Dünya Mutfağı Out
Esen EVRAN
Son üç aydır İstanbul’daki restoranlarda dikkati çeken bir dönüşüm var. 2017’nin son aylarında önce Hilton, hemen ardından Divan Otel, restoranlarının bir bölümünü meyhaneye çevirdi. Bunda, belli bir yaşın üzerindeki meyhane müşterisinin Taksim’e inmek istememesi ve otellerin de oda doluluğu dışında metrekare verimliliğini artırma gereksinimi rol oynadı.
Divan Grubu’nun başlangıç noktası olan Divan İstanbul Otel değişime ayak uydurdu. Divan Lokanta, bu yıl ilk kez yılbaşında fasıl organizasyonuna imza attı. Bu organizasyon 25 Ocak-5 Mayıs 2018 tarihleri arasında her cuma ve cumartesi devam edecek.
İşletmeler Zarar Gördü
İstanbul’un restoran işletmecilerinden Yücel Özalp de İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı’nın (İKSV) teras katında bir meyhane açtı. Geçtiğimiz hafta açılışı yapılan Firuze Beyoğlu Türk mutfağını mezelerle zenginleştirmiş. Yücel Özalp aynı zamanda Gümüşsuyu’ndaki Topaz restoranı da yenileyerek Rana isminde bir meyhaneye dönüştürdü. Özalp’a sordum, “Bu dönüşümün nedeni nedir?” diye. Çok haklı ve yerinde gerekçeler sıraladı:
“Beyoğlu’nun pek çok nedene bağlı olarak gerilediğini gözlemliyoruz. Buradaki mekânlar bu gerilemeden çok zarar gördü. İşin bir de diğer kısmı var. Bu yaşadığımız sıkıntılı süreç insanları biraz daha kendini rahat hissettiği yerlere çağırıyor. Şu anda meyhane ve ocakbaşları en çok tercih edilen yerler. Rezervasyon sistemlerinde ilk 10 yerin arasında 4 ocakbaşı, 4 meyhane var. Öte yandan dünya mutfağını besleyen en önemli etkenlerden biri de yabancı turistti. Yabancı deyince Arap turist değil tabii, şu anda Avrupalı turist olmayınca da bu konseptlerin en önemli desteğinden mahrum kaldık.”
Bu arada Yücel Özalp’i bugünlerde en çok heyecanlandıran da bir süre önce kapanan Mısır Çarşısı girişindeki Pandelli’yi yeniden hayata geçirecek olması. Restoranı özüne uygun olarak elden geçirip renove eden Özalp, kapandığında Adıyaman’daki köyüne dönen Sait Şef’i de köyünden alıp İstanbul’a getirmiş.
Hilton Bosphorus, 60’lı yıllarda edebiyatçı ve gazetecilerin tercih ettiği alanı Lalezar adında bir meyhane olarak yeniden düzenledi.
İstiklal’in Üzerinde 120 Bin Metrekare Boş Alan Var
Önce bir soruyla başlayayım?
İstiklal Caddesi üzerinde yürürken başınızı kaldırıp binalara bakıyor musunuz?
Yoksa sağa sola bakıp, karşıdan gelen insanlara çarpmadan bir an önce yürüyüp geçmek mi istiyorsunuz?
Önceki gün Beyoğlu Güzelleştirme Derneği Başkanı Nizam Hışım’la “Ne olacak bu Beyoğlu’nun hali” ile başlayan sohbetimizde de konu o tarihi binaların üst katlarına geldi. Nizam Hışım üst katların hep boş olduğunu söyledi.
Nizam Hışım, apartmanlardan yola çıkarak yaklaşık 120 bin metrekarelik boş alan olduğunu tahmin ediyor. “Metrekaresi 15 dolardan hesaplayın” dedi. Aylık 1 milyon 800 bin dolarlık kayıp. Peki, caddenin alt katlarında bile çok sayıda boş mağaza varken üst katlar nasıl kazandırılır ekonomiye?
Nizam Hışım bazı projeler geliştirmeye başlamış. Diyor ki; “İstanbul’da öğrenci yurdu eksiği var. Üniversitelerle bir araya gelerek buraları öğrenci yurduna dönüştürebiliriz. Ya da sanatçı adayları için küçük atölyeler yaratılabilir. Şu anda getirisi sıfır, bu nedenle ev sahipleri düşük kiralara razı olacaktır.”