T.C. ALANYA BELEDİYESİ Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü
MUTFAK MİRASI ALANYA (CULINARY HERITAGE EUROPE)
Günümüzde, turizm alanında öne çıkmış birçok şehir doğal güzelliklerini, tarihini ve konaklama yerlerini tanıtmakta yeterince aktiftir. Ancak ziyaretçilerin aklındaki şu soruların da cevaplanması gerekmektedir:
- Ne yiyebilirim?
- Nerede yiyebilirim?
- Hangi ürünler kullanıldı?
- Bu yemeği kendi evimde de yapabilir miyim?
Mutfak Mirası; tam da bu sorulara cevap vermek amacıyla İsveç’in güneydoğusunda yer alan Skåne şehri ve Baltık Denizinde yer alan Bornholm adasının ortak faaliyeti sonucunda oluşturulmuş ve belirli kriterleri yerine getiren şehirlerin yer aldığı bir organizasyondur.
Amacı ise; katılan şehrin mutfak kültürünü ve yöresel gıda ürünlerini, seçilmiş işletmeler ve üreticiler vasıtasıyla etkin ve doğru tanıtmaktır.
Alanya’nın zengin yöresel mutfak kültürümüzü ve Alanya’da üretilen her türlü gıdayı etkin bir şekilde tanıtmak için Alanya Belediyesi, TÜRKİYE’DEN KATILAN İLK ŞEHİR olarak Culinary Heritage (Mutfak Mirası) ağına kabul edilmiş ve Avrupa Birliği tarafından onaylanmış Mutfak Mirası Alanya logosunu kullanım hakkını elde etmiştir.
Onaylanmış bölge haline gelmemizdeki temel amaç Alanya Mutfak Kültürünü, tarımsal ürünlerimizi, ürettiğimiz gıdaları ve özel yemeklerimiz ile mutfak zenginliklerimizi etkin tanıtmaktır.
MUTFAK MİRASI ALANYA’NIN GETİRDİĞİ YENİLİKLER
Turistlere ve yerli tüketiciye, üretilen her türlü gıda ürünü ve yemeğin tanıtılması için hayata geçirilen Mutfak Mirası (Culinary Heritage) sadece gıda ürünlerinin ve yemeklerin tanıtımı yapmanın ötesine geçerek;
- Bölgesel ürünlere katma değer katma,
- Küçük üreticiyi daha geniş kitlelere tanıtarak destekleme ve bu sayede kazancını arttırma
- Bölgeye ait mutfak kültürünü etkin ve doğru tanıtmak için gıda üreticilerini, işleyicilerini ve işletmecileri bir araya getirerek kollektif çalışma ortamı oluşturma
- Bu sayede bölge mutfağını tek elden tanıtarak bilgi kirliliğinin önüne geçerek, mutfak kültürünü koruma ve doğru tanıtma amaçlarına hizmet eder hale gelmiştir.
Mutfak Mirası (Culinary Heritage) sistemine Türkiye’den katılarak onaylanmış bölge olan ve logo kullanım hakkına sahip tek kurum olan Alanya Belediyesi; Şehrin Mutfak Kültürünü ve Tarımsal Ürünlerini uluslararası platformda tanıtmak için önemli bir adım atmıştır.Bu yönüyle proje, Türkiye’de bir ilk olma özelliğini taşımaktadır.
KİMLER KATILABİLİR?
Mutfak Mirası Alanya; gıda tedarik zincirini, konaklama ve ikram hizmetlerini kapsayıcı özelliktedir.
- Birincil Üreticiler (tarım ve hayvancılık)
- İkincil Üreticiler (gıda işleyicileri)
- Toptan ve Perakende Gıda Satışı Yapan İşletmeler
- Restaurant, Cafe vb Bilimum Yeme – İçme Yerleri
- Otel İşletmeleri
Yıllık 1,5 milyon ziyaretçi sayısına ulaşan ve internet tabanlı bir gurme rehberi olarak kabul edebileceğimiz www.culinary-heritage.com sitesinde, Alanya Belediyesinin onay verdiği üye işletmeler yer almaktadır.
Gıda tedarik zincirinde, tarladan çatala faaliyet gösteren tüm sektörleri kapsayarak mutfağı bir bütün halinde tanıtması ve koruması nedeniyle Mutfak Mirası Alanya şehrimize birçok yeniliği getirecektir. Gurme gezilerinin rağbet görmeye başladığı yeni turizm anlayışında internet üzerinden 22 farklı dilde tanıtımın yapılması ve Alanya ile ilgili ön araştırma yapılırken ne yiyebilirim sorusunun yanıt bulması, modern çağın bilgiye hızlı erişme arzusuyla birebir örtüşmektedir.
MUTFAK MİRASI ALANYA’NIN ŞEHRE KATKISI
Hedefimiz, köklü bir geçmişi olan mutfak kültürümüzü ve çok çeşitli gıda ürünlerimizi ilçe sınırlarımızın dışına taşımaktır. Gastronomi Turizminin temellerinin atılmasına yönelik olarak Alanya ve Türkiye’deki tek çalışma olan Mutfak Mirası Alanya’nın olumlu etkileri önümüzdeki yıllarda gerek ulusal gerekse uluslararası alanda daha belirgin hissedilecektir. Mutfak Mirası Alanya’nın resmi üye alımı Mart 2016 itibariyle başlamış olup 12 üyesi bulunmaktadır.
Üyelerimiz ise;
- Alaiye Gurme Kahvaltı Dünyası
- Avokadocum (www.avokadocum.com)
- Bumba Cafe & Bistro / Bumba Balık
- Gold City Hotel
- Hancı Pastanesi
- Konaktepe Otel
- Nox Inn Beach Resort & Spa Hotel
- Sentido Gold Island Hotel
- Sunprime Numa Beach Hotel
- Sunprime C-Lounge Hotel
- Zencefil Cafe & Restaurant’tır.
Mutfak Mirası Alanya, Belediyemiz Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğünde görevli Gıda Mühendisleri Sevda ERDOĞMUŞ ve Zeynep KİRİŞ’in koordinatörlüğünde yürütülmekte olup Yöresel yemeklerin veya Alanya’nın Tarımsal Ürünlerinin tanıtımında aktif yer almak isteyen tüm üreticilerimiz ve işletmecilerimize gerekli danışmanlık hizmeti ücretsiz olarak verilmektedir.
TÜRKİYE’DE MUTFAK MİRASI ALANYA’NIN ETKİLERİ
2016 yılındaki en iyi projelerin değerlendirildiği Akdeniz Belediyeler Birliği Proje yarışmasından ödülle dönen Mutfak Mirası Alanya’nın henüz ilk yılında ödüle layık görülmesi olumlu görülmekle birlikte Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler, Orta Doğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatı (UCLG-MEWA) toplantısında yapılan sunumun ardından Gaziantep Büyükşehir Belediyesinin de Culinary Heritage Europe’ta yer almak için çalışmalarına başlamış olması son derece memnuniyet verici bir gelişmedir. Gastronomi değerlerinin ve yöresel ürünlerin tanıtımında şehirlerin ortak bilinçle hareket etmesi; eşsiz çeşitliliği ve bereketi ile Anadolu topraklarını ve mutfağını yaşatmak için son derece önemli ve gereklidir. Öncü adımları ile her alanda adından söz ettiren Alanya, gastronomi turizminin temellerini de Mutfak Mirası Alanya ile atmakta ve Türkiye’de ilk olma gururunu yaşamaktadır.
Zeynep KİRİŞ | Gıda Mühendisi
Alanya Belediyesi
Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü