Kıyma Lahana Turşusu ve Portakallı Zyt. Lahana...

Kıyma Lahana Turşusu ve Portakallı Zyt. Lahana...

Urlanın merkezinde ve benimde işyerimin karşısında salı günleri üretici pazarı kuruluyor. Gerçek üretici ve mevsiminde ilçemizin köylerinde, tarlalarında ve dağlarında yetişen tazecik..

Kıyma Lahana Turşusu ve Portakallı, Zeytinyağlı Lahana...
Fazile Paksoy
 
Urlanın merkezinde ve benimde işyerimin karşısında salı günleri üretici pazarı kuruluyor. Gerçek üretici ve mevsiminde ilçemizin köylerinde, tarlalarında ve dağlarında yetişen tazecik  bütün sebzeleri ve otları  bulabilirsiniz. 
 
Bu salı turşuluk orta boy bir lahana aldım ben de çocukluk arkadaşlarım Selma ve Yılmaz'ın tezgahından. 
 
Kıyma Lahana Turşusu ve Portakallı, Zeytinyağlı Lahana...Yılmaz seçti lahanayı tam turşulukmuş. 
 
Turşumu kurdum, kalanla da portakallı kereviz olurda lahana olmazmı dedim ve birde portakallı lahana pişirdim.Yiyenler çok beğendi. Sizler de denerseniz işte tarifleri.
 
En iyi turşu tariflerinden Kıyma Lahana Turşusu için kullanılan Malzemeler :
 
*  3 lt'lik cam kavanoz
*  Ortaboy bir turşuluk lahana
*  1 çay bardağı kaya tuzu
*  İstediğiniz miktar kuru biber
*  Üzerini örtmek için kereviz yaprakları
 
Yapılışı:
Lahanamı kapuska yapar gibi ince ince kıydım. Derin bir kapta biriktirdim. Üzerine tuzu döküp iki elimle avkaladım. Biraz solarak sulanan lahanaları bir kat lahana, biraz kuru biber koyarak kat kat ve bastıra bastıra kavanoza yerleştirdim.
 
Kapağını kapattım. Beş altı saat bu şekilde beklettim.Yarıya kadar sulandı. Kalan kısmınıda damacana suyu ile doldurdum. Üzerine kereviz yaprakları koydum ve kapağını sıkıca kapattım.Bu tarif anneannemin yaptığı tarif. 
 
Eskiden anneannem sobanın yakınında tutardı 3 gün sonra açar tadına bakardı. Yeterince ekşidi ise serin bir yere alırdı. Bende evin en sıcak yerinde tutucam ve istediğim ekşiliğe eriştiğinde yemeye başlayacağız.
 
En meşhur yöresel mutfaklarımızda Portakallı Lahana :
 
Malzemeler :
 
*  Bir havuç
*  Kıyılmış lahana.
*  Yarım limon suyu,bir portakal suyu
*  Zeytinyağ ve tuz.
 
Kıyma Lahana Turşusu ve Portakallı Zyt. Lahana...
Yapılışı :
Doğradığım havuçları tencerenin dibine yerleştirdim.Üzerine lahanaları ekledim. Tencereyi orta harlı ateşin üzerine oturttum. Ara ara karıştırarak lahanaları biraz soldurdum.Limon suyu, portakal suyu ve zeytin yağını çırparak lahanaların üzerine döktüm tuzunu ekledim ve kapağını kapatarak yumuşayana kadar pişirdim. Afiyet olsun.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler