Sık Atıştırma Hissi Nasıl Durdurulur?
Yiyecek istekleri, diyet dengesizliğinin bir işareti olabilir. Sık atıştırmalardan kaçınmak için çeşitli ipuçlarını deneyebilirsiniz.
Çeşitli araştırmalar, dengeli ve doyurucu bir kahvaltının iştahı kontrol etmede etkili olduğunu göstermiştir. Tercih edilecek besinler arasında tahıl ürünleri, meyveler (muz, elma vb.) ve proteinden zengin besinler (süt ürünleri, yumurta vb.) bulunur.
Atıştırmalık isteğini önlemek ve sakinleştirmek için yemek saatlerine uyulması tavsiye edilir. Ayrıca beynin tokluk sinyallerini alabilmesi için yavaş (en az 20 dakika) ve tam bilinçli yemek yemek gerekir.
Diyetin bir parçası olarak, bazı insanlar kendilerini belirli yiyeceklerden mahrum bırakır. Ancak, bu yoksunluk hayal kırıklığı yaratır ve genellikle yo-yo etkisine, yani diyet tamamlandıktan sonra hızlı bir kilo alımına neden olur. Kilo almamak için haftada bir kez zevk veren yiyeceklerin tüketilmesine izin verilir.
Düzenli olarak su içmek iştahla savaşmaya yardımcı olur. Yeterli sıvı alımı kaliteli uyku, beyin işlevleri, böbreklerin düzgün çalışması ve iyi sindirim için gereklidir.
Bir şeyler atıştırmaktan kaçınmak için zihninizi meşgul edin veya ideal olarak en az 1,5 saatte bir düzenli olarak hareket edin, biraz temiz hava alın, tuvalete gidin, kitap okuyun vb.
Düşük glisemik indeksli nişastalı yiyecekler, bir sonraki öğüne kadar tok tutan mükemmel yiyeceklerdir. İştahı kalıcı olarak düzenlemeyi sağlayan kan şekerini dengede tutarlar. Bu yiyecekler arasında kinoa, karabuğday, bulgur, ekşi mayalı ekmek ve baklagiller bulunur.
Diyet lifi açısından zengin meyve ve sebzeler, anında ve kalıcı bir iştah kesici etkiye sahiptir. İdeal olarak her gün 1 ila 2 porsiyon meyve yiyin. Öğle ve akşam yemekleri, ana yemek ve başlangıç için sebzeleri kullanın.