Ejder Meyvesinin Özellikleri

Ejder meyvesi nedir? Ejder meyvesinin diğer isimleri nelerdir? En farklı tropik meyvelerden Ejder meyvesinin özellikleri nelerdir? Ejder meyvesi nerelerde yetişir? Ejder meyvesinin bilinmeyen...

Ejder Meyvesinin Özellikleri Nelerdir?
 
Ejder meyvesi nedir? Ejder meyvesinin diğer isimleri nelerdir? En farklı tropik meyvelerden Ejder meyvesinin özellikleri nelerdir? Ejder meyvesi nerelerde yetişir? Ejder meyvesinin bilinmeyenleri nelerdir?
 
Türk aşçı haberleri olarak Ejder meyvesi hakkında en çok sorulan soruların cevaplarını araştırdık...
 
Ejder meyvesi ismi nereden geliyor?
 
günümüzde Tayland, Endonezya, Avustralya, Çin, Filipinler ve havai de bu bitkiyi üreterek vietnam'ın tekelini kırmaya başlamışlardır. vietnam'ın ürettiği ejder bitkisinin yüzde 77'sini satın alan çin'in bitkiye "ejder meyvesi" adı vermesiyle bitki bu adla anılmaya başlamıştır.
 
Ejder meyvesi hangi vitaminler var?
 
Faydaları nedeniyle tropikal bir süper yiyecek olarak kabul edilen ejder meyvesinin kalorisi düşüktür ancak C, B1, B2 ve B3 vitamini ve demir, kalsiyum ve fosfor gibi mineraller bakımından zengindir. Ayrıca önemli miktarda diyet lifi içerir.
 
Ejder meyvesi Türkiye'de nerede yetişir?
 
Ejder meyvesi Türkiye'de çok yüksek olmayan ve denize yakın yerlerde yetişmektedir. Özellikle Akdeniz ikliminin hakim olduğu Antalya, Adana, Mersin ve Muğla gibi bölgelerde yetiştirilmesi mümkündür ve son yıllarda yetiştirildiği bölgeler artış göstermiştir.
 
Ejder meyvesi nasıl bir şeydir?
 
Kaktüs yapılı bir bitki olan Ejder meyvesi günümüzde oldukça bilinen bir meyve olarak geçmektedir. Dış görünümü bir kaktüsü andıran Ejder meyvesi içi kivi görüntüsünde bir meyvedir. Meyve olarak tüketilirken diğer meyveler gibi kan şekerini arttırmadığından sağlık açısından destekleyici olmaktadır.
 
Ejder meyvesi nasıl tüketilmeli?
 
Ejder Meyvesi Nasıl Yenir? Ejder meyvesini tüketmek için bir bıçağa ihtiyacınız vardır. Bıçak ile ortasından kesildikten sonra etli kısmı yani yenilecek kısmı dışarı çıkarılır. Etli kısmını direkt olarak çiğ şeklinde tüketebilirsiniz.
 
Ejder meyvesi nedir nasıl yenir?
 
Ejder meyvesi nasıl yenir? Oval biçimde, pembe renkli ve kalın bir kabuğu olan ejder meyvesini, muz gibi kolay bir şekilde soyarak çekirdekleriyle birlikte yiyebilirsiniz. Ejder meyvesinin çekirdekleri, kivide olduğu gibi küçük siyah tanecikler halindedir. Meyvenin kavun ile kivi karışımı bir tadı vardır.
 
Ejder meyvesinin diğer isimleri nelerdir?
 
Ejder meyvesi hakkında bilinmesi gerekenlere geçmeden önce bu meyveyi daha yakından tanıyalım. Tropik bir meyve olan ejder meyvesi, pitaya, dragon fruit, çilek armudu ve kaktüs meyvesi isimleriyle de anlıyor. Ana vatanı Vietnam olan bu meyve Meksika, Güney ve Orta Amerika, Malezya, Endonezya gibi ülkelerde oldukça yaygın. Ejder meyvesi bir süredir Türkiye’de de üretilmeye başlandı.
 
Ejder meyvesi kaç yılda verir?
 
Ejder meyvesi, genellikle her yıl ya da 1,5 yılda bir meyve verir. Ejder meyvesi, tropikal iklim bitkisi olduğu için kumlu topraklarda yetiştirildiği zaman daha çok verim alınabilir. Aynı zamanda saksıda yetiştirilecekse saksının altı fazla suyun dışarı atılması ve meyveyi çürütmemesi için delik olması gerekir.
 
Ejder meyvesi güneşi sever mi?
 
Ejder meyvesi fidanı subtropik bir bitki olmasından dolayı sıcak, nemli ve güneş ihtiyacını karşılayacak iklimleri sever. Yıllık ortalaması 10 derecenin altında olan yerlerde sera içinde yetiştirilmesi gerekir.
 
Ejder meyvesi Nasıl Yenir ve faydaları?
 
Ejder meyvesi, özellikle soğukken çok lezzetli bir meyvedir. Bu yüzden buzdolabında soğuttuktan sonra afiyetle tüketebilirsiniz. Ejder meyvesini böğürtlen, çilek, kivi gibi meyvelerle bir araya getirerek smoothie yapımında kullanabilirsiniz.
 
Ejder meyvesi tadı neye benzer?
 
Beyaz olanın tadı genel olarak tam olgunlaşmamış armut ve kiviye benzemektedir. Kırmızı olanı ise daha tatlı meyveler olan çilek, muz, kavun, şeftali ve kiviye benzemektedir ve çok lezzetlidir. Sarı olan diğer iki cinsten daha aroması yoğun ve farklı bir lezzeti
 
Ejder meyvesi iç rengi nasıl anlaşılır?
 
ejder meyvesi fazla tuketildiginde ishale neden olabilir.
icinin rengine gore beyaz ve kirmizi olabilir. disinin rengi genellikle kirmizidir ama sari olanlari da vardir.
kabaca kivi gibidir. icinde onun gibi cekirdekleri vardir. ...
icinin rengi kirmizi olanlar diskinin rengini pembe yapabilir.
 
Ejderha meyvesi ne zaman yenir?
 
Bitkinin yetiştirildiği lokasyon sıcak-havadar bir noktada ve 3-4 yaşında ise çiçeklenme mart-nisan-mayıs aylarında olur ve meyve haziran ayından itibaren yenmeye hazır hale gelir fakat Ejder Meyvesi (Pitaya) 1-2 yaşlarında ise çiçeklenmesi haziran-temmuz aylarına kadar uzayabilir ve ağustos ayından itibaren..
 
Ejder meyvesi kabuğu yenir mı?
 
Pembe renkli, oval şekli ile kalın bir kabuğu bulunan ejder meyvesi, kolay bir şekilde kabuğundan çıkarılarak yenilebilir. Ejder meyvesini yemek için ilk adım olarak ikiye bölmeniz gerekecektir. Bir sonraki adım ise kaşık yardımı ile etli kısmı çıkarmaktır.
 
Ejder meyvesi mor olur mu?
 
Dış kabuk kısmı genelde pembedir ve iç et kısmı kırmızı, pembe ve mor olan farklı lezzetlerde bir çok daha farklı çeşitleri bulunmaktadır.
 
Ejder meyvesinin iyisi nasıl anlaşılır?
 
Olgun olan meyveyi seç.
 
Ejder meyvesi parlak kırmızı ya da pembe olmalıdır. Ejder meyvesinin tadı aynen kivi ve şeftali gibi tam olgunlaştığında güzel olur. Ejder meyvesinin üzerine bastır. Biraz içe doğru çöküyorsa muhtemelen olgunlaşmıştır.
 
Ejder meyvesi tanesi kaç TL?
 
İçinin çekirdekleri haşhaş tanesi gibidir. Bu meyve ikiye bölünüp kaşıkla yeniliyor ya da soyuyorsun öyle yeniyor. Şifalı, sağlığa yararlı bir meyve. Tanesi 20 lira olmasına rağmen talep çok ve bu bizi memnun ediyor” dedi.
 
Ejder meyvesi fazla yenirse ne olur?
 
Vücuttaki sindirim sistemini fazla çalıştıracağı için ishal ve karın ağrısı şikâyeti görülebilir. C vitamini açısından zengin olduğu için fazla tüketildiğinde bir takım rahatsızlıkları da beraberinde getirir. 1 gram Pitaya (Ejder Meyvesi) 3 kaloridir.
 
Ejder Meyvesi ağacı kaç tane meyve verir?
 
Ahmet Ünal'ın anlattığına göre, kaktüsgillerlerden olan pitaya meyvesinin çelik olarak dikilen fidanından bir yıl sonra ilk meyve alınıyor. Mayıs ayından Kasım ayına kadar bir kaç kez ürün alınıyor. İlk yıl 3-5 meyve alınırken ikinci yıldan itibaren ortalama 40-50 adet meyve alınıyor. Tamamen organik bir meyve.
 
Papaya meyvesi kaç yılda meyve verir?
 
Papaya fidanları, hızlı gelişen ve meyve alabildiğimiz bir ağaç türüdür. Dikildikten 3 yıl sonra meyve verebilen papaya fidanlarının sıcaklık ortalaması 25-30 derece olması gerekir.
 
Ejder meyvesi kaç derece soğuğa dayanır?
 
Ejder Meyvesi , 21 ile 29 santigrat derece arasında ortalama sıcaklıklarla kuru, tropikal bir iklimi tercih eder. Kısa süreler için 40 dereceye kadar ve 0 dereceye kadar düşük sıcaklıklara dayanabilir.
 
Ejder meyvesi Saksida yetişir mi?
 
Ejder meyvesi gerçektende garip görünümlü ve farklı bir tada sahip subtropikal meyvelerden biridir. Ayrıca pitaya meyvesini saksılarda yetiştirmek de oldukça kolaydır. Yetiştiriciliği orta derecede zor olan ejder meyvesi tohumla veya vejetatif çoğaltım yoluyla çoğaltılabilir.
 
Ejder meyvesi hangi hastalıklara iyi gelir?
 
Ejder meyvesi, C vitamini bakımından zengin bir meyvelerdendir. Antioksidan özelliği göstererek vücudu hastalıklardan korur. İçinde kalsiyum oranı fazla olduğu için kemiklerin gelişiminde büyük rol oynar. Kalp ve damar hastalıklarına iyi gelir.
 
Kaç çeşit ejder meyvesi var?
Üç tür ejder meyvesi vardır.
 
Ejder meyvesi hangi ülkenin?
 
Hylocereus türü pitaya üreten kaktüslerin anavatanı Meksika, Orta Amerika ve Güney Amerika dır. Ayrıca Asya'da Endonezya, Güney Cava, Tayvan, Vietnam, Tayland, Filipinler, Sri Lanka, Malezya, yeni olarak Bangladeş 'de üretimi yapılmakta ve kültür türleri yetiştirilmektedir.
 
Ejder meyvesi kabuğu yüze sürülür mü?
 
Güneydoğu Asya'nın eski zamanlara dayanan güzellik pratiklerinde de kendine yer bulan ejder meyvesinin, bir parça ezildikten sonra yüze uygulanması durumunda yaşlanmayı geciktirdiğine ve daha genç bir görünüm sağladığına inanılıyor. Ayrıca bu yöntem sivilce ve güneş yanığı gibi cilt sorunları için de oldukça etkili.
 
Ejder Meyvesi Cinselliğe iyi gelir mi?
 
Ejder meyvesinin afrodizyak etkisi olduğu belirlenmiştir. Böylelikle cinsel hayata üst düzeyde katkıları vardır.
 
Ejder meyvesi Türkiye'de nerede yetişiyor?
 
Ejder Meyvesi Türkiye'de Nerede Yetişir ve Yetiştirilir? Ejder meyvesi Türkiye'de çok yüksek olmayan ve denize yakın yerlerde yetişmektedir. Özellikle Akdeniz ikliminin hakim olduğu Antalya, Adana, Mersin ve Muğla gibi bölgelerde yetiştirilmesi mümkündür ve son yıllarda yetiştirildiği bölgeler artış göstermiştir.
 
Ejder meyvesi fazla yenirse ne olur?
 
Vücuttaki sindirim sistemini fazla çalıştıracağı için ishal ve karın ağrısı şikâyeti görülebilir. C vitamini açısından zengin olduğu için fazla tüketildiğinde bir takım rahatsızlıkları da beraberinde getirir. 1 gram Pitaya (Ejder Meyvesi) 3 kaloridir.
 
Ejder Meyvesi Nedir? Ejder Meyvesinin Özellikleri Nelerdir?
 
Ejder meyvesi, bilimsel anlamda Hylocereus cinsi çeşitli kaktüs türlerinin tatlı pitaya olarak adlandırılan meyvesidir. En önemlisi ve yaygın olanı da Hylocereus cinsinden olanlardır. Ancak bu cinsin yanında dünyada çeşitli halklarca Stenocereus ekşi pitaya cinsinden kaktüs türlerinin meyvesi de bu adla bilinmekte ve çeşitli ülkelerde bu türün meyveleride kültür olarak yetiştirilmektedir. 
 
Dahası bir kısım bilim insanları Hylocereus cinsinin bağımsız bir cins olarak değil, Stenocereus ailesi içerisinde göstermektedir. Buna ilaveten Perulularca (Cereeae) cinsi nadir bulunan Peru elma kaktüsü (Cereus repandus), da pitaya adıyla tanınmaktadır.
 
Hylocereus türü ejder meyvesi üreten kaktüslerin anavatanı Meksika, Orta Amerika ve Güney Amerika dır. Ayrıca Asya’da Endonezya, Güney Cava, Tayvan, Vietnam, Tayland, Filipinler, Sri Lanka, Malezya, yeni olarak Bangladeş ‘de üretimi yapılmakta ve kültür türleri yetiştirilmektedir.. Ayrıca Okinawa, Hawai, İsrail, kuzey Avustralya ve Güney Çin’de de yetiştirilmektedir. Son yıllarda Türkiye’nin Mersin ilinde az miktarda üretilmeye başlamıştır.
 
Ejder meyvesi, sadece geceleri çiçek açar. Büyük beyaz kokulu çiçekleri tipik şeklinden ötürü ay çiçeği veya gecenin kraliçesi olarak da anılır. Tatlı pitayalar krem gibi bir etli kısma ve lezzetli bir tada sahiptir. Ayrıca, bahçe bitkisi olarak dışarıda, salon çiçeği olarak da evlerde yetiştirilmektedir.
 
Ejder Meyvesinin Faydaları Nelerdir?
 
Ejder meyveleri, içerdikleri vitaminler, minareller ve lifli yapısı nedeniyle birçok faydası sayılmaktadır. Genelde kırmızı kabuklu pitayalar C vitamini kaynağıdır. Pitayalar lif ve mineral yönünden zengindir, örneğin fosfor ve kalsiyum. Genelde kırmızı pitayalar bu yönden zengin olarak bilinir, sarılar bunun arkasındadır. Tohumlar çoklu doymamış yağ asidi yönünden zengindir ve genelde kırmızı ejder meyveleri çok az doymuş yağ asidi içerir.
 
Pitayalar ayrıca önemli miktarda fitoalbumin, antioksidan, kanseri önleyici serbest radikaller içerir.
 
Pitaya Nedir?
 
Hylocereus undatus Tayvan'da marketlerde satılan pitayalar.
 
Sarı pitaya (Hylocereus megalanthus)
 
Pitaya, bilimsel anlamda Hylocereus cinsi çeşitli kaktüs türlerinin (tatlı pitaya) olarak adlandırılan meyvesidir. En önemlisi ve yaygın olanı da Hylocereus cinsinden olanlardır.
 
Ancak bu cinsin yanında dünyada çeşitli halklarca Stenocereus (ekşi pitaya) cinsinden kaktüs türlerinin meyvesi de bu adla bilinmekte ve çeşitli ülkelerde bu türün meyveleride kültür olarak yetiştirilmektedir.Dahası bir kısım bilim insanları Hylocereus cinsinin bağımsız bir cins olarak değil, Stenocereus ailesi içerisinde göstermektedir. Buna ilaveten Perulularca (Cereeae) cinsi nadir bulunan Peru elma kaktüsü (Cereus repandus), da pitaya adıyla tanınmaktadır.
 
İngilizcede ejder meyvesi (İngilizce: "dragon fruit") olarak da adlandırılır. İngilizcedeki bu ad Asya dillerindeki adlarının tercümesidir. Çince huǒ lóng guǒ "ateş ejderhası meyvesi" ve lóng zhū guǒ "ejderha mücevheri meyvesi", Vietnamca thanh long (yeşil ejderha), Endonezce buah naga "ejderha meyvesi" olarak da adlandırılır.
 
Bunun yanında çeşitli toplumlarca çilek armudu gibi adlarla anılmaktadır.
 
Potaya (ejder meyvesi) Türleri nelerdir?
 
Stenocereus (Ekşi pitaya), Amerika'nın kurak bölgelerinde yenen ve ihraç edilen bir türdür. Tadı çok ekşi ve ferahlatıcıdır. Doğa yürüyüşçülerininde gözdesidir. Bilinen Ekşi Pitaya ya da pitaya agria (S. gummosus)[3] Sonora Çölünde Kızılderililerin önemli bir besin kaynağıdır. Kuzeybatı Meksika'da Seri halkı hâla büyük özen gösterdikleri bu meyveyi hasat etmektedirler [4] bu bitkiyi ziix is ccapxl – "ekşi meyveye sahip şey" diye adlandırırlar. Bu tür meyveye sahip türler S. queretaroensis ve Hançer kaktüsü (S. griseus),[5] önemli bir besin kaynağıdır. 
 
Tatlı tipte meyveler üreten ve tatlı pitaya diye adlandırılan ve pitaya ile karıştırılan Org borulu kaktüs (S. thurberi) meyvesi(ool diye Serilerce adlandırılır) ise bu bölgedeki yerlilerce fazla büyük miktarlarda yetiştirilmez. Bu cinsin meyvesi Hylocereus meyvelerinden daha tatlı kavun tadı gibidir ve bunun yanında geleneksel tıpta kullanılmaktadır.
 
(Cereeae) cinsi nadir bulunan Peru elma kaktüsü (Cereus repandus), Perulularca pitaya adıyla tanınmaktadır.
 


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler