Baharat Çeşitleri Nelerdir?

Baharat Çeşitleri Nelerdir?

Baharatlar nerelerde kullanılır? Baharat nedir? Hangi baharat hangi yemeklerde kullanılır? Eskiden baharat neden önemliydi? Baharatlar neden kullanılır? Yemeğe baharat ne zaman atılır? özellikleri ne..

Baharat Çeşitleri Nelerdir?
 
Baharatlar nerelerde kullanılır? Baharat nedir? Hangi baharat hangi yemeklerde kullanılır? Eskiden baharat neden önemliydi? Baharatlar neden kullanılır? Yemeğe baharat ne zaman atılır? Baharatların özellikleri nelerdir, nerelerde kullanılır? Geleneksel Türk mutfağı yemek arşivinde en çok kullanılan baharatlar nelerdir?  En zengin yöresel mutfaklarımıza tercih edilen baharat türleri...
 
Baharatlar nerelerde kullanılır?
 
Baharatlar yemeklere, ait oldukları yemek kültürüne has birer kimlik verir; temelde ayni malzemelerden yapılan bir yemek yöreye özel bir baharatla yöresel bir karakter alır. Genç yaşta öğrenilen bu tatlar ileri yaşlarda özlenir aranır olur. Baharat kullanımının toplum hayatında müzik, dans, giyim, lehçe ve nezaket kurallarına benzer işlevleri vardır.
 
* Aşçıların belli bir tadı tutturabilme yarışında ölçüşmelerine vesile olur,
 
* Benzer kültürlerden kişilerin sofra başı birlikteliğini pekiştirir,
 
* Değişik kültürlerden insanların birbirlerini oldukları gibi, damak tadı seçimleriyle birlikte kabul etmelerinin (ya da reddedip aşağı görmelerinin) simgesi olabilir.
 
* Bazı baharatlar içindeki etkin maddelerden dolayı ilaç gibi etki yapar, bazen yemek içindeki karşı etkenleri dengeler. 
 
* Buna örnek Zencefil, tarçın, biberiye, limon suyu gibi tansiyon düşürücü malzemelerdir; Bunlar tuzun tansiyon yükseltici etkisini dengelerler. 
 
* Tuz ise tad almayı arttırdığı için katılır yemeğe.
 
Bazı baharatlar başka etkenleri daha etkili yapar. Buna örnek kara biberin içindeki piperin etkin maddesinin, yemekteki zerdeçalın antikanserojen kurkumin etkin maddesinin kana karışımını kat kat arttırmasıdır. Bu yüzden baharat karışımlarında bu ikisi hep birlikte kullanılır.
 
Türkiye'de en çok kullanılan baharatlar nane, karabiber, kekik, kimyon, pul biber olarak sayılabilir.
 
Baharat Nedir?
 
Baharat, bitkilerin kök, yaprak, tohum gibi kısımlarının bazen olduğu gibi tazeyken, bazen de kurutulup, toz haline getirilip, ufalanıp veya benzeri kimi işlemlerden geçirilip, muhafaza edilip kullanılan ve yemeklere içkilere başka koku ve tatlar eklemeye yarayan gıda malzemelerinin genel adıdır.
 
Lezzet ve hoş kokularıyla sofralarımızın baş tacı olan baharatlar içerdikleri antioksidanlarla bağışıklık sistemini güçlendirirken birçok hastalığın sağlığımıza olan olumsuz etkilerinin önüne geçerler. Tam bir baharat isimleri listesi yazmaya sayfalar yetmez, o yüzden Türk aşçı haberleri olarak sizin için mutfağımızda en yaygın kullanılanlarını derledik.
 
Köfte baharı, Anason, Hardal, Safran, Sarımsak, Vanilya, Köri, Edviye, Kajun, Mahlep, Hint cevizi, Kekik, Maydanoz (Petroselinum crispum), Acı biber, Demirhindi, Dere otu, Fesleğen, Kişniş
Maydanoz, Çemen otu...
 
Çörek otu, Haşhaş Tohumu (Papaver somniferum), Acıağaç (Quassia amara), Ada çayı, Salep, Hint sümbülü (Nardostachys grandiflora), Isırgan, Sumak, Tarhun, Vanilya, Elsholtzia ciliata, Wasabi (Wasabia japonica), Su teresi, Absinthe, Kakule, Karabiber, Karanfil, Kimyon, Kişniş, Rezene, Tarçın, Zencefil, Zerdeçal...
 
"Biberiye" Nedir Nerelerde Kullanılır?
 
Biberiye evlerinizde saksı içerisinde bile kolaylıkla yetiştirebileceğiniz bir baharat çeşididir. İçeriğinde bulunan bileşenler iltihaplarının iyileşmesine yardımcı olarak birçok kronik hastalığın riskini azaltır. Patatesli yemeklere, omlet ya da en iyi çorbalar ve çeşitlerine, et yemekleriniz için hazırladığınız değişik soslara veya salataya birkaç tutam biberiye ekleyerek harika lezzetler yakalayabilirsiniz.
 
"Fesleğen" Nedir Nerelerde Kullanılır?
 
Kalbi koruyan, stresi azaltan fesleğen pesto sosu başta birçok sosun yapımında tercih edilir. Çorbalara ve salatalara hoş koku vermesi için ekleyebilir, her türlü et yemeğinde kullanabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken tek şey fesleğeni yemek pişerken değil, ocaktan aldıktan hemen sonra eklemektir.
 
"Çörek otu" Nedir Nerelerde Kullanılır?
 
Hemen hemen her bölgede yetişen çörek otu, hücre yenileyici özellik gösteren, bol miktarda antioksidan içeren bir baharattır. Hamur işlerinde daha sık kullanılsa da sabahları peynirin üzerine serpilerek veya öğütülmüş olarak bal ve yoğurt ile tüketilebilir.
 
"Kekik" Nedir Nerelerde Kullanılır?
 
Saç ve cilt sağlığına, solunum yollarına iyi gelir. Bütün ızgara etlerde, değişik hamur yemeklerinde ve özellikle de pizzalarda kullanılır. Spagetti soslarında, mantar yemeklerinde, domates salatalarında, dolma iç harçlarında bir miktar kullanılabilir. Her türlü sebzeye ve yumurtalı yemeklere katılabilir.
 
Sağlığımız açısından Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Baharatlardan "Köri" Nedir Nerelerde Kullanılır?
 
Asya ülkelerinde çok sık kullanılan köri aslında bir karışımdır ve içerisinde zerdeçaldan demirhindiye kadar pek çok farklı baharat bulundurur. Türk aşçı haberleri Ülkemizde özellikle tavuk yemeklerinde kullanılır. Tavuk yemeklerinin yanı sıra koyun, kuzu ve diğer et yemeklerinde ve soslarda da değerlendirilebilir.
 
Yöresel mutfaklarımızdan Elazığ'a Has Baharatlardan "Zerdeçal" Nedir Nerelerde Kullanılır?
 
Zencefilgiller familyasından, boyuna yükselen ve çok yıllık bir bitkidir. İltihap giderici olması ve antioksidan içermesi sebebiyle kışın soğuk algınlığına iyi gelen çaylarda kullanılır. Ayrıca beşamel soslardan, kereviz salatalarına kadar birçok yemekte değerlendirilir.
 
"Rezene" Nedir Nerelerde Kullanılır?
 
Kasları yumuşatan ve spazmlara iyi gelen rezene, şişkinliği azaltır. Balık çorbalarında, spagetti soslarında, salata soslarında, patates salatalarında, somon, uskumru, levrek gibi balıkların buğulamalarında, mantar soslarında kullanılır.
 
Çerkez tavuğu, kuzu eti ızgara balık, kabak, bazı tür keklerde ve konservelerde de değerlendirilebilir.
 
"Defne yaprağı" Nedir Nerelerde Kullanılır?
 
Defne ağacının kurutulmuş yapraklarından elde edilen bu baharatın cildinizden sinir sistemine kadar sağlığınızı etkileyen birçok faydası bulunur. Yaygın kullanımı balık yemeklerindedir; fakat makarnalar için hazırlanan soslarda, domatesli yemeklerde ve sebze yemeklerinde de kullanılabilir.
 
"Kakule" Nedir Nerelerde Kullanılır?
 
Asya ülkelerinde yetişen kakule, zencefiller familyasından bir bitkidir. Şifalı birçok özelliğinin yanında yemeklere ve tatlılara aroma da katar. Çay ve kahve karışımlarının yanı sıra bazı likör ve şuruplarda, keklerde ve baharatlı ekmeklerde de kullanılır.
 
"Mahlep" Nedir Nerelerde Kullanılır?
 
Bileşimindeki konjuge linolenik asitlerin biyolojik etkisiyle sağlığa oldukça faydalı olan bu baharatın tadı acı bademi andırır. Genelde toz hali kullanılıp keklere ve çöreklere katılır. Kuru pastalarda ve sütlü tatlılarda da etkisi oldukça iyidir.
 
"Yenibahar" Nedir Nerelerde Kullanılır?
 
Yenibahar sıcak bölgelerde yetişen jamaika biberi adlı bitkinin, tohum şeklindeki küçük meyvesinden kurutularak elde edilir. İçerisindeki aktif içerikler, iltihaplanmayı ortadan kaldırmaya yardımcıdır. Dolmalardan, sebze yemeklerine hatta balık buğulamalarına kadar birçok yemekte sık sık kullanılır.
 
"Kişniş" Nedir Nerelerde Kullanılır?
 
Sağlığa olan faydalarını antimikrobiyal, antioksidan, antidiyabetik, anksiyolitik, antiepileptik, antidepresan, antiinflamatuar vb. olarak açıklayabileceğimiz kişniş, yaprakları maydanozu andıran ve kurutulmuş meyvesi baharat olarak da kullanılan bir bitkidir.
 
Dolmada, çerkez tavuğunda, köftede, balık çorbalarında, enginar, kereviz, ve patlıcan yemeklerinde hatta mayonez yapımında dahi kullanılabilir.
 
"Muskat" Nedir Nerelerde Kullanılır?
 
Muskat, zeytin büyüklüğünde ve üzerinde çizgiler bulunan bir ceviz türüdür. Kontrollü tüketildiğinde doğal bir ağrı kesici görevi görür. Türk aşçı haberleri Patates yemeklerine özellikle pürelere çok yakışır. Beşamel sosunun olmazsa olmazıdır. Etli ve mantarlı yemeklerde hatta keklerde bile kullanılabilir.
 
"Hindistan cevizi" Nedir Nerelerde Kullanılır?
 
Hindistan cevizi tropikal bölgelerde yetişen hurma cinsinden bir ağacın yemişidir. Vitamin, antioksidan ve mineraller bakımından oldukça zengindir. Kurutularak baharatı da elde edilir. Patates ve sebze pürelerine çok yakışır. Farklı lezzetlere açık iseniz beşamel sosta denemenizi tavsiye ederiz.
 
"Çemen" Nedir Nerelerde Kullanılır?
 
İçeriği ile hafızayı güçlendiren çemen, hafif kavrulduktan sonra yemeklere çeşni vermek için toz halinde veya çimlendirilerek kullanılır. Çimlendirilmiş tohumların biyolojik değeri daha fazladır. Taze yaprakları salata gibi yenir. Kavrulmuş tozu kahve gibi pişirilir ve içilir.
 
"Karanfil" Nedir Nerelerde Kullanılır?
 
Bulantı ve kusmalara, ağız kokusuna, şişkinliğe ve strese iyi gelir. Haşlama ve deniz mahsulü buğulamalarında, dana, sığır etlerinin kızartmalarında, özellikle farklı türden tatlılarda kullanılır. Söğüşe, çorbaya, av ve kümes etlerine, toz halinde köfteye, keklere, meyve salatasına, baharatlı ekmeğe ve sıcak şaraba katılabilir.
 
"Anason" Nedir Nerelerde Kullanılır?
 
Zeytinyağı, hardal, sirke ile yapılan soslarda, yeşil salatalarda, buğulamalarda, haşlanmış sebzelerde, bazı tür kremalarda, baharatlı ekmeklerde, kuru pasta, tuzlu kraker ve bisküvilerde kullanılır. Anason mideyi güçlendirici ve öksürüğü yatıştırıcı özellikleri ile de bilinir.
 
"Kuru dereotu" Nedir Nerelerde Kullanılır?
 
Sindirim sistemindeki aksaklıkları gidermeye yardımcı bir baharat olan kuru dereotu balık çorbalarında, mayonezlerde, salatalarda, çeşitli türden soğuk balık etlerinde, haşlanmış sebzelerde (patates, pancar, enginar) kullanılabilir. Borş çorbası, kuzu eti, lahana turşusu ve salatası, pirinçli dolmalar, beyaz peynir, kabak, tereyağı ve pilavlara harika bir tat verir.
 
"Kuru maydanoz" Nedir Nerelerde Kullanılır?
 
İçerdiği folatlar sayesinde kalp sağlığını korumaya yardımcı olan kuru maydanoz özellikle sebze çorbalarında, salatalarda, omletlerde, her türlü et ve sebze yemeklerinde kullanılır.
 
Yemeklerinize kattığı muhteşem lezzetlerin yanı sıra metabolizmanızı hızlandırmak için uygulayabileceğiniz yöntemler arasında bol baharat kullanımının da olduğunu biliyor muydunuz?
 
Baharat çeşitleri nelerdir kısaca?
 
Köri kişniş, kimyon, zerdeçal, rezene, acı kırmızıbiber, karabiber, kakule, tarçın, karanfil, yenibahar, zencefil, kereviz tohumu, çemen, hint cevizi, kuru nane, hardal tohumu, haşhaş tohumu, susam ve safran karışımından oluşur.
 
Baharat Çeşitleri Nerelerde Kullanılır?
Hangi Baharat Hangi Yemekte Kullanılır?
 
Fesleğen: Domates, sebzeler, salata, makarna, tavuk, kuzu.
Defne yaprağı: Çorbalar, makarna sosu, balık, et.
Frenk maydanozu: Balık, tavuk.
Frenk soğanı: Yumurta (omlet, menemen vs.), ...
Kişniş: Domates, sebze yemekleri, fasülye, tavuk.
 
Hangi baharat hangi yemeklerde kullanılır?
Sofranın sihri baharatlar
 
Kimyon, kişniş, kakule. Bu üç şahane baharat, birbirlerinin tamamlayıcısı olarak kullanılabilirler. ...
Muskat, tarçın, Safran, zencefil, Sumak–rezene tohumu, Haşhaş, susam, Köri, zerdeçal, Nane, mercanköşk, zahter, Adaçayı, biberiye, kekik, defne...
 
Yemeğe baharat ne zaman atılır?
 
Baharatları seçmek kadar yemeklere ekleme zamanları da oldukça önemlidir. Taze baharatları (kekik, nane, maydanoz gibi) yemekleri servis etmeden hemen önce kullanmak gerekir. Bunun yanı sıra hazır baharat karışımlarını ve çeşnileri de, pratik bir şekilde yemeğinize ekleyebilirsiniz.
 
Baharatlar neden kullanılır?
 
Baharatlar yemek pişirilirken az miktarda kullanılmaktadır. Bu nedenle de besin değerleri ve faydaları çok azdır veya hiç yoktur. Türk aşçı haberleri Ama bunlar damak tadımıza güzel etkiler gösterdiğinden dolayı ve yemeklere tat verdiğinden dolayı tercih edilmektedir.
 
7 çeşit baharatın içinde neler var?
 
Sizlerin beğenisine sunduğumuz 7 çeşit baharat çeşidimiz, kekik, Has Mutfağın Özel Baharatlarından kimyon, pul biber, toz biber, nane, çemen, sumak gibi baharat çeşitlerinin bir leşimden oluşmaktadır.
 
Baharat nelere denir?
 
Baharat, bitkilerin kök, yaprak, tohum gibi kısımlarının bazen olduğu gibi tazeyken, bazen de kurutulup, toz haline getirilip, ufalanıp veya benzeri kimi işlemlerden geçirilip, muhafaza edilip kullanılan ve yemeklere içkilere başka koku ve tatlar eklemeye yarayan gıda malzemelerinin genel adıdır.
 
Baharat bitkileri nelerdir?
 
Dünya ticaretinde en çok konu olan tıbbi aromatik bitkiler; kahve, susam, sarımsak, kırmızı biber, yenibahar, karabiber, yeşil çay, hardal tohumu, haşhaş tohumu, zencefil, salep ve kimyon dur.
 
Biryani baharatı hangi yemeklerde kullanılır?
 
Biryani Baharatı Nasıl Kullanılır? Hayfene Biryani Baharatını, büryanın yanısıra badem, üzüm gibi yemişlerle tatlandırılan iç pilavlarda da rahatlıkla kullanabilirsiniz.
 
Etli yemeklere hangi baharatlar konur?
 
Kırmızı et tarifleri için; taze ya da kuru kekik, kuru soğan ve sarımsak tozları, hardal tohumu, kişniş tohumu, karanfil, defne yaprağı, tarçın, zerdeçal, kimyon, kırmızı biber ve karabiber çeşitleri.
 
Kimyon baharatı hangi yemeklerde kullanılır?
 
Kimyon Hangi Yemeklerde Kullanılır? Türk mutfağında özellikle et yemeklerinde tercih edilen kimyon, kebap çeşitlerinin vazgeçilmezidir ve sorunsuz olarak kullanılabilmektedir. Etli pide, lahmacun, etli güveç yemeklerinde kullanılabilen kimyon, etli yemeklerin yanı sıra sebzelerde de tüketilebilmektedir.
 
Hangi baharat hangi hastalığa iyi gelir?
 
Kekik: Antiseptik ve tonik özellikleri sayesinde bağışıklık sistemimizi destekler. Nane: Uçucu yağı sayesinde spazm ve gaz giderici, serinletici, uyarıcı ve antioksidandır. Karanfil: Ağız kokusunu gidermede birebir etkilidir.
 
Eskiden baharat neden önemliydi? Dünya mutfak tarihinde ve En eski yemeklerde baharatlar nasıl kullanılıyordu?
 
Eskiden Ortaçağ ve sonrasında, az pişmiş ve basit yemeklerine biraz olsun tat verebilmek, ayrıca etleri ve yemekleri uzun zaman bozulmadan saklayabilmek için çok sıkıntı çekiliyordu. Baharat, bilhassa etleri sıcakta bozulmaktan bir müddet için kurtarıyordu.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler