Aşçılık Mesleği Dünyanın En Zor Mesleklerinden Biri !!!
Her gün ekranlarda arz-ı endam eden programlar, her üç ayda bir ekrana düşen süslü filmler, çok iyi para kazanılıyor iddiaları (birçok meslek için geçerli) aşçılığı olduğundan kolay, olduğundan eğlenceli, olduğundan süper göstermeye başladık.
Evet, hakkıyla yapıldığında aşçılık gerçekten keyifli meslek.
Peki cümbür cemaat aşçı olmaya niyetlenecek kadar kolay mı?
Değil.
Yalnızca bıçak kullanmayı öğrenmek için geçen yıllar
Mutfağa adım atılan ilk andan itibaren yemek yapacağınızı sanıyorsanız yanılıyorsunuz dostlar. Sizin ve yemeğin sağlığı için uzunca bir süre yalnızca bıçak kullanmayı öğreneceksiniz. Koyun o vinaigrette sosu yerine.
Bazen o kadar sıcak olur ki dünyanın merkezinde yemek yapılıyor sanırsın
Yeryüzündeki bütün aşçıların yalnızca çikolata mousse yaptığını ya da tek işlerinin limonlu cheesecake'in üzerine limon kabuklarının rendesini dökmek olduğunu düşünmüyorsunuz değil mi? Bir kazan mercimek çorbası yapılıyor orada, kendinizi 200 derece sıcaklıkta hissettiğiniz.
Sindirim sisteminize kastı olan soğuk hava depoları
Eğer büyük bir mutfakta (otel mutfağı gibi) çalışıyorsanız, 70 derece sıcaklıktan kutuplara ışınlanma hissi verdirtir soğuk hava depoları.
Birinci derece yanığın hissedilmediği anlar
Ortalama bir insan eline kaynar bir şey döktüğünde soluğu hastanede almak isteyebilir, ikinci derece yanıkta alır. Aşçılıkta birinci derece yanık söylenmez, ikinci derece yanık belki. Her zaman yanma ihtimali de cabası.
"Bir bakmışın ben yokmuşum" -Parmak
Mizahi girdik ama konu ciddi. Yıllarca eğitimini almış olsanız da bir anlık dalgınlık, aklın başka yerlerde olması ya da 'şaka' yapan bir arkadaş yaralanmalara yol açabilir.
16 saati bulan uzun çalışma saatleri
Hiç egzajere etmeden kurduk cümleyi. Çünkü mesainin kendisi yeteri kadar uzun zaten.
Ve haliyle oldukça kısa kalan sosyal vakit
Günde 14-16 saat çalışma süresinin geri kalanını uykuya ayırmak kadar normali yok. Çalışmak için sağlıklık olmak gerek çünkü. Peki ya tatil günü? Haftada bir belki. Yeter mi? Siz söyleyin.
Açlıktan uyku tutmayan geceler
Kinaye yapıyor gibi görünsek de değil. Bütün gün yemekle uğraşan biri acıktığını fark etmeyebilir. Çünkü yıllar önce can çekmesi, yemeği gördüğü gibi acıkma ya da düzenli yemek yemek (o yiyenler içindir yapanlar için değil) şeklindeki alışkanlıklarından vazgeçmiştir. Anca mesai bittikten ve temiz hava aldıktan biraz sonra acıktığının farkına varır.
Yemeği her zaman güzel yapmak zorundasın
"Onun işi o zaten" dediğinizi duyar gibiyiz, demeyin a dostlar. Bir şarkıcının albümündeki her şarkı efsane mi ya da bir ressamın her tablosu çok büyük ses mi getiriyor? Aşçının yemeğinin hep yenebilir ve güzel olması gerek ama.
Not: Resim ve müzik örneği verdik çünkü mutfak, sanata en yakın odalardan biridir.
Müşteri her zaman haklıdır, aç müşteri daha haklıdır
İnsanları doyurmanın zevki gerçekten çok fazla şeyde yok. Söylediği ya da söylemediği siparişi unutan ya da yalnızca sinir olsun diye yemeğe bir kulp bulan müşteri dışında.
Gerginliği uzaydan görülen servis saatleri
Yemeğin masaya saatinde gelmesi bir aşçı ve ekibinin en başlıca görevlerinden biridir. Peki o masadan 50 tane varsa? İşte o zaman mutfaktaki gerginlik (küfür, bağrışma vb) uzaydan hissedilebilir bir hal alır.
İntihara meyilli yaşlı ekipmanlar
Dev hamur yoğurma makinesinin servise 5 saat kala bozulduğunu düşünün. (düşünemedi)
Üniformanın daral getirdiği saatler
Üniforma karizması gerçeği var ama nereye kadar. İnsana yoğunluktan ve sıcaktan öyle bir an gelir ki "Yere batsın böyle şeyin karizması" der. Haklıdır da. Herkesin yemeğe dair gelişine vurduğu bir fikri vardır ve gelişine vurulan her şut iyi gitmez.
En azından Türkiye'de siyaset, futbol ve yemeğe dair herkesin ama herkesin bir fikri vardır. Bu fikirlerin bu alanları geliştiriyor olduğu da muammadır. (bkz: Gölge etme başka ihsan istemem) Her şeye rağmen bonusu: Yemek yapmak vazgeçilemez bir tutkudur.