• Kış Ayları Sokak Lezzetleri 'nden

    Kış Ayları Sokak Lezzetleri 'nden "Kestane Kebap"

  • Kış Ayları Sokak Lezzetleri 'nden

    Kış Ayları Sokak Lezzetleri 'nden "Kestane Kebap"

  • Kış Ayları Sokak Lezzetleri 'nden

    Kış Ayları Sokak Lezzetleri 'nden "Kestane Kebap"

  • Kış Ayları Sokak Lezzetleri 'nden

    Kış Ayları Sokak Lezzetleri 'nden "Kestane Kebap"

  • Kış Ayları Sokak Lezzetleri 'nden

    Kış Ayları Sokak Lezzetleri 'nden "Kestane Kebap"

  • Kış Ayları Sokak Lezzetleri 'nden

    Kış Ayları Sokak Lezzetleri 'nden "Kestane Kebap"

  • Kış Ayları Sokak Lezzetleri 'nden

    Kış Ayları Sokak Lezzetleri 'nden "Kestane Kebap"

  • Kış Ayları Sokak Lezzetleri 'nden

    Kış Ayları Sokak Lezzetleri 'nden "Kestane Kebap"

  • Kış Ayları Sokak Lezzetleri 'nden

    Kış Ayları Sokak Lezzetleri 'nden "Kestane Kebap"

  • Kış Ayları Sokak Lezzetleri 'nden

    Kış Ayları Sokak Lezzetleri 'nden "Kestane Kebap"

Kış Ayları Sokak Lezzetleri 'nden "Kestane Kebap"

Kestaneler Hazır'mı? Kestane pişirmenin en önemli püf noktası kestanenin üzerine çizik atmaktır. Kestanenin faydaları nelerdir? Kestane Fırında Nasıl Pişirilir? Tavada Kestane...

Kış Ayları Sokak Lezzetlerinden "Kestane Kebap"
Kestanenin Tarihçesi Nedir? Kestane Nereden Geldi?
Bir kestane türü olan ve hem lezzeti hem de az da olsa zehirli olması nedeniyle yenmeyen at kestanesine bu adın neden verildiğini biliyor musunuz? Bu kestane türü 16 . yüzyıldan beri hasta atların tedavisinde kullanıldığı için bu adı almış. Türünü önemsemeyip kestane ağacının geçmişine baktığımızda anavatanının Anadolu olduğunu görürüz. Ancak kestaneye adını veren kent Anadolu’da değil. Yunan Yarımadası’ndaki Castan antik kenti bu güzel meyveye adını veren. 
 
Ayrıca kestane Avrupa’ya da ilk kez bu kentten gitmiş. İran’da çok daha önceden beri soyluların gözdesi olan kestanenin bu kadar yaygınlaşmasını sağlayan ise Romalılar olmuş. Çünkü Romalılar egemenlikleri altındaki topraklara ceviz ve kestane ağaçları dikmeyi ihmal etmemişler. Kestaneden bahsedip de ne yazık ki kestane ağaçlarının giderek azalmasına yol açan, mürekkep hastalığından ve kestane dal kanserinden bahsetmemek olmaz.
 
Ağacın köklerinin çürümesine neden olan mürekkep hastalığı da dal kanseri de kestane ağaçlarının geleceğini tehdit etmekte. Özellikle dal kanseri nedeniyle Bursa’da kestane üretimi son otuz yıl içinde ciddi oranlarda düşmüştür.
 
Kestanenin üretim ve tüketimi
Tohumları Güney Avrupa ile Güneybatı ve Doğu Asya'da yaygın olarak tüketilmektedir. Orta çağlarda Güney Avrupa'da yeterli buğday ununa sahip olmayan orman toplulukları temel karbonhidrat kaynağı olarak tamamen kestaneye bağlı kalmaktaydılar.
 
Kestane Türkiye'de en çok Aydın ilinde yetiştirilmektedir. Ege Bölgesi toplam üretimde yaklaşık % 70 payla ilk sıradır. Aydın' dan sonra, İzmir, Kastamonu ve Sinop kestane üretiminde ön plana çıkan illerdir. Ayrıca özellikle Aydın ilinden ihraç edilen kestaneler çok kaliteli olup; Bursa ilimizde Kestane Şekeri adıyla bilinen bir tatlı çeşidi olarak da imal edilmektedir. Bazı çörek, kek ve pasta çeşitlerinde de kullanılmaktadır.
 
Tohumlar(kestane meyvesi), ateşte közlenmiş, haşlanmış veya suda kaynatılmış olarak tüketilir. Çoğunlukla 'kestane kebap' olarak adlandırılan ilkinde, kestane tohumları (kestane meyvesi) üst kısımları hafifçe çizildikten sonra, 200-220 °C ısıda 10-15 dakika süreyle fırına verilerek hazırlanır ya da kömürlü sobaların üzerinde de közlenir.
 
En Kolay Kestane Pişirme Teknikleri Nelerdir ve Kestane Pişirirken Nelere Dikkat Etmeliyiz? Peki çiğ kestaneyi satın aldınız; nasıl pişireceksiniz, neyle pişireceksiniz hiç fikri olan var mı? Yok valla diyenleri de duyduk, ee herhalde biliyoruz diyenleri de…
 
Kış Geliyor... Kestaneler Hazır'mı? Kestane pişirmenin en önemli püf noktası kestanenin üzerine çizik atmaktır. Bu çizik ne kadar derin olursa kestanenin içi de o oranda güzel pişecektir. Kestanenin geniş yüzeyine çizik atılması halinde daha kolay bir şekilde soyulacaktır.
 
 
Kestanenin faydaları nelerdir? Kestane nelere iyi gelir?
Kış aylarının nefis lezzetlerinden kestane faydalarıyla şaşırtıyor. 7’den 70’e her vatandaşın severek yediği kestane doyurucu özelliğiyle biliniyor. Bol miktarda lif içeren besin uzun süre tok tutarak zayıflamak isteyenlere de yardımcı oluyor. Hem tatlısını hem yemiş halini güvenle tükettiğimiz kestane, mineraller ve vitaminler açısından oldukça zengindir. Peki kestanenin faydaları nelerdir? Haberimizin devamında kestanenin faydalarını okuyabilirsiniz.
 
Sağlık açısından oldukça yararlı olan kestane kış aylarının vazgeçilmez yiyeceğidir. Önceden evlerimizde sobaların üzerinde kızarttığımız kestaneler şimdilerde pazar tezgahlarında yer alıyor. Kalorisinin düşük olması sebebiyle zayıflamak isteyenler güvenle tüketebilir. Hazmı kolaylaştırmaya, kabızlığı geçirmeye yarayan kestanenin faydalarıyla şaşırtıyor. İçerisinde lif, düşük oranda yağ, çeşitli minareller, B1, B2 ve C vitaminleri yer almaktadır. Peki kestanenin faydaları nelerdir?
 
Kestanenin Faydaları Nelerdir?
Vücuda inanılmaz etkileri olan kestanenin faydaları şaşırtıyor. Mineral açısından zengin olan kestane güçlü bir demir, magnezyum, kalsiyum, fosfor ve çinko kaynağıdır. Ayrıca barındırdığı antioksidanlar vücudun arınmasına yardımcı olur. Lif alımı tokluk hissiyatı vermesinden dolayı da kilo vermek isteyenlere yardımcı olur. Haberimizin devamında kestanenin faydalarını sıraladık.
 
Kestane Karaciğere ve mideye çok iyi gelir.
Kestane C, B1 ve B2 vitaminleri açısından oldukça zengindir.
Kestane Enerji verir.
Kestane Halsizliğe ve yorgunluğa iyi gelir.
Kestane Vücuttaki pek çok hücrenin yenilenmesinde kestane önemli bir yer tutar.
Kestane Dozunda tüketilmek şartıyla, basur ve varislerin tedavisinde de büyük fayda sağlar.
Kestane İnsana sakinlik verir.
Kestane Kan dolaşımını düzenler ve hızlandırır.
Kestane Kalp ve kas sisteminin uyarılmasını ve organizmanın su dengesini sağlar.
Kestane Cinsel gücü arttırıcı etkiye sahiptir.
Kestane, kasları kuvvetlendiren bir yiyecektir.
Kestane Hemoroit şikâyetlerinin azalmasında etkilidir.
Kestane Özellikle çocuklar için iştah açmada birebirdir.
 
 
Kestane Fırında Nasıl Pişirilir?
Fırında kestane pişirmek için güzelce yıkadığınız kestanelerin üzerine çizik atınız. Fırın tepsisine dizerek yaklaşık 20 dakika boyunca kestanelerinizi pişiriniz. Fırında kestane pişirme işlemi için fırın sıcaklığı 170 ile 205 derece arasında olmalıdır.
 
Tavada Kestane Nasıl Pişirilir?
Tavada kestane pişirmek için öncelikle güzelce yıkadığınız kestanelerinize çizik atmalısınız. Çizdiğiniz kestanelerinizi iki saat boyunca suda bekleterek yumuşamalarını sağlamalısınız. Eğer suda bekletmeye vaktiniz yoksa 1 kilo kestane için 1 çay bardağı suyu tavaya koyarak kestanelerinizi bu şekilde pişirmenizde fayda bulunmaktadır. Kestaneleriniz hem şeklini kaybetmeyecek hem de yumuşacık olacaktır. Suda beklettiğiniz kestanelerinizi tavaya dizerek közleyebilirsiniz.
 
Fırın Torbasında Kestane Nasıl Pişirilir?
Fırın torbasında kestane pişirmek için yıkanan kestaneler geniş yerinden enlemesine çizilir. 10-15 dakika kadar suda bekletilmelerinin ardından fırın torbasına dizilir. Fırın torbası birkaç yerden delindikten sonra 200 derece fırında 30-35 dakika kadar pişirilir.
 
 
Tencerede Kestane Nasıl Pişirilir?
Tencerede suyla kestane pişirilebileceği gibi közleme de yapılabilir. Ayrıca düdüklü tencere kullanılarak kestane pişirilebilir. Düdüklü tencere içerisine koyulacak olan su ve buhar sepetinin içerisine yerleştirilen kestaneler düdüğün ötmesinden sonra en kısık ateşte 10 dakika boyunca pişirilir. 10 dakikanın tamamlanmasının ardından ocağın altı kapatılarak düdüklünün kapağı açılıp kestaneler afiyetle yenebilir.
 
Mikrodalgada Kestane Nasıl Pişirilir?
Kestane pişirme yollarından birisi de mikrodalga fırında kestane pişirmektir. Yıkadığımız kestaneleri geniş yerinden çiziyoruz. Ilık su içerisinde 45 dakika kadar beklettikten sonra mikrodalganın direkt tabağına kestaneleri yerleştirebilirsiniz. Suda bekleme süresini uzatırsanız kestaneleriniz daha yumuşak olacaktır.
 
Mikrodalga fırının ayarlarına göre kestane pişirme seçeneğini seçerek 5 dakika ile 8 dakika arasında kestanelerin büyüklüğüne göre pişirme sağlayabilirsiniz.
 
Kabuklarını yakmak istiyorsanız, pişen kestanelerinizi az da olsa tavada çevirirseniz, ideal bir kestane elde etmiş olacaksınız.
 
Közde/Ateşte Kestane Nasıl Pişirilir?
En bilinen yöntem olarak, közde veya ateşte kolaylıkla kestane pişirebilirsiniz. Bu yöntemle kestane pişirmek için öncelikle güzelce yıkadığınız kestanelerinizi çizmeniz gerekmektedir. Suda bekletilen kestaneleri ateşin içerisine atarak pişirebilirsiniz. Ateşte ya da közde kestane pişirmenin püf noktası yüksek ateşte ve kısa sürede pişmesidir. Bu şekilde hazırlayacağınız kestaneleriniz oldukça lezzetli olacaktır.
 
Kestane Dondurulur Mu? Dondurulmuş Kestane Pişirilir Mi?
Mevsiminde kestaneleri derin dondurucuda saklayarak dilediğiniz zaman pişirmek mümkündür. Derin dondurucuda kestaneleri saklamadan önce mutlaka yıkamalı ve üzerlerini çizmelisiniz. Bu şekilde sakladığınız kestaneleri dilediğiniz yöntemle rahatlıkla pişirebilirsiniz.
 
Buharda Kestane Nasıl Pişirilir?
Buharda pişirilen kestaneler hem sağlıklı hem de yumuşacık olacaktır. Buharda pişirme yönteminde buhar sepeti kullanılmaktadır. Temizleyip çizdiğiniz kestanelerinizi buhar sepetine koyarak bir tencere içerisinde ya da düdüklü tencerede rahatlıkla pişirebilirsiniz. Tencerede pişirme işlemleri daha uzun sürerken düdüklü tencerede kestaneler su kaynadıktan sonra 10 dakika içerisinde pişmektedir.
 
Tost Makinesinde Kestane Nasıl Pişirilir?
Yıkayıp çizdiğiniz kestanelerinizi bir süre suda bekletmenizin ardından tost makinesine dizerek hızlı bir şekilde pişmelerini sağlayabilirsiniz. Ters yüz ederek pişirme işleminizi eşit şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Tost makinesinin üzerine serpiştireceğiniz bir miktar su kestanelerinizin daha yumuşak olmasına yardımcı olacaktır. 
 
 
Siz bu pişirme tekniklerini uygularken, bizim sizlere naçizane bir tavsiyemiz daha olacak.
Kış aylarında yol üzerinde kestane satan amca ve teyzeleri es geçmeyerek, köz kokusunu içinde barındıran sıcak sıcak kestanelerin ve bu kestane ustalarının el lezzetinin tadına varmanız…
 
Kestanenin her türlüsünü anlatmışken bir de Bursa’nın en meşhur tatlısı kestane şekerine de değinmeden geçmeyelim…
 
Kestane şekeri, kestane ve şekerli şerbet karışımı bir tatlıdır. Bursa ili sınırları içindeki Uludağ'da yetişen kestanelerden yapılmaktadır. Kestane şekeri yapımını genel tarif edecek olursak; haşlanmış kestane soyulduktan sonra tülbentlere bağlanarak kaynayan şerbet içine batırılarak yapılmaktadır.
 
Tamamen doğal, katkısız ve el yapımı ‘’kestane şekeri’’ tarifini denemeye ve sevdiklerinize sunmaya ne dersiniz?
 
Kestane Şekeri Tarif
Kestane Şekeri kullanılan Malzemeler:
 
*     1 kg kestane
*     800 g toz şeker
*     600 ml su
*     10 g vanilya
*     3-4 damla limon suyu
 
Kestane Şekeri Hazırlanış tarifi:
Kestanelerin kabuklarını soyun ve iç kabukları ayrılıncaya kadar suda kaynatın. 
İç kabuklarını ayırın.
 
Toz şeker, vanilya ve suyu kaynatın. 
İçerisine 3-4 damla limon suyu ilave edin.
Kestaneleri bu şurubun içerisine atın ve kısık ateşte yaklaşık 2-2 buçuk saat kaynatın.
Ocaktan aldıktan sonra soğuyana kadar dışarıda soğuduktan sonra yaklaşık 8 saat buzdolabında şurubunda dinlenmesini ve şurubunu içine çekmesini sağlayın.
Servis ederken ister şurubunu süzerek, isterseniz de şuruplu olarak servis tabağına alın.
Afiyet olsun…
 
Türk Aşçı Haberleri !!! Alternatif Tarif !!!;
Mevcut yazılı nefis tarif ile “bağlantısı olmayan” alternatif lezzet zengini ikinci bir videolu tarif seçeneğini 'de sizlere sunmak istedik. Yapmış olduğumuz bir araştırmada bu “nefis kestane tarifini” ve  uygulamasını uygun bulduğumuz “Kestane Şekeri” ile ilgili alternatif video sunumundan ‘da faydalanabilirsiniz. Videodaki meslektaşımıza teşekkür eder, mutfağımız adına çalışmalarında başarılar dileriz.
 
 
Türk Aşçı Haberleri Olarak;
Sizler için hazırlamış olduğumuz bu nefis ve lezzetli yemek tarifini denediğinizde sayfanın en altında bulunan yorumlar düşüncelerinizi yazarak bizimle paylaşmanızı ümit ederiz… 
 
Kestanenin Besin Değeri Nedir?
Kestane B1, B2, C vitaminleri açısından oldukça zengindir. Aynı zamanda çok farklı yağlar ile kalsiyum, protein, potasyum, fosfor, magnezyum gibi mineralleri içermektedir. Düşük yağ ve yüksek nişasta değerleri ile fındık, ceviz türevlerinden daha farklıdır. Tatlı bir dokusu olan kestanenin tadı da yumuşacık ve hafiftir.
 
Araştırmalara göre ortalama 100 g kestanede;
 
*     100 g'da Kalori: 131 kcal
*     Kolesterol: 0 mg
*     Sodyum: 27 mg
*     Potasyum: 715 mg
*     Karbonhidrat: 28 mg
*     Protein: 2 g
*     Yağ: 1,4 g
*     A Vitamini: 17IU
*     C Vitamini: 37,4 mg
*     Kalsiyum: 46 mg
*     Demir: 1,7 mg
*     Magnezyum: 54 mg
 
Besleyici bir ürün olmasının yanında şifalı özellikleri de bulunmaktadır.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not:
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Foto Galeri Haberleri