Anadolu Üniversitesi Ocak & Çörek Uygulama Mutfakları

Anadolu Üniversitesi Ocak & Çörek Uygulama Mutfakları

Asuman Kerkez ise “Tarifinden Tarihine Buğday ve Bulgur” anlatımıyla uygulama mutfaklarının açılışına yönelik ilk dersi verdi. Rektör ve misafirler ile “İlk Ocak Yakma Töreni”..

Anadolu Üniversitesinde Ocak & Çörek Uygulama Mutfakları Açılışı
 
Anadolu Üniversitesi Eskişehir Meslek Yüksek Okulu Aşçılık Programı’nın yeni mutfakları açıldı.
 
Anadolu Üniversitesi Eskişehir Meslek Yüksek Okulu Aşçılık Programı’nın yeni uygulama mutfakları 2 Mart Çarşamba günü pandemi önlemlerine dikkat edilerek etkileyici bir etkinlikle açıldı.
 
Anadolu Üniversitesi Ocak & Çörek Uygulama Mutfakları
Açılış töreni, Mutfak Yapım belgeseli ile başlayıp “Anadolu Klarnetlisi Beşlisi” dinletisi ile devam etti. Eskişehir Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. Salim Şengel ve Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fuat Erdal yaptığı konuşmalarda üniversitenin 2001 yılından beri sürekli gelişerek nitelikli aşçılık eğitimi verdiği vurgusunu yaptılar.
 
Ardından Cihan Çetinkaya “Aşçılık Eğitiminde Uygulamanın Önemi” başlıklı konuşmasında eğitimin, mutfakların kısa değerlendirmesini yaptı.
 
Asuman Kerkez ise “Tarifinden Tarihine Buğday ve Bulgur” anlatımıyla uygulama mutfaklarının açılışına yönelik ilk dersi verdi.
 
Anadolu Üniversitesi Ocak & Çörek Uygulama Mutfakları
Rektör ve misafirler ile “İlk Ocak Yakma Töreni” gerçekleştirildi. Asuman Kerkez’in Borani tarifi anlatısı ardından Türk Mutfak kültürünün simge yemeklerinin ve içeceklerinin ikramı ile tören sonlandı.
 
Kısa sürede önemli bir alt yapı oluşturuldu.
 
Üç ay gibi kısa bir sürede tamamlanan mutfaklar, dört bölümden oluşuyor:
 
Giriş; 17 m2 büyüklüğünde olup hijyen alanı ile farklı düzenlerde tadımların yapılacağı on öğrenci kapasiteli ortam olarak planlanmış.
 
Anadolu Üniversitesi Ocak & Çörek Uygulama Mutfakları
Ocak; 72 m2 U modüler düzen sistemli olup Temel Mutfak Teknikleri gibi derslere uygun ocaklar, fırınlar, tezgâhlar ve diğer araçlardan oluşuyor. Bu alanda aynı anda on sekiz öğrenci eğitim alabiliyor.
 
Çörek; 43 m2 büyüklüğünde olup Pastacılık ve Ekmekçilik odaklı hazırlanan mermer tezgâhlar, taş fırın ve diğer araç gereçlerden oluşuyor. Bu alanda aynı anda on öğrenci eğitim alabiliyor.
 
Depolar; kuru erzak deposu 5 m2, soğutucu dolapların bulunduğu depo 12 m2 büyüklüğünde.
 
Mutfaklara verilen isimler Türkologlar tarafından belirlendi.
 
Anadolu Üniversitesi Ocak & Çörek Uygulama Mutfakları
Ocak, Türk kültüründe ateş yakmaya yarayan pişirme gibi amaçlarla kullanılan araç ve bazen de yer anlamında. Ocak, Türk kültüründe önemli bir yere sahip. Çörek ise, Kaygusuz Abdal’ın eserlerinde ve Divan-i Lügat-it Türk’te yeri olan bir hamur işinin adı.
 
Çağın koşullarına uyum sağlanıyor.
 
Önümüzdeki eğitim öğretim yılından itibaren Anadolu Üniversitesi Eskişehir Meslek Yüksekokuluna Pastacılık ve Ekmekçilik programının açılmasına yönelik çalışmalar yapılmış. Çağın koşullarına uygun özelliklerde yeni mutfakların inşası ile hazırlık aşamalarının en önemli kısmının tamamlandığı anlaşılıyor.
 
Editör: Osman Güldemir


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler