Şef Ebru Baybara Demir'den Mecliste Lezzet Şöleni

Şef Ebru Baybara Demir'den Mecliste Lezzet Şöleni

Tuzlu tart içerisinde Çerkez tavuğu, dereotlu Trakya turşusu ile beraber. Birecik patlıcanı içerisinde fıstıklı Hatay humusu. Bulgur çanağında yoğurt, Edirne beyaz peyniri ile kereviz.

 
Türk aşçı haberleri ve güncel mutfak haberleri olarak Hürriyet gazetesinden "Oya Armutçu'nun yazısını kaynak göstererek Türk mutfağı şeflerinden Ebru Baybara Demirin meclis mutfağındaki çalışmalarını aşçılık camiası ile bizlerde paylaşmak istedik...
 
TBMM’nin yeni yasama yılının açılış resepsiyonunda konuklara özel ikram menüsü sunuldu. Gastronomi Nobel’ini kazanan Mardin’li şef Ebru Baybara Demir’in hazırladığı menüdeki 22 çeşit ikramın tasarlanması 3 hafta, yapılması ise tam 3 gün sürdü...
 
ÖNCEKİ gün yapılan TBMM’nin 100. yılında yeni yasama yılının açılış resepsiyonunda siyaset ve Ankara’daki terör saldırısı kadar ikram menüsünün damak çatlatan lezzetleri de konuşuldu. Konukların tatlarına ve sunumlarına hayran kaldığı yemekler hızla tükendiği için sürekli olarak Meclis garsonları tarafından yenilendi. Çok şık bir sofrada ağırlanan 1200 davetliye reyhan, kişniş ve limonata gibi yöresel tatlardan hazırlanan içecekler de sunuldu.
 
Başkan’ın Eşi Hazırlattı
 
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un eşi Sevgi Kurtulmuş, Gastronomi Nobel’ini kazanan Mardin’li ünlü şef Ebru Baybara Demir’e 22 çeşitten oluşan özel ikram menüsü hazırlattı. 23 yıllık şef Demir, Türkiye’nin her yerinden coğrafi işaret almış ürünleri özel olarak getirterek, yöresel tariflerine de sadık kalarak menüyü Meclis personeliyle birlikte yaptı.
 
Mecliste Yöresel Lezzet Şöleni Yaşandı...
 
Edirne’den Hakkâri’ye, Türkiye’nin doğusundan batısına, coğrafi işaretli üreticisinden özel olarak alınıp getirilerek hazırlanan menüde en çok ilgi çekenler renkli ve tablo gibi işlenmiş sunumları ile soğuk başlangıçlar oldu.
 
Kastamonu çemensiz pastırma ve Hakkâri otlu peyniri ile hazırlanan Aydın inciri konukların ilgisini çeken ve beğendikleri tatlar arasında öne çıktı. Mor çiçeklerle süslü, “zeytinyağlı sumak ekşili incir dolması” görünümüyle beğenilirken, “vişne soslu bakla favalı, zeytinyağlı, incirli Urla Enginar”, “dere otlu Trakya turşusu ile beraber sunulan tuzlu tart içerisinde Çerkez tavuğu,”, “Birecik patlıcanı içinde fıstıklı Hatay humusu” gibi soğuk başlangıçlar, ana yemek ve tatlılar konuklara tam bir lezzet şöleni yaşattı.
 
İşte O Menü
 
Pastırmalı incir de var tuzlu tartta tavuk da...
“Tuzlu tart içerisinde Çerkez tavuğu, dereotlu Trakya turşusu ile beraber. 
Birecik patlıcanı içerisinde fıstıklı Hatay humusu. 
Bulgur çanağında yoğurt, Edirne beyaz peyniri ile kereviz. 
Kruvasan içerisinde Ezine peynirli kurutulmuş domatesli haydari. 
Diyarbakır çöreği üzerine kiraz sapıyla tütsülenmiş vişneli Erzincan tulum peyniri. 
Tuzlu tart içerisinde yaban mersinli kaparili tahinli patlıcan salata. 
Zeytinyağlı sumak ekşili incir dolması. 
Vişne soslu bakla favalı zeytinyağlı incirli Urla enginar. 
Kastamonu çemensiz pastırma ve Hakkâri otlu peyniri ile Aydın inciri. 
Biber ve domates eşliğinde sarımsaklı kuzu teşt.”
 
100. yıl menüsünü TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un eşi Sevgi Kurtulmuş, ünlü şef Ebru Baybara Demir ve Meclis’in mutfak ekibi birlikte hazırladı.
 
Şef Demir: Kilis’ten Firik Edirne’den Peynir Aldık
 
- Geçen haziranda, gastronomi dünyasının en prestijli ödüllerinden olan ve bu dünyanın Nobel’i sayılan ‘Basque Culinary World Prize’a değer görülen sosyal girişimci şef Demir, menünün hikâyesini şöyle anlattı:
 
“23 yıllık şefim ve Mardin’de restoranım var. 81 ilimizdeki coğrafi işaretli ürünleri odağımıza alarak, yöre mutfaklarının özgün reçetelerine de sadık kalarak menümüzü TBMM’nin kıymetli şefleri ile birlikte hazırladık. Kızım ve meslektaşım Pelin Dökmen ile omuz omuza çalışmak da ayrıcalıktı. Çok güzel bir çalışma oldu. Keyifle yemeklerimizi hazırladık.
 
Sevgi Hanım’la Tasarladık
 
Sevgi Hanım bana ulaştı ve ‘Türkiye’nin her yerinden coğrafi işaretli ürünler ve yemekler olsun’ dedi. Milletvekillerimiz de Türkiye’nin her yerinden. Kendisi ile birlikte düşünerek ve tasarlayarak, onlara layık bir sofra hazırlamaya çalıştık.
 
Coğrafi İşaretli Ürünlerle Hazırladık
 
Sonra kullanacağımız malzemeleri o bölgede kim üretiyorsa, yerel üreticisi kimse, onlardan aldık. Muğla’dan enginar, Diyarbakır’dan baharatlar, Kilis’ten firik geldi. Mardin’den bulgur getirdik. Türkiye’nin her yerinden aldığımız coğrafi işaretli ürünleri Meclis’in bu özel ikram menüsüne dönüştürdük. Üç haftada menünün tasarım ve hazırlıklarını tamamladık, üç günde de üretim yaptık.”


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler