Zengin besin değerlerine sahip karabuğdayın kabuklu yemiş olarak da tanımlanması mümkündür. Karabuğday nerede yetişir? Sorusu çok merak edilir ancak karabuğdayın ülkemizde üretimi yapılmamaktadır. Çok kurak ve serin bölgelerde yetişen karabuğday, iklim şartlarının uyumsuzluğundan dolayı ülkemizde yetişmiyor.
Dünya'da en çok Estonya, Litvanya, Polonya gibi ülkelerde yetiştiriciliği yapılmaktadır. Karabuğday unu ekmek yapımı amacıyla kullanılmaya çok elverişli değildir. Karabuğday ve Karabuğdayın
Özellikleri nelerdir sorusunun cevabında genellikle haşlanarak salatalara katılıyor, çorbalara eklenebiliyor veya yoğurtla karıştırılarak tüketiliyor. Çok doyurucu olmasıyla bilinen karabuğday, tane olarak tüketildiği gibi öğütülerek de yemeklere katılmaktadır.
Karabuğdayın Kalorisi Ve Besin Değeri
* Karabuğdayın 20 gramı yaklaşık 70 kalori içermektedir.
* Yani 1 yemek kaşığı karabuğday tükettiğiniz zaman 70 kalori almış olursunuz.
* Karabuğday Protein açısından oldukça zengindir. 20 gram karabuğday yaklaşık 3 gram protein içerir.
* Karabuğday Lif içeren bir besindir.
* Karabuğday
bağışıklık sistemimiz için Kalsiyum, sodyum, potasyum gibi vücudun ihtiyaç duyduğu mineralleri bolca içermektedir.
* Karabuğday Demir içerir.
* Karabuğday B kompleks vitamin grubundan olan bakır, lif, magnezyum ve mangan açısından oldukça zengindir.
* Karabuğday Gluten içermez
Karabuğday Nelere faydası var?
Karabuğday tüketmeniz için 8 neden
Zengin protein kaynağı Karabuğdayın protein değeri oldukça yüksektir.
Gluten içermez.
Kolesterol düşürücü.
Kan şekerini kontrol eder.
Kansere karşı koruyucu.
Yüksek tansiyonu düşürmede etkili.
Kansızlığa karşı faydalı.
Kilo vermeye yardımcı.
Karabuğday Nasıl Tüketilir?
* Karabuğday ile
en iyi çorbalar yapabilirsiniz. Karabuğdayı haşladıktan sonra blender ile ezerek içerisine katmak istediğiniz sebzeler ve et suyu ile sağlıklı bir çorba hazırlayabilirsiniz.
* En sık tüketim şekillerinden de biri olan bulgur veya pirinç pilavı pişirme tekniklerini kullanarak hazırlayabilirsiniz. Karabuğday pilavı hem doyurucu hem de çok tok tutucudur.
* Öğüterek un haline getirilmiş karabuğday ile hamur işi yemekler yapabilirsiniz. Üstelik bu sayede glutensiz açma, poğaça vb. hazırlamış olursunuz.
* Diyet yapanların ara öğün olarak tercih ettiği yöntemlerden biri olan, yoğurt ile tüketme şeklini deneyebilirsiniz. 1 kase yoğurt içerisine 1 kaşık öğütülmüş veya haşlanmış karabuğday katarak çok doyurucu bir besin elde edebilirsiniz.
Karabuğday zayıflatır mı?
Karabuğday diyeti mono diyetler arasında yer alıyor. Karabuğday diyetine mono diyeti denilmesinin nedeni ise, kısa sürede fazla kilo kaybını sağlamasıdır. Karabuğday diyetini eksiksiz bir şekilde uygulayanlar 2 haftada 10 kilo verdiklerini belirtiyorlar.
Karabuğday zararı var mı?
Yüksek kalorili bir besin olduğu için aşırı tüketildiğinde kilo alımına sebep olabilir. Karabuğday alerjisi olanların tüketmemesi gerekir. Alerjik reaksiyonlara sebep olabileceği için alerjik bir bünyeye sahipseniz dikkatli tüketmenizde fayda var.
Diyette karabuğday pilavı ne kadar yenmeli?
Karabuğday pilavını diyette yemek istiyorsanız, porsiyon kontrolü yapmanız çok önemlidir. 1 yemek kaşığı pişmiş karabuğday ortalama 20 kaloridir. Akşam veya öğle yemeğinde 4 yemek kaşığı karabuğday pilavı yiyebilirsiniz. Merak etmeyin, kan şekerini dengelediği için sizi çok uzun süre tok tutacaktır.