Nemrut Dağı Nedir? Nemrut Dağı'nın Özellikleri ve Bilinmeyenleri Nelerdir?
Adıyaman’ın Kahta İlçesi’nde 2150 metre yüksekliğindeki Nemrut Dağı yamaçlarında hükümdarlık yapmış olan Kommagene Kralı I. Antiochos’un tanrılara ve atalarına minnettarlığını göstermek için yaptırdığı mezarı, anıtsal heykelleri ve benzersiz manzarası ile Helenistik Dönemin en görkemli kalıntılarından birisidir.
Anıtsal heykeller doğu, batı ve kuzey teraslarına yayılmıştır. Doğu terası kutsal merkezdir ve bu nedenle en önemli heykel ve mimari kalıntılar burada bulunmaktadır. İyi korunmuş durumdaki dev heykeller kireçtaşı bloklarından yapılmıştır ve 8-10 metre yüksekliktedir. Varlığı bilinmekle beraber kral mezarı, henüz keşfedilememiştir.
Öncelikle şunu belirtelim, Nemrut Krater Gölü ile Nemrut Dağı’nı karıştırmamak gerek. Nemrut Dağı’na çıktığınızda “Buralarda bir göl varmış?” diye sorduğunuzda hayal kırıklığına uğramamanız için baştan belirtelim. O göl, Van Gölü yakınında Bitlis ilinde.
Önceden hazırlık yapmayı seven detaycı bir gezginseniz, biraz da arkeolojiye ilginiz varsa uçakla Adıyaman’a gelip, Kahta’da dağın tepesine çıkmak için 4×4 jip kiralayabilirsiniz. Yol engebeli ve dik yamaçlı olduğu için binek otomobillerle çıkış pek mümkün olamıyor. Arabayla seyahat ederken kaçınmanız gereken şeylerin ne olduğunu biliyor musunuz? Rehberimizi okuyun, yola hazırlıklı çıkın! Otelinizin özel bir hizmeti varsa bir tura katılabilir ve bu özel bölgenin tarihini bir rehber yardımıyla dinleyebilirsiniz. Kahta, Adıyaman Havalimanı’na 15 km uzaklıkta. Şanlıurfa, Malatya ve Gaziantep havalimanlarına ise 1,5 ila 2,5 saat mesafede.
Nemrut Dağı Efsanesi Nedir?
Efsaneye göre, Hazreti İbrahim'i ateşe attıran Babil Hükümdarı Nemrut'tan adını alan ve Adıyaman il sınırındaki Kahta İlçesi'nde bulunan büyüleyici dağ. Hakkında çeşitli söylentiler olan bu dağın en somut hikâyesi ise Kommagene Uygarlığı'na dayanıyor.
Nemrut: sözlükteki anlamıyla can yakıcı, yüzü gülmez, acımaz, sert tutumlu. Efsaneye göre, Hazreti İbrahim‘i ateşe attıran Babil Hükümdarı Nemrut‘tan adını alan ve Adıyaman il sınırındaki Kahta İlçesi’nde bulunan büyüleyici dağ. Hakkında çeşitli söylentiler olan bu dağın en somut hikâyesi ise Kommagene Uygarlığı’na dayanıyor.
Dağdaki eserler Kommagene Krallığı’nın kültürel tabiatına dair birçok ipucu veriyor aslında. Bir tür anıt mezarı donatmak için dikilen heykeller dünyanın antik zamanlardaki iki karşıt kutbunu özetler nitelikte. Bir yanda Yunan ve Roma tanrılarını anlatan eserler diğer yandaysa kadim Doğu geleneklerinin iz düşümünü görmek mümkün.
Güneşin doğuşunun ve batışının en iyi izlendiği tepe olarak adı geçen Nemrut Dağı, üzerinde bulunan Nemrut Heykelleri ya da en bilinen adı Nemrut Harabeleri ile dünyanın sekizinci harikası olarak Unesco Dünya Mirası Listesi‘nde yer alıyor. İki bin yıldır bu dağın tepesinde bulunan dev heykeller, Adıyaman’da hüküm sürmüş Kommagene Krallığı’nın bize en büyük mirası.
Nemrut Dağı'nın özellikleri nelerdir?
Eski çağlarda Kommagene olarak bilinen arkeolojik kalıntılara ev sahipliği yapan Nemrut Dağı Türkiye'nin Adıyaman ilinde yer alır. Dağın yüksekliği 2150 metre. Acımaz sert ve yüzü gülmez anlamına gelen Nemrut ismini alan dağ, efsaneye göre bu ismi Hz. İbrahim'i ateşe attıran Nemrut isimli Babil hükümdarından alıyor.
Nemrut Dağı yapay mı doğal mı?
Volkanik bir dağ olan Nemrut, hem bir doğal anıt hem de insan eliyle şekillendirmiş bir tarihi eser olarak 1987 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne alındı. Toros Dağları silsilesinin tepelerinden biri olan Nemrut Dağı, Türkiye'de faaliyete geçebilecek olan en riskli yanardağlar arasında sayılıyor.
Nemrut Dağı yolu tehlikeli mi?
yol oldukça sağlıksız olduğundan yaklaşık 3-3.5 saat sürmektedir. adıyaman ile malatya arasında nemrut dolayısıyla ciddi bir anlaşmazlık vardır.
Nemrutun boyu kaç metre?
Nemrut Dağı'nın yüksekliği 2134 metre. Araştırmalar heykellerin ay takvimine göre belli bir düzen içinde sıralandığını ortaya koydu. Nemrut'un zirvesi sadece olağanüstü heykelleri görmek için değil, muhteşem manzarayı ve gün batımını izlemek için de gidilmesi gereken bir yer.
Nemrut Dağı Heykelleri nasıl oluşmuştur?
Kommagene Kralı I. Antiochos tüm kültürleri birleştirmeyi hedefleyen bir kralmış. Bu amaçla başka kültürlerin tanrılarını bir araya getirecek heykeller yaptırmış. Kral tarafından dağın tam tepesine inşa edilmiş olan tümülüs, küçük kırma taşların yığılmasıyla oluşturulmuş.
Nemrut Dağı'nın tarihi nedir?
Bu anlamda Nemrut Dağı'na "batı ve doğu uygarlığının köprüsü" denebilir. Kommagene kralı Antiochos Theos, MÖ 62 yılında bu dağın tepesine, pek çok Yunan ve Pers tanrısının heykelinin yanı sıra kendi mezar-tapınağını da yaptırmıştır.
Nemrut Dağı Heykelleri ne amaçla yapılmıştır?
Birtakım çalışmalar sonucu tesadüfen fark ettiği eserlerin üzerindeki Grekçe yazıları çözüp bu heykel ve eserlerin Kommagene Krallığı'na ait olduğunu ve Kral I. Antiochos' un emirleriyle yapıldığını keşfetmiştir. Bu keşif sonrası Nemrut Dağı ayrı bir önem kazanmıştır.
Nemrut dağına arabayla çıkılır mı?
Nemrut'a kendi aracınız ile de gitmeniz mümkün bunun için; Kahta'dan Nemrut Dağı Tümülüs tapınak bölgesine giden 2 yol var. 1.Yol, Kahta – Narince – Karadut yolu ile Nemrut Dağı Milli Parkı girişine, sonra da Nemrut Dağı Tümülüsü'nün yamacına (Kommagene Kralı 1. Antiochos'un mezarı olan tepeye) gelmek.
Nemrut kaç yıl yaşamıştır?
2350'lerde yaşamıştır. Hazreti Mûsâ ile arasında 650 yıl vardır. Bunun 430 yılı Mısır'da geçtiğine göre, geriye kalan yaklaşık 200 yıl, Hazreti İbrahim'in torununun oğluna kadar geçen süreye pek uygun düşmektedir.
Nemrut Dağını kim keşfetti?
nemrut dağı'nın zirvesindeki bu muhteşem eserler ilk defa 1881 yılında karl sester isminde bir alman demir yolu mühendisi tarafından keşfedildi. karl sester yol çalışması için o bölgeye gelmiş ve bölge halkından dağın zirvesi ile ilgili ilginç şeyler duymuştu.
Nemrut Dağı dünyanın kaçıncı harikası?
Dünyanın 8.harikası - Nemrut Dağı
Islamda Nemrut kimdir?
Tanah'a göre güçlü bir kişi ve yetenekli bir avcıdır. Tevrat dışı dini kaynaklara göre O Babil Kulesi ile bağlantılı ve Yehova'ya karşı duran bir kraldır. İslam kaynaklarında İbrahim'i ateşe attıran zalim bir kral olarak resmedilir ve burnuna sinek kaçarak öldüğü anlatılır.
Kommagene Krallığı nerede kuruldu?
Batıda Kilikya ve kuzeyde Kapadokya ile çevrili olan Kommagene Krallığı'nın doğu sınırını Fırat Nehri çizmekteydi. Krallık, günümüzdeki Adıyaman, Gaziantep ve Kahramanmaraş illerini kapsamaktaydı.
Nemrut Dağının Tarihçesi Nedir?
Dağ, eski çağlarda "Kommagene" olarak bilinen, bu alanda bulunan arkeolojik kalıntılara ev sahipliği yapmaktadır. Antiochos tümülüsü ve buradaki dev heykeller, Eskikale, Yenikale, Karakuş Tepe ve Cendere Köprüsü millî park içinde kalan kültürel değerlerdir. Doğu ve batı teraslarında Antiochos ile tanrı-tanrıça heykellerinin yanı sıra aslan ve kartal heykelleri bulunmaktadır.
Batı terasında eşsiz bir aslanlı horoskop yer almaktadır. Aslanın üzerinde 16 ışından oluşan 3 adet yıldız vardır ve bunların Mars, Merkür ve Jüpiter gezegenlerini temsil etmekte olduğu sanılmaktadır. Tarihte bilinen en eski horoskoptur.
Heykeller Helenistik, Pers sanatı ve Kommagene ülkesinin özgün sanatı harmanlanarak yontulmuştur. Bu anlamda Nemrut Dağı'na "batı ve doğu uygarlığının köprüsü" denebilir.
Kommagene kralı Antiochos Theos, MÖ 62 yılında bu dağın tepesine, pek çok Yunan ve Pers tanrısının heykelinin yanı sıra kendi mezar-tapınağını da yaptırmıştır. Mezarda, bir kartalın başı gibi, tanrıların taş oymaları bulunur. Heykellerin diziliş şekli hiyerotesyon olarak bilinir.
Mezarda 1881 yılında Alman mühendis Karl Sester tarafından kazı çalışmaları yapılmıştır. Daha sonraki yıllarda yapılan kazılarda da Antiochus'un mezarı bulunamamıştır. 1987'de UNESCO tarafından Dünya Mirası ilan edilen Nemrut Dağı, 1988 yılında tesis edilen Nemrut Dağı Millî Parkı ile korumaya alınmıştır.