Pancarın Faydaları Nelerdir?

Pancarın Faydaları Nelerdir?

C Vitamini İçin Kırmızı Pancar? Kırmızı Pancar Kan Akışını Sağlar? Kırmızı Pancar Egzersiz Kapasitenizi Arttırır. Kırmızı pancar neye iyi gelir? Haşlanmış pancar suyu ne işe yarar? Turşu olarak ya da salatalarda..

 
 mutfak haber,bağışıklık sistemi,aşçı haber,faydaları nelerdir,ti--Pancar Turşusu
 
C Vitamini İçin Kırmızı Pancar? Kırmızı Pancar Kan Akışını Sağlar? Kırmızı Pancar Egzersiz Kapasitenizi Arttırır. Kırmızı pancar neye iyi gelir? Pancarın Faydaları Nelerdir? Haşlanmış pancar suyu ne işe yarar?
 
Kırmızı pancar, folat açısından oldukça zengin bir besindir. Bu durum özellikle büyüme ve gelişme çağında önemli bir rol oynar. Aynı zamanda manganez içerin pancar, kemik oluşumunda, kalp sağlığında ve beyin fonksiyonunu düzenlemede etkili olmaktadır.
 
Türk aşçı haberleri ve güncel mutfak haberleri olarak "faydaları nelerdir" haberlerimizde Pancarın Faydalarını araştırdık...
 
Haşlanmış pancar suyu ne işe yarar?
 
Pancar suyu, ödem atıcı özelliği sayesinde diyet sürecine olumlu katkıları olan bir içecektir. Hem sağlıklıdır hem de içerisindeki lif sayesinde tokluk hissi yaratarak iştahın azalmasını sağlar. Düzenli şekilde tüketildiğinde kilo verme sürecini desteklediği bilinmektedir.
 
Pancarın Faydaları Nelerdir?
 
Kış mevsimi gelince rengarenk sebzeler ve meyveler tezgahları doldurur. En iyi turşu tariflerinden Pancar Turşusu ile de bilinen kırmızı pancar, Rengi ile en dikkat çeken sebzelerden biri de kırmızı pancar. Rengi kadar faydaları da övülmeye değer bu sebze, C vitamini, folat (B9 vitamini), fosfat, manganez, potasyum, kalsiyum, selenyum, demir gibi birçok vitamin ve minerale sahip. 
 
Turşu olarak ya da salatalarda daha çok tüketilen kırmızı pancarın özellikle çocuklar için tüketiminin sağlanması önemli. Pazı ve ıspanak ailesinden gelen bu sebze, daha çok pişmiş ve turşu olarak tüketilir. Yeşillik kısmı da tüketilen pancarın yüzde 87’si su, yüzde 8’i karbonhidrat, yüzde 2-3’ü liften oluşur. 
 
136 gram haşlanmış kırmızı pancarın kalorisi 60’tan daha azdır. Yetişkin kişilerin günlük lif ihtiyacının yüzde 8’inin kırmızı pancardan sağlanabileceği bilinir. 
 
100 gram çiğ kırmızı pancarın besin değerleri şöyledir:
 
*  43 kalori
*  Yüzde 88 su
*  1.6 gram protein
*  9.6 gram karbonhidrat
*  6.8 gram şeker
*  2.8 gram lif
*  02. gram yağ
 
Çiğ ya da pişmiş pancarın yüzde 8-9’u karbonhidrattır. Kırmızı pancarın faydaları nelerdir sorusunun cevabında Glukoz ve fruktoz gibi basit şekerlerden oluşan kırmızı pancarın glisemik indeksi (yemekten sonra kan şekeri seviyelerinin ne kadar hızlı yükseldiğinin göstergesi) ise 61’dir. Buna karşılık pancarın glisemik yükü sadece 5’tir. Ancak diyabeti olanlar tarafından ölçülü tüketilmelidir.
 
C Vitamini İçin Kırmızı Pancar
 
Pancarın Faydaları Nelerdir?
Hücrelerimiz kırmızı pancarda bulunan C vitaminine ihtiyaç duyar ve ihtiyacı karşılanırsa bağışıklık sistemimiz yükselir. Aksi halde enfeksiyon ve stres dönemlerinde plazmada C vitamini konsantrasyonu hızla düşer. Yapılan çalışmalar; solunum yolu enfeksiyonu belirtilerinin azalması ve hastalık süresinin kısa sürmesinde yeteri kadar C vitamini alımının önemine işaret ediyor.
 
Renginin Hakkını Verir
 
Kırmızı pancara mor rengini veren betalain aynı zamanda yüksek oranda antioksidan özellik gösterir. Vücudumuz her gün dışarıdan gelen ya da kendi oluşturduğu serbest radikallere yani kanserden kronik kalp yetmezliğine dek birçok hastalığa neden olabilecek zararlı maddelere maruz kalır. 
 
Betalain antioksidan özellik göstererek bu serbest radikallerle savaşır ve kalbi korur, kansere karşı savaşır. Ayrıca bağışıklık sisteminde betalain, plazmada bulunan ve kalp hastalıklarının oluşmasına neden olan homosistein düzeyini azaltarak da kalp hastalıklarına karşı korur.
 
Kırmızı Pancar Kan Akışını Sağlar
 
İlerleyen yaşla beyne giden kan akışı yavaşladığından bilişsel fonksiyonlar giderek azalır. Beyin hücrelerinin kanlanmasındaki azalma, bunama ve Alzheimer ile ilişkilendirilir. Vücudumuzda nitrik oksit miktarındaki azalma beyne giden kan akışını ve beyindeki hücresel iletişimi bozabildiğinden, bu durum kronik hale gelirse beyin hasarı ve bilişsel fonksiyonlarda bozulmaya neden olur. İçeriğindeki nitratın vücutta nitrik okside dönüşmesi sayesinde beynin kanlanması ve bilişsel fonksiyonların en elverişli şekilde yürütülmesinde önemli rol oynar.
 
Tansiyona Karşı Kırmızı Pancar Suyu
 
Yiyeceklerle alınan nitrat, vücutta nitrik okside indirgenir, nitrik oksit damarları gevşetip rahatlatır. Bu da kan dolaşımını iyileştirerek, kan basıncını düşürür. Kan basıncının yüksek seyretmesi kalp krizi, inme, kronik kalp yetmezliği ve böbrek hastalıklarına neden olabilir. Hipertansiyonu olan kişilerle yapılan çalışmalar, günde 1 su bardağını geçmemek şartıyla (250 ml) kırmızı pancar suyu tüketimin kan basıncını önemli ölçüde düşürdüğünü gösterir. 
 
Ancak ‘tansiyonu düşürdüğünden’ aşırı tüketiminden kaçınmak gerekir. Çünkü yaklaşık 136 gram gelen yumru bir kırmızı pancar 106 mg sodyum içerir. Bu da aşırı tüketiminin riskli olabileceğini gösterir. Yine diyabeti olanlar da 136 gramlık bir pancarda 9 gram şeker bulunduğu için aşırı tüketmemelidir. Diyabeti olanların haftada 2-3 kez 1 yumru tüketmesi yeterli.
 
Şişkinlikten Mi Şikayetçisiniz?
 
Orta boy bir kırmızı pancar yaklaşık 4 gram diyet posası içerir ve bu sayede bağırsaklarımızı korurken, bağırsak hareketlerini düzenleyerek kabızlık, hazımsızlık, şişkinlik gibi sorunları önler. Yeterli posa tüketiminin kolon kanserine karşı koruyucu nitelikte olduğu düşünülürse de büyük fayda sağlar. Kırmızı pancar ayrıca bağırsakların sağlığı için en önemli aminoasitlerden biri olan glutamin içerir. 
 
Kırmızı pancar tüketimi, dışkıda ya da idrarda pembe renge sebep olabilir. Bu durum zararsızdır. Pancarın özellikle yeşil yapraklarında bulunan oksalat, özellikle böbrek taşı olanlar için sorun yaratabilir. Böbrek taşı olanlar kırmızı pancarı ölçülü tüketmelidir.
 
Kırmızı Pancar Egzersiz Kapasitenizi Arttırır
 
Kırmızı pancarda bulunan nitratlar fiziksel performansta da önemli rol oynar. Araştırmalar, nitratların özellikle yüksek yoğunluklu egzersizler sırasında fiziksel performansı arttırmaya yardımcıdır. 
 
Nitratlar, dinlenme esnasında daha fazla oksijen taşımasıyla kasların iyileşmesine destektir. Kırmızı pancar, koşu ve bisiklet sporlarında oksijen kullanımını, dayanıklılığı arttırırken daha iyi bir egzersiz performansı için faydalı olabilir. 2019’da profesyonel bisikletçiler arasında yapılan araştırmada, düzenli ve çok miktarda kırmızı pancar suyu tüketen bisikletçilerin zamana karşı performanslarının daha iyi olduğu belirtilmiştir.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler