İsot Nedir?

İsot Nedir?

İsotla pul biber arasındaki fark nedir? İsot Ece Körlüğü Ve Kansere İyi Geliyor. İsot Ne İçin Kullanılır? İsot ve sumak aynı şey mi? İsot yağ yakar mı? Hakiki isot nasıl Anlaşılır? Kaç çeşit isot vardır?

 
İsot Nedir?
 
İsot Urfa biberidir. Türkiye'nin Urfa bölgesinde yetiştirilen Capsicum annuum türünden kurutulmuş bir Türk acı biberidir. Genellikle dumanlı, kuru üzüm benzeri bir tada sahip olarak tanımlanır. Urfa biber, teknik olarak bitkide koyu kestane rengine dönüşen kırmızı bir biberdir.
 
İsotla pul biber arasındaki fark nedir?
 
İsot, Şanlıurfa'ya özgü yetiştirilen biberlerin kurutularak baharat haline getirilmesiyle elde edilir. Pul biber ise biberin güneşte kurutulmasıyla elde edilen acı bir baharattır. Özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde tercih edilen bu baharatlar, yemeklere tat ve acılık katmak amacıyla kullanılır.
 
Doğu bölgelerinde sıklıkla tercih edilen, ana vatanı Şanlıurfa olan isotun insan sağlığına faydası oldukça fazladır. Yemekleri lezzetlendiren bu baharat tam bir şifa deposu olarak biliniyor. Özellikle kalp-damar hastalıklarının önlenmesinde öncü rol oynayan isot, uzmanlar tarafından da sıklıkla önerilmektedir. Peki tıkalı damarları pırıl pırıl yapan isot hangi hastalıklara iyi geliyor?
 
İsot Nedir?
Türk mutfağında yemeğe lezzet vermek için sıklıkla kullanılan, siyah rengini dövülen kurutulmuş biberlerden alan isot, yemeklere lezzet katmaktan sağlığa kadar birçok etkisi bulunmaktadır.
 
Çeşitli işlemlerden geçerek baharat haline gelen ve doğal bir acı tada sahip olan biber çeşitlerinden isot; cilde, romatizmaya, üst solunum enfeksiyonlarına, yaşlanmayı önlemeye kadar birçok hastalığa engel olmaktadır.
 
İsot Damar Tıkanıklığına Birebir: 
 
Özellikle sık görülen hastalıklar arasında yerini alan kalp-damar rahatsızlıklarına fayda sağlayan bu baharat, antioksidan özelliği sayesinde damarların sertleşmesini ve tıkanmasını önlemektedir. Bu sayede kalp rahatsızlıklarının da önüne geçmektedir.
 
İsot Nedir?
İsot Kemik Gelişimine Birebir: 
 
Sindirim sistemini kolaylaştıran ve İsot Nedir dediğimizde bağırsak sistemini güçlendiren isot, ürik asitin çoğalmasını engellediği için kemik gelişimine de oldukça faydalıdır.
 
İsot Ece Körlüğü Ve Kansere İyi Geliyor: 
 
Vücutta bulunan ödemlerin atılmasında öncü rol oynayan baharat çeşitlerinden isot, alternatif tıpta uzmanlar tarafından oldukça önerilen bir baharattır. Araştırmalara göre gece körlüğü ve kansere iyi geldiği söylenmektedir.
 
İsot Ne İçin Kullanılır?
 
İsot Nedir?
Şanlıurfa dışında neredeyse tüm Türkiye'de çiğ köfte ile beraber oldukça tercih edilen bir baharattır ayrıca kebap gibi yemeklerin yanında da gelir. Çiğ köftenin yanı sıra lahmacun, çorba ve bir takım sulu yemeklere (kuru fasulye) de acı ve renk verici olarak eklenmektedir.
 
İsot ve sumak aynı şey mi?
 
Peki ya her ikisi de damakta ekşimsi bir aroma bırakan isot ile sumağın farkı nedir? Bu ikili pul biberin aksine birbirinden tamamen farklıdır. Sumak baharatı sumak bitkisinin tohumlarının hasat edilmesi ve sıklıkla öğütülmesi ile hazırlanır. Sumak; kullanıldığı yemeklere ekşimsi aroma verir.
 
İsot yağ yakar mı?
 
Şanlıurfa ile özdeşleşen acı bir baharat olan topraktan tabağa İsot, zayıflamaya yardımcı olması ve sağlığa olan faydaları ile gündem de. Uzmanlar, isotun yağ yakımını hızlandırdığını, bununla beraber fazla kilolardan kurtulmanızı sağladığını söylüyor.
 
Hakiki isot nasıl Anlaşılır?
 
İsot Nedir?
İsotun gerçek olup olmadığını anlamak için, mutlaka tadına bakın. Gerçek isot, tatlı bir acılığa sahiptir ve mideyi yakmaz. Renk ve kokuya ek olarak, isotun yağına da bakılması gerekir. Eğer isot parlak renkteyse iyidir.
 
Kaç çeşit isot vardır?
 
Mor isotun yanı sıra ipek (kırmızı) isot ve siyah isot olmak üzere farklı çeşitleri bulunur. Tatlı isot olarak bilinen baharat, ipek isot adlı biberden elde edilir ve açık kırmızı renkte olur. Acı, orta acı ve tatlı olan isotlar arasında çok fazla fiyat farklılıkları bulunmaz.
 
Isotta tuz var mı?
 
İsot hangi yemeklerde kullanılır sorusuna geçemeden önce tam olarak nasıl yapıldığını ifade edelim. Urfa damlarında güneşte kurutulan daha sonrasında geleneksel yöntem olan tokmakla dövme veya modern yöntem olan makine ile çekme işlemi esnasında zeytinyağı ve kaya tuzu eklenerek tüketime hazır hale getirilmektedir.
 
İsot ne kadar dayanır?
 
Mutfak dünyasında baharat, bitkinin köklerinden, kabuğundan veya sapından elde edilir. Bitkinin taze veya kurutulmuş yaprakları ot olarak adlandırılır. Kurutulmuş ot ve baharatlar işlenmelerine ve saklama koşullarına bağlı olarak raf ömrü genellikle 1-3 yıl arasında değişir.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler