işte.
 
Kapasitemiz Belli
Kokonatın içinde ise sadece yumurta, şeker ve hindistan cevizi var. Sadece pancar şekeri kullandıklarını belirten Takyan, ürünlerin hiçbirinde tatlandırıcı ve glikoz kullanmadıklarının da altını çiziyor. Hamurlar su katılmadan sadece yoğurtla yoğruluyor. Elmalı turta halden alınan elmalarla yine burada yapılıyor. Çok yapalım çok satalım anlayışı olmayan Day Day'da dokuz kişi çalışıyor. Kapasite aynı. 
 
Bugün çok sattık yarın daha çok yapalım diye düşünmüyorlar. Çalışma saatleri sabah 07.00 akşam 19.00. Takyan, "Ürünlerimiz isterse 12.00'da bitsin. Bizim günlük bir kapasitemiz var, onun üstüne çıkmak istemiyoruz" diyor. Müşteriler de bu duruma alışmış şu saatte gidersek şunu yeriz diyerek geliyorlar Day Day'a.
 
Glutensiz Acıbadem Ve Kokonat
* Day Day'ın sabit bir müşteri kitlesi var. Güleryüzlü bir işletmeci olan Takyan günümüzde azalan samimi müşteri ilişkilerine karşı bir örnek oluşturuyor. Neredeyse gelip giden herkesi ismiyle tanıyor. Bizim gibi tavsiye üzerine gelen müşterileri ve elbette Kapalıçarşı'nın olmazsa olmazı turistleri de aynı samimiyetle karşılıyor. 
 
Öğleye doğru çıkan ürünler arasında en çok tercih edilen acıbadem ve kokonat damakları coşturan lezzetinin yanında glutensiz. Acıbademin içinde sadece badem unu, toz şeker ve yumurtanın beyazı var.
 


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler