Acı Biber Yemek Bunama Riskini Artırır mı?

Acı Biber Yemek Bunama Riskini Artırır mı?

Acı biber pek çok yetişkin tarafından çok sevilir. Ancak yeni bir çalışma, yemeğinize ekstra acı biber ekleme konusunda tekrar düşünmenize neden olabilir. Besine tadını veren..

 
Acı Biber Yemek Bunama Riskini Artırır mı?
 
Biber, C vitamini deposu salatalarda, közlenerek veya tek başına mükemmel bir lezzettir. Yemeklerde de sıklıkla tercih edilen biberle ilgili bir araştırma endişe yarattı. Uzmanlar, biberli yemek yemenin bunama riskini ikiye katlayabileceğini öne sürüyor.
 
Yeni yapılan araştırma sonuçlarına göre, biberli yemek yemek bunama riskini artırıyor. Çalışmalara göre demans vakalarının sayısı, dünya genelindeki nüfus yaşlandıkça 2050 yılına kadar üç katına çıkacak. Yaş, bilişsel gerilemenin tek nedeni değildir. 
 
Araştırma ayrıca, Acı Biber Yemek bunama durumu için daha yüksek bir riske bağladı. Biberin içindeki kapsaisin, besine tadını veren bileşiktir. Bu bileşiğin birçok faydası olmakla beraber bazı zararları da var. Uzmanlar kapsaisinin bilişsel gerileme ile bağlantılı olduğunu belirtiyor.
 
Acı Biber Yemek Hücre Ölümüne Yol Açıyor
 
Beslenme uzmanı Rory Batt konuyla ilgili şunları söyledi: "Birkaç çalışmada kapsaisin'in eksitotoksisite olarak bilinen bir fenomen yoluyla (nöronal) hücre ölümüne yol açtığı bulundu. 
 
Temel olarak, çok yüksek doz kapsaisin, sonunda hücre ölümüne yol açan bir dizi olayı başlatan TRPV1 adlı bir reseptörü aktive ederek aşırı ve uzun süreli hücresel kalsiyum salınımına neden olabilir. Bu eksitotoksisite olarak bilinir. 
 
Bilişsel gerileme kısmen nörodejenerasyon (nöron hücrelerinin ölümü) tarafından desteklendiğinden, kapsaisinin bu mekanizma yoluyla [bilişsel gerilemede] bir rol oynama olasılığı vardır."
 
Acı biber pek çok yetişkin tarafından çok sevilir. Ancak yeni bir çalışma, yemeğinize ekstra acı biber ekleme konusunda tekrar düşünmenize neden olabilir. Güney Avustralya Üniversitesi ve Katar Üniversitesi araştırmacıları, çok acı yemek yiyen insanların demans (bunama) riski altında olabileceğini keşfettiler.
 
Acı Biber Yemek Bunama Riskini Artırır mı?
Bu son çalışmada 15 süreyle toplanan Çin Sağlık ve Beslenme Anketi’nden gelen verilere dayanılarak yapıldı. Araştırmada, 4.582 yetişkinin bağışıklık sisteminde beslenme şekilleri ve hafızalarına bakılarak incelendi. Sonuçlar ayrıca, acı biber sevenlerde bu bellek düşüşünün daha da önemli boyutta olduğunu ortaya koydu. Günde 50 g biberden fazla yiyen katılımcıların demans riskinin yemeyenlere oranla neredeyse iki katı olduğunu gösterdi.
 
Çalışmaya liderlik eden Dr. Zumin Shi, Önceki çalışmalarda biber tüketiminin kilo ve tansiyon için faydalı olduğunu görmüştük. Ancak, bu çalışmada, yaşlı yetişkinler arasında biliş üzerinde olumsuz etkileri olduğunu gözlemlediklerini belirtti. 
 
Katılımcıların beslenme şekillerinin analizi hem taze hem de kurutulmuş biberin hafızayı olumsuz etkilediğini fakat tatlı kırmızı biber veya karabiberin bu bağlantıda yer almadığını göstermediğini belirtiyorlar. 
 
Önceki çalışmalar biberin metabolizmayı ve yağ kaybını hızlandırdığını göstermiş olsa da bu madde bilişsel işlevle ilk kez ilişkilendirildi. Bununla birlikte, bağlantının nedeni belirsizliğini koruyor. Araştırmacılar, acı biber ile demans arasındaki ilişkiyi açıklamak için daha fazla çalışmaya ihtiyaç olduğunu belirtiyor.
 
Acı biberlerdeki ana etken madde ve onları baharatlı kapsaisin olduğundan, bu bileşiğin acı biberin sağlık üzerindeki potansiyel etkisinde öncü rol oynayabileceği de düşünülüyor. Çalışma makalesinin sonuçlarında, araştırmacılar şunları belirtiyor;
 
“Çalışmamızda, farklı eğitim seviyelerine sahip kişiler arasında biber alımında önemli bir fark vardı. Bu nedenle, eğitimin etkisinin biber yeme ve bilişsel işlev arasındaki ilişkiye katkıda bulunabilmesi mümkündür.”
 
Araştırmacılar daha fazla denemenin eğitim düzeyi, biber alımı ve bilişsel gerileme riski arasındaki bağlantıyı değerlendirmeyi amaçlaması gerektiğini de vurguluyorlar. Çünkü demans konusunda eğitim, okur yazarlık, beyin olarak aktif bir yaşlılığın demansı geciktirmede etkisi olabileceği biliniyor.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler