Geçmişten bu yana insanlar özel günler ve törenleri pasta ile kutluyor. Bu kutlamalar aslında kadim zamanlardan günümüze gelen bir ritüel. Pastalar bizler için doğum günü denilince..
Modern Pastacılığın Temeli Nasıl Atıldı?
Şef Mehmet Kudat
Pastanın Türkiye serüveni...
Geçmişten bu yana insanlar özel günler ve törenleri pasta ile kutluyor. Bu kutlamalar aslında kadim zamanlardan günümüze gelen bir ritüel.
Pastalar bizler için doğum günü denilince ilk akla gelen aynı zamanda törenlerin, düğünlerin, özel kutlamaların en olmazsa olmazlarındandır.
Pastanın günümüze kadar ulaşmasını sağlayan masalsı serüvenine isterseniz bir göz atalım.
Bilinenin aksine, her ne kadar pasta kelimesi 13. yüzyılda Avrupa kültüründe karşımıza çıkıyor olsa da aslında pastanın doğuşu çok eski yüzyıllara dayanıyor.
Eski çağlarda insanlar ilk kekleri bugün bildiğimizden çok daha başka bir şekilde ekmeği bal ile tatlandırarak ve çeşitli kuruyemiş ve meyvelerle süsleyerek yapmışlar. Pastacılığın kökenine de bakacak olursak zaten insanın ilk ekmeği yapmasıyla başlamıştır diyebiliriz.
Ekmeğin çeşitli malzemeler katılarak tatlandırılmasıyla da pastacılık eski çağlardan günümüze kadar gelişerek varlığını sürdürmüştür...
Bu kutlamalar her ne kadar yaygın olsa da pastalar o dönemlerde ulaşılması zor ve pahalı malzemelerden yapıldığı için ancak zengin aileler doğum günlerinde pasta yaptırabiliyorlardı. Normal kutlamalar ise daha az malzeme kullanılarak kek tarzı pastalar ile yapılıyordu.
Hatta kraliyet mutfaklarında ve zengin soyluların evlerinde sadece pasta yapmak için özel olarak görev alan usta pastacılar bulunuyordu.